Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2016. október 31., hétfő

Az első keresztények ünnepelték a Halottak napját és a Mindenszenteket ?

 
Katakomba Róma mellett.Forrás : hu.wikipedia.org 

 A keresztény világban elterjedt a Halottak napja ünnepe.Milliók mennek,vagy mentek a temetőbe,hogy virágot és gyertyát vigyenek a halottaiknak.Feltevődik egy kérdés : Az első keresztények ünnepelték a Halottak napját? A válasz : aligha.Miért?Mert nem ismerték.Ha elolvassuk az őskeresztények életéről szóló beszámolót,érdekes információhoz jutunk a hu.wikipedia.org-on. A fenti kép ebből a cikkből származik. 

Mi a halottak napja? Röviden : "A halottak napja (latinul Commemoratio omnium Fidelium Defunctorum) keresztény ünnep az elhunyt, de az üdvösséget még el nem nyert, a tisztítótűzben lévő hívekért." Mikor lett hivatalos az ünnep? "Az egyházban először 998-ban ünnepelték önálló ünnepként a Halottak napját."
Teljes cikk : hu.wikipedia.org 

Mi a Mindenszentek?"A mindenszentek vagy mindenszentek napja (röviden mindszent; latinul Festum Omnium Sanctorum) az üdvözült lelkek emléknapja, melyet a katolikus keresztény világ november 1-jén ünnepel." Mikortól ünnepelték?"Az ünnep 741-ben, III. Gergely pápa idején jelent meg először a megemlékezés napjaként. Jámbor Lajos frank császár 835-ben IV. Gergely pápa engedélyével már hivatalosan is elismerte az új ünnepet. Egyetemes ünneppé IV. Gergely pápa tette 844-ben." 
Teljes cikk : hu.wikipedia.org

Mi a helyzet a Halloween ünnepel?Néhány évtizede ismeretlen ünnep volt Kelet-Európában.Ezt olvashatjuk a Wikipédián : "A halloween ősi kelta hagyományokból kialakult ünnep október 31. éjszakáján, amit elsősorban az angolszász országokban tartanak, bár mára már az egész világon elterjedt szokássá vált."  "A kereszténység elterjedésével az őskeresztény szokásokat a pogány ünnepekhez igazították az ősi szokások betiltása helyett. Így az egykori kelta halottkultuszhoz kapcsolódó téli napforduló időpontjában megtartott pogány ünnep a keresztény mindenszentek ünnepévé vált (omnium sanctorum)." 
Teljes cikk : hu.wikipedia.org 

Ezek után mit tehetünk?Két dolgot : 1. ragaszkodni lehet a hagyományokhoz, 2. nem ünnepeljük meg.A lelkiismeret kell döntsön. Tiszteljük egymás döntéseit,és hagyományait.Érdemes elgondolkozni a tényeken.Nagyon sok millió keresztény ragaszkodik a hagyományokhoz, és elmennek a temetőkbe.A halott szeretteink tudják mi mit teszünk? Prédikátor könyve 9. fejezetében ezt olvashatjuk az 5. és 6. versben : " 5Az élők annyit tudnak, hogy meg fognak halni; de a holtak semmiről sem tudnak, semmiből sincs hasznuk többé, még az emléküket is elfelejtik. 6Szeretetük is, gyűlöletük is, igyekezetük is tovatűnik, és nincs részük soha többé semmiben sem, ami a nap alatt történik." Forrás : Magyar Bibliatársulat újfordítású Bibliája (2014)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése