Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2016. szeptember 4., vasárnap

Mikor kerül átadásra a főtér?

  
 
  
Saját fotók 

A helyi önkormányzat mélyen hallgat az új Szent László/Unirii tér átadásáról.Miért?Herczeg Mária cikkében megpróbál válaszolni a kérdésre.Ezt írja a Bihari Naplóban :

"A hivatalos átadás a városvezetés részéről szervezett ceremónia lenne, melynek keretében mi, váradi polgárok – úgymond birtokba vennénk a felújított teret. Azért mondom feltételes módban, mert előfordulhat, hogy egyáltalán nem lesz ilyenszerű ünnepség. Az ok szerintem az elbizonytalanodás. Talán a sok elmarasztaló vélemény nyomán a munkálatok felelőse kezdi belátni, hogy nem minden sikerült jól, sok a hiányosság. Ennek tudatában eléggé kínos lenne magabiztosan kiállni a nyilvánosság elé. A tervezőt sem lehet hibáztatni minden negatívumért, mert a szakember rendszerint a megbízó vázlatos igényeit elégíti ki, alapozva a műszaki paraméterekre, szabványokra, a költséggel illeszkedve a megadott keretekhez. Mivel egyre bizonyosabb vagyok az átadás elmaradását illetően – írásban sorolom fel mindazt, amit a téren élőszóban elmondanék. Bár szerintem mindkét változat pusztába kiáltott szó marad.
A tér „berendezésének” csúcseleme egyértelműen a villamosmegálló: ormótlan, robusztus, lehangoló fekete alakzata. Egyedüli „érdeme” hogy egymagában képes agyoncsapni a tér – már amúgy is igencsak megtépázott hangulatát, légkörét. Ide egy kovácsolt-vas jellegű de mégis könnyed felépítésű megálló illene, amely feltűnés nélkül simulna a tér szecessziós arculatába. Ráadásul a monstrum tetejére odabiggyesztették a laposvasból barkácsolt feliratot: Piaţa Unirii. Olyan rondán fest, hogy egy romkocsma homlokzatára sem tenném ki. Továbbmenve: teljes mértékben elítélendő az a hanyag igénytelenség, hogy sem a megbízó, sem a tervező nem gondolt egy nyilvános illemhely szükségességére a téren! Pedig ügyesen a föld alá lehetett volna rejteni más nagyvárosok mintájára, mint Kolozsvár, Brassó, vagy Debrecen. Mivel senki sem gondolt rá, az átépítés során végérvényesen kifelejtődött. Maradt tehát az állandósulónak ígérkező szükségmegoldás: ha bármilyen tömeg-rendezvényre kerül sor, felállítják a 4-5 fülkét a Pavel utca elején. Ezáltal egy zsibvásárban érezhetnénk magunkat, ha nem lenne a „budisor” éppen a grandiózus tér sarkában, a gyönyörű Rimanóczy palotától (a jelenlegi görögkatolikus püspökségtől) alig egy méterre. Az igénytelen megvalósítások közé sorolom a tér közvilágítását is, amelyet inkább hangulatvilágításként jellemezhetnék, de semmiképpen sem méltónak egy nagyváros főteréhez. Mellesleg még sötétebb lenne egyes épületek díszkivilágítása nélkül. Feltűnő még az, hogy menynyire nem törődtek a gyalogosok biztonságával! Régen voltak a téren közlekedési lámpák, zebrákkal kiegészítve. Az új elrendezésben stop-lámpa egy sincs, zebra is mindössze kettő. Az átkelőket jelzik ugyan táblák, de csak egy irányból: az autósoknak. Legtöbben mégsem adnak elsőbbséget. Meglepő és egyben szomorú lenne, ha Nagyvárad főépítésze nem emelt volna kifogást a villamosmegálló kivitelezése ellen, ha nem háborodna fel a mobil WC-k látványán és ha megfelelőnek tartaná a megvilágítás szintjét a téren. Mindezeket összevetve úgy gondolom, hogy a felújítási terv megfelelő elbírálása, felelősségteljes jóváhagyása valamilyen akadályba ütközött. Furcsa módon, ebben az esetben az akadály bizonyos képességek hiánya, amelyek, vagy jelen vannak, vagy nincsenek az ember szellemi felépítésében: a képzelőerő, a térlátás, a stílusérzék, a feladat nagyságához mért ízlés és igényesség. Ezen tulajdonságokat nélkülözve – úgy tűnik – az elbírálás az elvárások szűkebb, igénytelenebb, mezsgyéjébe szorult. Viszont a munkálatok irányítása eltökélten haladt egy minél grandiózusabb megvalósítás felé. A mű befejezve, a tetszési index vitatható!"
Forrás : Bihari Napló/pressdisplay.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése