Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2017. február 19., vasárnap

Volt egyszer egy Szent László hét

Farkas László fényképe. 
Forrás : Farkas László Facebook 

"1942. májusában Nagyvárad Szent László hetet rendezett. Ekkor járt Nagyváradon a Szent Jobb is. A Szent Jobb ünnepe a korabeli Nagyváradon.A Szent Jobb ünnepe Nagyváradon címmel tudósít a Nagyvárad napilap 1942. május 4-én megjelent száma városunk számára legnagyobb ünnepéről, a Szent László évről, annak is kimagasló eseményéről, Szent István királyunk jobbjának váradi útjáról." - írja Farkas László a Facebook oldalán,mely megjelent a Bihari Naplóban is.

"Pillantsunk vissza kicsit a múltba, és a korabeli tudósító szemével lássuk annak a napnak az eseményeit, persze, a teljesség igénye nélkül. Szent László, városalapító királyunk szentté avatása 750. évfordulójának tiszteletére rendezte meg Nagyvárad a Szent László évet. Az előkészületek már hetekkel azelőtt megkezdődtek, hiszen a város meg akarta mutatni az országnak, hogy méltó nagy királyának emlékéhez. A zászlódíszbe öltözött Szent László téren, szemben a turulmadaras Országzászlóval, már áll a hatalmas tábori oltár. A katonai és rendőri kordon élő gyűrűt von a tér köré. A környező utcákban zárt sorokban helyezkednek el a különböző csoportok, melyek a térre való bevonulásra várakoznak. Pontban nyolc órakor a csoportok elindulnak sorban a téren kijelölt helyeikre, hogy bevárják a Szent Jobb és az egyházi és világi méltóságok érkezését.
Korabeli kép: Nagyváradi Szent László év 1942-ből és a díszszázad tisztelgése mellett a Szent Jobb elindult Nagyváradról

Aranyvonat
Az Aranyvonat, Szent István jobbjával Biharpüspöki felől fut be az Ősi állomásra. Arany és ezüst cirádákkal, festéssel és keresztekkel díszítettek a vagon oldalait. Az egyik oldalon az 1038-as, a másikon az 1938-as szám van felfestve. „A hatalmas teremkocsi metszett üvegfalai mögött a Szent István templom kicsinyített mintája: benne magyar Szent Koronával és magyar címeres, hímzett, bordó bársony terítőn, ékkövekkel, igazgyöngyökkel, aranypántokkal díszített üvegburában nyugszik a Szent Jobb”, írja a tudósító.
Az Aranyvonathoz öt termes kocsi csatlakozik, ezekben foglalnak helyet az ereklyét kísérő méltóságok és a koronaőrök. Serédi Jusztinián hercegprímás és kísérete a biharpüspöki állomásról egyenesen a Székesegyházba vonul csendes misére. Mise után újra vonatra szállnak, és a díszes szerelvény Ősi felé veszi útját. Az Ősi állomásról sűrű tömeg és feldíszített házak között halad a vonat a Rhédey kert felé. A Hadapródiskola előtt 1500 postagalamb várja kosarakban a vonatot, hogy az érkezés pillanatában felröppenve elvigyék Nagyvárad üzenetét Komáromba, Győrbe, Érsekújvárra, Székesfehérvárra és más városokba. A Hadapródiskola előtt várják a vonat érkezését Bihar megye és Nagyvárad méltóságai, a papság és az újságírók, valamint a magyar rádió és a posta műszaki személyzete. Megérkeztek az Irgalmas-rend papjai is, akik a Szent Jobb állandó hordozói. A vonat méltóságteljesen begördül a Hadapródiskola elé. A vonatot villanymozdony vontatja, elején magyar és pápai zászlók. A zenekar a Himnuszt intonálja, mikor a vonat megáll. A fogadás a pápai udvar előírásai szerint zajlik. A vonatból elsőként kilépő Serédi Jusztinián hercegprímást dr. Schriffert Béla, a káptalan dékánja és Gerinczy Pál, a Premontrei rend tartományi főnöke köszönti, majd sorban a szatmári és nagyváradi káptalan papjai járulnak köszöntésre. Ezután Bihar megye főispánja, majd Nagyvárad főispánja, végül Soós István polgármester mond üdvözlő beszédet.
Korabeli kép: Nagyváradi Szent László év 1942-ből és a díszszázad tisztelgése mellett a Szent Jobb elindult Nagyváradról

Ereklye
A helyi méltóságok beszédeire a hercegprímás válaszol.
A beszédek után a felsorakozott menet a Szent László tér felé indul. Elöl egy lovasrendőr szakasz, majd a cserkészek, a katonazenekar, a Hadapródiskola díszszázada, apácák, szerzetesek. A Szent Jobb előtt halad Máriássy László ezredes, a koronaőrség kapitánya, az ereklye két oldalán pedig a főispánok és a koronaőrség tagjai. Amikor a menet a Szent László térre ér, és befordul a hatalmas oltár elé, a tömeg kalaplevéve elcsendesedik, és lehajtott fővel köszönti az ereklyét.
A Szent László király szobrának helyére emelt oltárra emelik az ereklyetartót. Ebben a pillanatban ezer galamb röppen fel, hogy hírét vigye Nagyvárad ünnepének. A bíboros, hercegprímás tábori miséjének kezdetét kürtszó jelzi. Mise után a hercegprímás szentbeszédet mondott, melyet hangszórók segítségével a tér minden pontján hallani lehetett.

Díszes menet
A Szent László téri ünnepség után déli 12 órakor indult el a díszes menet, a Kishídon át, a Bémer téren és a Rákóczi úton a székesegyházhoz. A menetet az úton kisebb eső érte, ami azonban nem zavarta meg a ceremóniát. Az út mentén váradiak ezrei fogadták a hercegprímás áldását, amit menet közben, jobb és bal felé osztogatott. A székesegyházban, a kupola alatt felállított emelvényre helyezték a Szent Jobbot, és megkezdődött a bent lévő hatalmas tömeg zarándoklása az ereklyéhez. Időközben az Aranyvonatot, Ősin keresztül átvitték a központi pályaudvarra, és ott a második vágányon állították fel, ahova ezrek jöttek el megtekinteni. Az állomás frissen, fehérre festett épületét a peron és az utca felől is drapériák borították. Délután négy óra után a hercegprímás bevonult a székesegyházba, ahol ima után irgalmas rendi papok vállukra vették az ereklyeházat, és azt körmenetben vitték ki a pályaudvarra.
A pályaudvar előtt és a peronon díszszázad állott, és tiszteletadással fogadta a menetet. A Himnusz hangjaira, a díszszázad tisztelgése mellett a vagonban álló emelvényre helyezték az ereklyetartót, majd öt óra tájban a szerelvény kigördült az állomásból, és elindult Szolnok felé.
(Forrás: Nagyvárad napilap, 1942. május 4.) "

Fotók
Farkas László fényképe. 
Farkas László fényképe. 
Farkas László fényképe. 
 Farkas László fényképe. 
Farkas László fényképe. 
Farkas László fényképe. 
 Farkas László fényképe. 
Farkas László fényképe. 
Farkas László fényképe. 
 Farkas László fényképe. 
Farkas László fényképe. 
Farkas László fényképe. 
 Farkas László fényképe.  
Farkas László fényképe. 
 Farkas László fényképe. 
Farkas László fényképe. 
 Farkas László fényképe. 
Farkas László fényképe. 
Farkas László fényképe. 
Farkas László fényképe. 
 Farkas László fényképe. 
Farkas László fényképe. 
 Ha letölti a fotókat,jelölje meg a forrást '

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése