Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2016. június 11., szombat

Hová lettek az EMNP-re adott voksok?

Romániai önkormányzati választás - Marosvásárhely 
"A címbeli kérdést bizonyára sokan feltették a napokban, miután kiderült, hogy a június 5-ei helyhatósági választáson az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) sem Nagyváradon, sem Bihar megyében nem tudta átlépni az ötszázalékos bejutási küszöböt. Az EMNP-re leadott több ezer szavazat azonban nem veszett el, hanem a visszaosztás révén más pártokat segített." - írja Borsi Balázs a Reggeli Újságban.

Teljes cikk: 
"A félreértés elkerülése végett azt a legelején tisztázni kell: a Néppárt szavazói elsősorban a párt törzstámogatói („keménymagja”), valamint azok, akik az RMDSZ ellen voksoltak, azzal büntetve a Szövetséget, hogy a magyar vetélytársat támogatták szavazatukkal. (Míg a legtöbben éppen azzal büntették mindkét magyar pártot, hogy otthon maradtak, nem mentek el szavazni.) Tehát az RMDSZ Bihar megyében minden bizonnyal akkor sem kapott volna több szavazatot, ha az EMNP nem indul a választáson.
Mivel az EMNP sem váradi, sem a megyei tanácsba nem jutott be, a Néppártra adott szavazatok nem vesztek el, hanem bekerültek a visszaosztási rendszerbe. Ez azt jelenti, hogy az öt százalék alatt teljesítő pártok vagy független jelöltek szavazatai bekerülnek egy nagy közös „kalapba”, és a képviselőtestületekbe biztosan bejutott pártok vagy egyéni jelöltek között szétosztják azokat. Arra nem térnénk ki, hogy a visszaosztás pontosan milyen algoritmus szerint zajlik, de az már ennyiből is egyértelmű, hogy a bejutási küszöb alatti pártokra adott szavazatokat mások kapják és hasznosíthatják mandátumok formájában.
A Bihar Megyei Tanács esetében a visszaosztás a Liberális és Demokraták Szövetségének (ALDE), valamint az RMDSZ-nek kedvezett. Ugyanis a visszaosztás révén az ALDE egy helyett két tanácsost küldhetett a megyei képviselő-testületbe, az RMDSZ pedig hat helyett hetet. De ugyancsak a töredékszavazatokkal egészültek ki a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) mandátumai. Az Erdélyi Magyar Néppárt megyei tanácsi listájára 7457 szavazatot kapott megyei szinten, ami 2,88 százaléknak felel meg. Ezek a szavazatok kerültek visszaosztásra, és erősítették meg a fentebb említett, a testületbe bejutott, többségében román pártokat.
Nagyvárad esetében sokkal pikánsabb a helyzet. A megyeszékhelyen a városi tanácsi listára 2593 szavazatot kapott az EMNP (a polgármesterjelöltjük egyébként sokkal kevesebbet, 2108-at). Ám mivel Váradon sem jutottak be a tanácsba, a szavazataik ebben az esetben is bekerültek a visszaosztási rendszerbe. Mint tudjuk, az RMDSZ-nek stabil négy mandátumot sikerült megszereznie (az előző ciklusban hat tanácsosuk volt), a visszaosztás a PSD-nek és a PNL-nek kedvezett. Magyar szempontból azért különösen érdekes ez a helyzet, mert az újraválasztott polgármester, Ilie Bolojan pártja éppen a visszaosztással szerezte meg a helyi tanácsban a kétharmados többséget. Tehát kijelenthető és nem vitás az, hogy az EMNP-re adott voksok a visszaosztás révén a PNL-t segítették hozzá a kétharmad megszerzéséhez."
Forrás : reggeliujsag.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése