Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2016. február 4., csütörtök

Régi képeslapok, régi történetek - Nagyvárad - Olaszi

Péter I. Zoltán - Régi képeslapok, régi történetek 
Forrás : libri.hu 

 "A világon az első levelezőlap 1869. október 1-jén az Osztrák-Magyar Monarchiában került forgalomba. Erre az osztrák-magyar postaigazgatóság által kiadott levelezőlapra a Correspondenz-Karte feliratot nyomtatták. Egy hónappal később Magyarországon ezt a feliratot Levelezési-lap-ra változtatták. A levelezőlap aztán gyorsan terjedt Európában és néhány éven belül azon túl is. Az Egyetemes Postaegyesület 1905-ben engedélyezte a lapok hátoldalának megosztását a címzés és az üdvözlőszöveg között, amit az Osztrák-Magyar Monarchiában 1905 januárjától vezettek be. De ettől még, akinek sok mondandója volt, sokszor teleírta a képet is. Könyvünkben Nagyvárad a Sebes-Körös északi partján elterülő részét, Olaszit ábrázoló felvételek találhatók, olykor a rájuk írt szöveggel együtt. A lapok minden esetben történetekkel gazdagítva a Monarchia végnapjáig mutatják be a várost, Nagyváradot" 
Forrás : libri.hu 

Megjelent Péter I. Zoltán legújabb, ötvenedik kötete 
Megjelent Péter I. Zoltán legújabb, ötvenedik kötete 

"Péter I. Zoltán kalauzolásában a városnéző séta a Nagyállomásnál kezdődik, a Főutcán halad Olaszi központja felé, majd a Bémer téren ér véget." - írja a bihon ro.

"Már kapható a nagyváradi könyvesboltokban egykori munkatársunk, Péter I. Zoltán legújabb, ötvenedik kötete. A Régi képeslapok, régi történetek – Várad-Olaszi című, gazdagon illusztrált mű a Noran Libro Kiadó és a Holnap Kulturális Egyesület gondozásában jelent meg.
A több mint 130, a szerző, illetve Nagy Béla gyűjteményéből származó monarchia kori, „múltidéző képeslap” felvonultatása önmagában is élvezetes böngésznivalót kínál. A több mint száz esztendős felvételeket kínáló anyagot lapozgatva a szemlélőt hamar elbódítja a Trianon előtti Várad mámora. A gyakran ma is könnyen azonosítható, illetve az átalakításuk miatt nehezebben felismerhető műemlék-jellegű, nevezetes középületek, paloták, bérházak, magánházak mellett, a viharos évtizedek nyomán eltűnt, vagy a második világháború alatti bombatámadások áldozatául esett fontos épületek (például a réti református imaház) is megjelennek az album oldalain. Péter I. Zoltán kalauzolásában a városnéző séta a Nagyállomásnál kezdődik, a Főutcán halad Olaszi központja felé, gyakori letérőkkel a jobbra, balra leágazó mellékutcák, az azokra fűzött terek, parkok irányába, majd a Bémer téren fejeződik be.
Bemutató áprilisban
Minden képeslaphoz tömörségében is gazdag kétoldalnyi magyarázat tartozik, sok-sok építészet- és helytörténeti, kultúrhistóriai adalékkal. Fontos elemet képeznek a felvételek korát meghatározó vagy találgató széljegyetek is A mű hivatalos bemutatója áprilisban lesz, a Festum Varadinum 25. évfordulója alkalmával.
A képeslapok segítségével a séta hamarosan folytatódik, hiszen már elkészült a mű folytatása is, ezúttal Várad-Újváros nevezetességeit kínálva. A kötet, kedvezményes áron, már kapható a nagyváradi Illyés Gyula Könyvesboltban (Teleki utca)."
Forrás : erdon.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése