Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2016. március 27., vasárnap

1989 előtti húvétokra emlékezve ...

Képtalálat a következőre: „banán” 
Banán.Forrás : organikuskert.hu 

Ezekben a napokban ünnepelnek a váradiak,mert most van húsvét. Ilyenkor az evés-ivás és szórakozás jellemzi a feltámadás ünnepét.Sokan elmennek a templomba ugyan,de alig várják a vasárnapi bőséges ebédet. Mit jegyeztek meg az istentiszteleten elhangzott beszédből?Lehet,nem sokat.Május elsején ugyanezt teszik az ortodox keresztények.Az elmúlt 26 évben nagyon megváltozott a húsvéti ünnep jellege.

Még emlékszünk milyen volt a húsvét 1989 előtt?Vissza emlékszünk milyen nehéz volt beszerezni a húsvéti ebéd kellékeit?A család szinte minden tagja sorba állt az Alimentara bolt előtt,mert kapott valamit,ha jutott.Hajnalban oda álltunk a sorba,talán már este fogtuk a sort, magunknak és másoknak.Reggel talán jutott néhány banán,csoki vagy narancs.Nem is beszélve,hogy a porció,melyet kaptunk személyenként, nem volt elég.Olajat,cukrot,lisztet és húst porcióra kaptunk.Nem volt elég,akkor pult alól próbáltuk beszerezni.Ha nem sikerült,akkor drágán megvettük,mert kelletett valamit az asztalra tenni.Egy másik lehetőség volt,ha disznót vágtunk.Mindenki igyekezett,hogy bőséges legyen az ünnepi ebéd,ha együtt eltudtuk fogyasztani,mert nem volt hivatalos ünnep.Volt amikor vasárnap is dolgoztattak,hogy ne tudjunk elmenni az istentiszteletre,és ne tudjunk együtt lenni a családdal.

A Váradon először ünnepeltek a magyarok,majd az ortodox húsvétkor a románok.Vegyes házasság esetén mind a kettőt.Volt egy olyan tudat,hogy segítsük egymást mindenben,mert a Diktátor ellen így tudtunk fellépni.Ha " szegényesebb" volt 1989 előtt a húsvét,de egybe voltunk forrva,magyarok és románok.igen volt egy családias,baráti légköre az akkori húsvétoknak.

1989 után lassan megváltozott a húsvéti ünnep jellege,mert " elvilágiasodott ".Már nem olyan ,mint volt.Azzal is lehet magyarázni az okot,hogy változó világban élünk.Nosztalgiázva emlékszek vissza az 1989 előtti húsvétokra ...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése