Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2016. március 16., szerda

Március 15-i ünnepségek Nagyváradon

Milyenek voltak Nagyváradon a március 15-i ünnepségek? A Bihari Napló cikkei alapján megtudhatjuk.Később jelennek meg más honlapok cikkei,melyet olvashatnak.

„Légy igen bátor és erős”… 
"Március 15-én délben szokás szerint a nagyvárad-rogériuszi református templomban az egyházközség s az RMDSZ szervezésében az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hőseire emlékeztek. "
Teljes cikk : erdon.ro

 Elhelyezték az emlékezés koszorúit 
"Az eső miatt alig érezhetően kevesebben vettek részt a március 15-i rendezvénysorozaton belül megszervezett koszorúzáson Rulikowski Kázmér sírjánál, majd Nicolae Bălcescu szobra előtt."
Teljes cikk : erdon.ro 

 Nemzeti ünnep: a csoda nemzete a magyar  
"Március 15-én, délután három órai kezdettel tartotta megemlékező ünnepségét a váradi Szacsvay Imre szobornál az Erdélyi Magyar Néppárt és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács. "
Teljes cikk : erdon.ro 

 Ritka momentumok az ünnepi megemlékezésen 
"Nem csak a szokványos események, pillanatok jellemezték az EMNP és az EMNT március 15-i megemlékezéseit Nagyváradon. A szónokok ugyanakkor a mába átmutató jellegű beszédeket tartottak."
Teljes cikk : erdon.ro  

Reggeli Újság cikkei :

nem egymast 
"Kerekes József várad-rogériuszi lelkész prédikációjában Józsué könyvéből idézett, aki Istentől kapta a bátorságot és az erőt, mellyel harcba indulhatott Jerikó elfoglalására, csakúgy, mint annak idején a honfoglalók és az 1848-as forradalmárok és szabadságharcosok. Összefüggést vont ugyanakkor a tízparancsolat és a 12 pont között is, mely törvények a maguk nemében, a hit és a polgári élet szemszögéből is csak együtt érvényesek." - írja Szamos Mariann.
Teljes cikk : reggeliujsag.ro 

Zatykó Gyula, az EMNP országos alelnöke a pénteken felavatott Szacsvay-szobor előtt   
"Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) képviselői is tisztelettel adóztak az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc eszméje és kiemelkedő személyiségei előtt, koszorúkat helyezve el a rogériuszi református templom harangtornyánál, ahol Török Sándor, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Bihar megyei szervezetének elnöke köszöntötte az egybegyűlteket." - írja Szamos Mariann.
Teljes cikk : reggeliujsag.ro 

rulikowski 
"Az RMDSZ Bihar megyei szervezetének nagyváradi megemlékezése keretében tegnap megemlékeztek Rulikowski Kázmérről síremlékénél a köztemetőben. A program keretében megkoszorúzták Nicolae Bălcescu szobrát, majd ökumenikus istentiszteletet tartottak az evangélikus templomban. A felújított és pénteken átadott Szacsvay-szobornál volt tegnap lapzártánk után a központi megemlékezés, melynek részleteire visszatérünk." 
Teljes cikk : reggeliujsag.ro

 Fotó: Csikos Rolland 
"Idén a nagyváradi evangélikus templomban tartották meg a hagyományos március 15-i ökumenikus imát, melyen meglehetősen kevés érdeklődő vett részt, pedig megfontolandó gondolatok hangzottak el történelmi egyházak képviselőitől." - írja Fried Noémi Lujza.
Teljes cikk : reggeliujsag.ro 

  eloadasal 
"A március 15-i megemlékezés-sorozat üde lezárását jelentette kedden A helység kalapácsa című zenés-verses produkció, amelyet a Lilliput Társulat tagjai adtak elő a színház nagytermében, este 21 órától."
Teljes cikk : reggeliujsag.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése