Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2016. április 24., vasárnap

Ortodox virágvasárnap és a pászka

Képtalálat a következőre: „ortodox virágvasárnap” 
Ortodox virágvasárnap.Forrás : budapest.orthodoxia.org 

Keleti kereszténység ma ünnepli a Virágvasárnapot,mely Jézus bemenetele Jeruzsálembe.Szinte mindegyik keresztény ismeri a bibliai történetet.A nyugati keresztények egy hónappal ezelőtt ünnepelték ezt az ünnepet.Miért?Mert a Gergely naptár szerint számolták ki.Az ortodox keresztények a Júlián naptárt használják az ünnepek kiszámításához. Röviden : a két naptár nem egyezik,ezért van a nagy eltérés.Nagyváradon szokás ,hogy tiszteletbe tartjuk egymás ünnepeit.Sok a vegyes házasság, ezért sok váradi érintve van.Sajnos az idő nem kedvez a számukra.

  
Három eredeti, Jeruzsálemben készült kóser pászka lap, amely olyan géppel készült, amit alkalmassá tettek a peszachi használatra.

A Pászka szó mit jelent számunkra?Soknak a húsvét jut eszükbe.A zsidók  2016. április 22–30. között tartják a Pészah ünnepet,melyet sokan kovásztalan kenyerek ünnepének hívjnak.Mi az alapja? Mózes harmadik könyve 23-ik fejezet ,5-8 verseiben ezt olvassuk Károli fordításban : 
„Az első hónapban, a hónapnak tizennegyedikén, estennen az Úrnak páskhája. E hónapnak tizenötödik napján pedig az Úr kovásztalan kenyerének ünnepe. Hét napig egyetek kovásztalan kenyeret. Az első napon szent gyülekezéstek legyen, semmi robota munkát ne végezzetek. Hét napon át pedig tűzáldozatot áldozzatok az Úrnak, és a hetedik napon szent gyülekezéstek is legyen: semmi robota munkát ne végezzetek.” 
Forrás : hu.wikipedia.org

Nagyvárad híres volt a vallási toleranciáról.Sok vallás békében megfért egymással.Bárcsak továbbra is így lenne.Ez azt jelenti,tisztelni kell egymás ünnepeit '

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése