Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2016. április 3., vasárnap

Valter Roman

Valter Roman.jpg 
Valter Roman.Forrás:ro.wikipedia.org 

Valter Roman, a volt román miniszterelnök Petre Roman édesapja volt. Nagyváradon köztudott volt,Valter Roman szerepe a kommunizmus idején.Közszájon számos történetet lehetett hallani róla.Petre Roman édesanyját többen ismerték Váradon.Valter Romanról nem sok jót lehet írni,mert ugyan Nagyváradon született,de nem sok dicsőséget hozott Várad számára.Az egyik dicstelen,aljas tette az volt amikor Nagy Imrét és társait kiszolgáltatta a magyar hatóságoknak.Néhány adat az életrajzából: 

Valter Roman 1913 október 7-én született Nagyváradon Neuländer Ernő néven,egy nagyváradi zsidó családban.Elismert kommunista aktivista volt,részt vett a spanyol civil háborúban.Édesapja banki dolgozó volt. Valter Roman mérnök lett a csehszlovákiai Brnoban.

1931-ben Nicolae Goldberger szervezte be a kommunista pártba.Később Szovjetunióba távozott. 1936-ban Valter Roman néven csatlakozott a spanyol forradalmi egységekhez. Megnősült,elvett egy kommunista lányt, Hortensia Vallejo-t.Tüdőlövést kapott.1939-ben a forradalom bukása után Franciaországba távozott,majd visszatért Szovjetunióba.Radio Moszkva román tagozatának a vezetője volt.Keze alatt volt Ana Pauker, Leonte Răutu és Iosif Chișinevschi.Egy tankon visszatért Romániába.1946-től több fontos funkciót töltött be a kommunista pártban,illetve az államapparátusban.T. M. Islamov,szovjet történész szerint szerette volna ha Erdély-Transilvania külön állam lett volna.Ezt a fia Petre Roman visszautasítja.Hírhedt tevékenysége volt Nagy Imre és társainak a kiszolgáltatása 1958-ban, a magyar hatóságoknak.Két gyermeke született: Petre és Carmen.Két fogadott gyermeke volt,Raul és Mirela.Meghalt 1983 november 11-én.
Forrás : ro.wikipedia.org 

Több információ : tismaneanu.wordpress.com 
                               adevarul.ro   

Fotók
FOTO Apostolii
lui Stalin. Politrucul regimentului: Biografia completă a lui Valter Roman şi
interviu cu fiul său, Petre Roman


Vasile Luca,Petru Groza és Valter Roman


 
 
Nidolae Ceauşescu és Valter Roman 
 
 
 
Forrás : adevarul.ro 







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése