Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2016. március 25., péntek

Megnyílt Románia első szecessziós múzeuma, a Darvas-La Roche ház


'Darvas_-_La_Roche'_House_-_Oradea 
"December 21-én, hétfőn szavazza meg a Helyi Tanács a Darvas-La Roche ház felújítására vonatkozó tervezetett.
A Iosif Vulcan utca 11. szám alatt található épület a város legszebb szecessziós (Art Nouveau) stílusban épült háza. Az épület belső részét ezért teljesen felújították, majd idővel a külső rész is megújjul.
Az első kiállítás március 24-én nyílt, amelynek A Szecesszió és a Környezet a címe. A kiállítást keddtől vasárnapig, 12 és 19 óra között lehet látogatni. A földszínt látogatása ingyenes, az emeletért fizetni kell." - írja bejegyzésében Marcu András.
Forrás : oradeamagazin.ro

"Adriana Lipoveanu nagyváradi főépítész a csütörtök esti megnyitón elmondta, öt éve született meg benne az ötlet, hogy a szecessziós városban szecessziós múzeumnak kell lennie, és rögtön erre az épületre gondolt helyszínként. Mint hangsúlyozta, ez csak az első lépés, vállalkozó szellemre, pénzre és kitartásra van szükség ahhoz, hogy múzeum működhessen egy teljesen felújított Darvas–La Roche-villában.
Simon Judit újságíró, az épület korábbi tulajdonosa elmondta, meglepte, mennyire csodálatosan berendezték egykori otthonát, majd felidézte a család történetét. Hangsúlyozta, nem mondott végleg búcsút az épületnek, melyben 59 évig élt, mivel rendszeres idegenvezetéseken mutatja majd be azt az érdeklődőknek. A Vágó fivérek, László és József közös tervei alapján az 1900-as évek elején épített szecessziós ingatlan tehát beépült a város kulturális központjai közé: a századfordulós stílusirányzatot interaktív módon bemutató tárlat keddtől vasárnapig 12 és 19 óra között látogatható." - olvasható a Krónika cikkében.
Teljes cikk : kronika.ro 

Darvas-La Roche házról olvashat a lexikon.adatbank.ro-n '

Fotók a megnyitás napján Bihori Stiri helyi lap készített fotókat. Kattintson a bihorstiri.ro-ra ' :












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése