Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2016. január 28., csütörtök

2015 az eladósodás éve volt az önkormányzatnál - Nagy beruházások, nagy hitelek

2015 az eladósodás éve volt az önkormányzatnál 
Fotó : erdon.ro

A váradiakat érdekelheti a város költségvetése.Jól gazdálkodtak a város vezetői?Miért kellett eladósodni?Miért kellett nagy hiteleket felvenni? Miért lett kevés az idei költségvetés?Mi lesz a helyzet 2016-ban? A kérdésekre megkaphatja a választ a Bihari Napló és a Reggeli Újság cikkeiben ' 

" Szerdán a nagyváradi városháza dísztermében sajtótájékoztatót tartottak az önkormányzat gazdasági igazgatóságának vezetői- Nadia Haş és Sorin Iacob-, illetve Huszár István alpolgármester. Értékelték a tavalyi évet és újdonságokra is felhívták a figyelmet." - írja Ciucur Losonczi Antonius.

"Az adófizető polgárokkal való hatékonyabb kommunikáció érdekében Nadia Haş gazdasági igazgató arra hívta fel a figyelmet, hogy március 31-ig a honlapjukon feltüntetett adatbázis egyes mutatói módosulhatnak. Ennek egyik oka, hogy az új adótörvénykönyvben bevezették az úgynevezett vegyes ingatlanok fogalmát, vagyis azon épületekét, melyeket fizikai személyek lakhatási és kereskedelmi célokra is használnak, és jelen pillanatban az önkormányzat nem rendelkezik erre vonatkozó információkkal, arra vár, hogy az érintettek nyilatkozzanak erről. Ugyanakkor pedig, mint ismert, tanácsi határozat született a lepusztult állapotban levő ingatlanok pluszadózásáról, és jelenleg tart a beazonosítás. Eddig körülbelül 170-nek a tulajdonosával történt ez meg, a becsült 800 közül. Egy harmadik indok pedig, hogy azok a magánszemélyek, akik nem lakhatásra használt ingatlanrésszel is rendelkeznek, fakultatív módon a felértékelést igazoló dokumentumot tehetnek le a városházán.
Huszár István alpolgármester utóbbival kapcsolatban az Erdély Oniline-nak azt nyilatkozta: ha nem történik meg ez a bejelentés, akkor egyébként automatikusan a nyilvántartott értéknek a két százalékát veszik figyelembe. Ezért fontos az, hogy a nem lakhatású célú ingatlantulajdonnal rendelkező fizikai személyek a városházán kérjék ki az úgynevezett adózási határozatukat, mely minden személyre és ingatlanra névre szóló, és kiderül belőle, hogy mennyi az ingatlanuk nyilvántartott értéke. Ha időközben azonban őnekik van egy reálisan nyilvántartott értékük, mert a házukat két éve építették fel, vagy három éve vették, és ezen történés belefér a visszamenőleges öt évbe, akkor az önkormányzat az adókiszámításkor ezt az értéket fogja alapul venni. Ha viszont nem rendelkeznek ilyesmivel, akkor az automatikusan generáló rendszer lép életbe, ami egy bizonyos értéket szab meg minden évben. A március 31-e pedig azért fontos ebből a szempontból, mert addig az illető személy tisztában kell legyen, hogy mennyi az adója. Ha nem jön tisztázni a helyzetét a Polgármesteri Hivatalban, akkor azt veszik adóalapul, ami nyilván van tartva. Akik pedig csak március 31-e után tisztázzák a helyzetüket, azoknak csak 2017. január 1-től veszik figyelembe az általuk felmutatott korrekt felértékelési bizonyítványukat. „Konkrétan: valaki például négy éve vett egy házat, aminek van egy értéke. A közjegyző által is aláírt papírral bejön a hivatalba, és akkor ezt veszik alapul. Ha ezt a házat pedig részben lakhatásra használja, és részben nem, akkor el kell mondja, hogy például abból a 100 négyzetméterből mennyit használ kereskedelmi tevékenységre. Ha a cégének a székhelye van ott, akkor az ingatlan értékéből kiveszi kvótarészként a vonatkozó X négyzetmétert, és arra fog százalékot fizetni.”- magyarázta.
Beszámoló
A tavalyi évről szóló beszámolójában Nadia Haş megjegyezte, hogy bár nullszaldóra számítottak, az évet végül 13 millió lejes költségvetési többlettel zárták, ami onnan származott, az utolsó napokban pénz érkezett az Európai Uniótól, amit nem tudtak elkölteni. Amúgy 10 európai uniós társfinanszírozású projektet nem tudtak befejezni az év végéig, az ezekre megmaradt allokáció értéke 30 millió lej. A beruházásokat 2015-ben 2 százalékban saját jövedelmekből (14,9 millió lej), 6 százalékban a helyi költségvetésből (38,4 millió lej), 27 százalékban az államháztartásból (171 millió lej), 32 százalékban banki hitelekből (207 millió lej) és 33 százalékban vissza nem térítendő támogatásokból fedezték (212 millió lej).
Visszafinanszírozás
2015 az eladósodási szint évének is nevezhető, hiszen új kölcsönöket vettek fel: márciusban 22,6 millió lejt az Európai Beruházási Banktól EU-s projektek társfinanszírozására, júniusban 32,3 millió lejt a pénzügyminisztériumtól szintén EU-s projektek társfinanszírozására, majd 15 millió lejt EU-s projektek pénzügyi korrekciójára, és végül decemberben 100 millió lejt a CEC-től azért, hogy a folyamatban levő invesztíciókhoz biztosítani tudják a cashflow-t. Az eladósodási szintet így 69,1 százalékosra becsülik az idén, azonban ez őszig jelentősen csökkenni fog, ugyanis a terveik szerint addigra visszafizetik a CEC-től vett hitelt. Ugyanakkor pedig át szeretnék strukturálni a hiteleket, visszafinanszírozással."
Forrás : erdon.ro
 
Nadia Haş. Sorin Iacob és Huszár István Fotó: Csikos Rolland 
Nadia Haş. Sorin Iacob és Huszár István
Fotó: Csikos Rolland 
"Ma délután 16.30 órától közvitát tartanak a nagyváradi városháza dísztermében a megyeszékhely 2016-os költségvetés-tervezetéről. A közvita nyilvános, a javaslatokat február 2-áig várják a primarie@oradea.roemailcímen és a 0259/437-544-es faxszámon, a város idei költségvetését a február 3-án megtartandó tanácsülésen fogadják majd el. A Nagyváradi Polgármesteri Hivatal gazdasági igazgatósága tegnap számolt be az elmúlt évi tevékenységükről, és néhány változásra is felhívták az adófizetők figyelmét. Szerdán Huszár István alpolgármester, Nadia Haş ügyvezető igazgató és Sorin Iacob, ügyvezető-helyettes tájékoztatott az elmúlt évről." - írja Fried Noémi Lujza.

A kihívások éve

"A kihívások éve volt a tavalyi, hangzott el, idén volt ugyanis a legmagasabb a befektetések összege (háromszor nagyobb a tavalyinál), emellett négy, összesen 55 millió euró értékű hitelszerződést kötött az önkormányzat, 12 százalékkal megnőtt a jövedelemadó visszaosztásából származó bevétel, és sikerült behajtaniuk a nekik tartózóktól az adósságok jó részét.
Az elmúlt évben a befektetések értéke több mint 643 millió lej volt (ebből 15 millió lej a kórházak saját befektetése saját jövedelmükből), a különféle projektekre 628,9 millió lejt költöttek. A jövedelemadó visszaosztásából 139,8 millió lej jutott a váradi önkormányzatnak, ez azt is jelenti, hogy a városban nőtt a munkahelyek száma, illetve emelkedtek a bérek, hangzott el.
A különféle projektek miatt kellett még decemberben egy százmillió lejes hitelt felvennie az önkormányzatnak, hogy biztosítsa ezek költségeit, mivel a menedzsmenthatóságoktól késéssel érkeztek a támogatások. Ezt az összeget az idei esztendő második felétől kell visszafizetniük, de a hitelt fedezni tudják az érkező támogatásokból, hangzott el. Tervezik azt is, hogy a város közadósságát, mely jelenleg 69 százalékos, csökkentik oly módon, hogy a meglévő hiteleket előnyösebb hitelszerződésekkel váltják ki. Az elmúlt év végén egyébként 104 millió euró értékű hitele volt a váradi önkormányzatnak (2014 végén 68 millió euró volt a felvett hitelek összege).
Ami az uniós projekteket illeti, ezekből tízre kértek határidő-halasztást június 30-éig, ezek költségei 30 millió lejre rúgnak.

Felbecsültessék-e vagy sem?

Szerdán felhívták a figyelmet a helyi adózással kapcsolatos tudnivalókra is. Folyik az adatbázisok feltöltése, hiszen decemberben jóváhagyták, hogy több mint 170 elhanyagolt állapotban lévő épületért megduplázott adót fizessenek tulajdonosaik. Az épületeket (s azokban a lakrészeket stb.) körülbelül 800-an birtokolják, az adatok feltöltése még nem fejeződött be, ezért elképzelhető, hogy az online felületen a valósnál kisebb összeg jelenik meg.
Az új Pénzügyi Törvénykönyv életbe lépésével megváltoztak az előírások a magánszemélyek tulajdonában lévő, nem lakásnak használt épületekről is, a rendelkezés érvényes a vegyes ingatlanok esetén a nem lakás célra használt ingatlanrészre is. Amennyiben ezeket nem becsültetik fel, akkor az adójuk az eddig 0,1 százalékról automatikus 2 százalékra nő. Amennyiben elkészíttetik az értékbecslést, akkor az abban szereplő összeg egy százalékát kell adókén befizetni.
A szakemberek azonban arra figyelmeztettek, hogy érdemes összehasonlítani, az összegeket, megtörténhet ugyanis, hogy ha becslés útján megállapítják az ingatlan értékét, és kiszámolják az érték egy százalékát, az nagyobb összeg lehet, mintha az ingatlan jelenlegi értéknek két százalékát kellene fizetni. Az értékbecslés elvégeztetése egyelőre nem kötelező, aki mégis ezt a megoldást választja, és március 31-éig benyújtja azt ingatlanadója kiszámításához, annak már az idei évre ez alapján számítják ki az adóját, aki ezt március 31-e után teszi, annak 2017-től számíthatják a becslés alapján az ingatlanadóját."
Forrás : reggeliujsag.ro


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése