Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2016. január 17., vasárnap

Ilie Bolojan nagyobb városépítő lesz mint Rimler Károly?

 Képtalálat a következőre: „Rimler Károly” 
Rimler Károly

A huszadik század egyik legnagyobb városépítője volt Rimler Károly. Legalábbis 2015-ig,mert erre a címre Ilie Bolojan jelentkezett be. Milyen projekteket akar megvalósítani?Olvassa el az erdon.ro-n.
Ha a Kálvária/Dózsa György utcáról megy a Kálvária dombra,láthat egy Rimler Károly nevű utcát.Lehet sokan nem ismerik a nevét,mint én is,de Kupán Árpád cikksorozatából,mely a Várad folyóiratban jelent meg, megismerheti.Ha Ilie Bolojan marad hatalmon,akkor ki lesz téve Nagyvárad,hogy a képe rövidesen meg fog változni.Siralmas a jövő,mint az átalakított Szent László/Unirii téri két villamos megállók.Ilie Bolojan életrajzában olvasható,hogy a telegdi speciális iskolában tanár volt, valamint Élesden volt megbízatásai.Még négy évig lesz Nagyvárad polgármestere?A tavaszi választáson megtudjuk,hogy a váradiak rászavaznak.Ki volt Rimler Károly?Nagyvárad polgármestere a huszadik század elején.Nevét beírta Nagyvárad történelmébe.Halála megrendítette Nagyvárad lakosságát.Kupán Árpád idézett egy cikket : 

„Id. Rimler Károly 1824–1900
Nagyvárad egyik legtiszteltebb férfija, az ág. evangélikus egyház patriarcha arcú derék agg lelkésze kiszenvedett tegnap este 9 órakor. Idős Rimler Károly, aki nem csak a szószéken, hanem egész áldásos életén át tetteivel, minden irányban való nemes működésével példázta azt, hogy mi az igaz élet, mint kell dolgozni önzetlenül a közjó javára, tegnap örök álomra hunyta jóságos szemeit. Hosszú idő óta gyengélkedett már a mindenki által szeretett és tisztelt aggastyán, de azért halálának híre, mely a késő esti órákban terjedt el a városban, mégis mindenfelé mély fájdalmat és őszinte részvétet keltett.
Negyvennégy évig állott id. Rimler Károly egyháza élén és csak pár évvel ezelőtt vonult nyugalomba, mikor erre már aggkora és betegsége kényszerítette. Körülbelül ennyi időn át szolgálta Nagyvárad közügyeit, mint a város törvényhatósági bizottságának tagja. Azonkívül számos jótékony és közművelődési egyesület tisztelt és nagyra becsült munkatársa is volt.
Egyházát hűen szolgálta, fáradozott, gyűjtött hazánkban és külföldön, ahonnan tetemes segélyt szerzett a Gustav Adolf egylettől. Az egyház iskoláját virágzó állapotba hozta, szóval igaz, hű apostola volt gyülekezetének.
Szerető, gondos családapa volt, ki számos tagú családját a legkitűnőbb nevelésben részesítette. (…)
Az elhunytban Rimler Károly rendőrfőkapitány édesatyját siratja, rajta kívül szeretett hitvese, Gyula, Pál, Irén és Mariska férjezett Szabó Ákosné és gyermekei. Winkler Lajos és neje nagybátyjukat, azonkívül számos rokon gyászolja az Úrban elköltözöttet.
A végtisztesség hétfőn délután lesz. Az evangélikus egyház külön gyászjelentést adott ki és a saját költségén fogja átadni az örök nyugalomnak.
Legyen könnyű a föld annak, aki áldásos szeretettel, apostoli működéssel, egész munkás életével egy egész nemzedék háláját és tiszteletét érdemelte ki.” (Nagyváradi Napló 1910. január 14.)
Cikksorozatot olvashatja a varad.ro-n vagy a epa.oszk.hu-n. 

Megismerhetjük Ady Endre írásaiból,melyet olvashat a books.google.hu-n. Hallgassa meg Kupán Árpáddal készült interjút az erdely.ma-n. Péter I. Zoltán mesél el egy történetet az agglegény Rimler Károlyról a Főúr,fizetek című könyvében a books.google.hu-n.  Rimler Károly 1901-1919 között volt polgármester Nagyváradon.Az ideje alatt lett nagyon szép Nagyvárad.Nemhiába nevezte Ady Nagyváradot " Pece-parti Párizsnak". Egy Váradi blogjában olvashatnak a városépítő polgármesterről ebben a bejegyzésben.Olvasható Nagyvárad-város uj székházának megnyitási ünnepélyén Rimler Károly polgármester ünnepi beszéde a varad.ro-n.

Sírja megnézhető Rimler Károly sírja a Rulikowski temetőben.
 
Forrás : varad.ro

Nyugodjon békében '



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése