Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2015. április 30., csütörtök

Bihar vármegye

Bihar vármegye címere 
Bihar vármegye címere.Forrás : hu.wikipedia.org


Bihar vármegye (románul: Comitatul Bihor, németül: Komitat Bihar; latinul: Comitatus Bihariensis) Magyarország közigazgatási egysége volt 1950-ig. A vármegye trianoni békeszerződés előtti területének keleti 3/4 része ma Románia, míg nyugati 1/4 része Magyarország része.
Teljes cikk : hu.wikipedia.org 
Album : Egy Váradi Facebook

Emődi András: Nagyvárad város lakossága és archontológiája a 18. században 1713–1785.

 
Nagyvárad 18. századi történetére vonatkozó helyi levéltári források és demográfiájának, közigazgatás-történetének szakirodalma
 Várad középkori levéltárai a katolikus püspökségnek és intézményeinek kiűzetése(1557) után is hihetőleg épségben kerültek át az Erdélyi Fejedelemség kezelésébe.Egyetlen katolikustestület, a premontrei rend váradhegyfoki Szent-Istvántársaskáptalana mutatottfolytonosságot, ugyanis a hiteleshelyi teendőkiszolgálására világi testületként– átvette az egykori székesegyházi és székeskáptalani levéltári anyagot. 1566-ban száműzték Váradról e káptalant is, és fejedelmi requisitorok vették át a levéltár kezelését. A levéltár boltozott helyisége Szalárdi János leírása szerint a vár I. Rákóczi György fejedelem által építtetett kaputornyának alsó szintjén volt. 1660. augusztus 27-én a várat feladó váradiak átadási feltételeinek negyedik pontja szerint
a várbeli káptalanság is abban való levelekkel az ország számára hagyassék
. A török ostromló tábor vezetője– Köse-Ali basa– azonban másnap csak annyit engedélyezett, hogy a levéltár helyiségét lepecsételhessék, és majd utólag elszállíthassák az iratállományt. Erre azonban sohasem került sor. A fejedelemség-kori Várad önkormányzatának levelesládáját valószínűleg még az ostrom előtt bemenekíthették a várba. Tény, hogy a levéltárakat a várba bevonuló janicsárok elpusztították. Ez 32 esztendő múltán, a keresztény seregek bevonulásakor beigazolódott.
Tovább : academia.edu  

Térképek 

 Olasziárzjtotta teletei 1774. augusztus 1n. Gasznerrinc Teofil püspökségi és vármegyei geometra felmérése
 U.az. részlet, telekszámozással
 Újváros ésOlaszi központi részei. GasznerLőrinc Teofil felvétele 1780körül.
 Nagyvárad– Újváros 1780 előtti rekonstrukciós térképvázlata.
 Váradolaszi 1780 előtti rekonstrukciós térképvázlata.
Forrás : Emődi András2015. április 29., szerda

Gyuri bácsi, a bükki füvesember Váradon

gyuri bacsi 
Az Egészségnap és vásár keretein belül, díszvendégként látogat Nagyváradra a bükki füvesember, Gyuri bácsi május 9-én, 11 órától a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében.
Teljes cikk : mind1.ma

Kalapács koncert Nagyváradon

kalapacs_zenekar_2 
Május 16-án, a Traian Moșoiu utca 19. szám alatt lévő Abyss Rock&Metal Pub-ban lép fel Kalapács, a népszerű rock énekes.
Teljes cikk : oradeamagazin.ro

Újabb tíz utcát újítanak fel

curved-road-on-white1 
A Helyi Tanács tegnapi, április 28-i gyűlésén, megszavazta néhány Őssiben található utca modernizálását.Az utcák a következők: Verii, Măgurii, Ecaterina Varga, Salciei, Sirenei, Olteţului, Govorei, Carașului, Clopoțeilor, Pelinului, valamint a Nufărulban lévő Salca utca.
Teljes cikk : oradeamagazin.ro

Nagyvárad hídjainak hivatalos nevük van

IMG_2205-1 
A helyi tanácsosok tegnap, április 28-án elfogadták a nagyváradi hidak elnevezéséről szóló határozatot.
Így a General Ghoerghe Magheru és az Emanuil Gojdu tér közötti híd a „Dacia híd” elenvezést kapta, a Decebal sugárúton lévő pedig a „Decebal híd” nevet.
Az Ovid Densușianu utcán lévő híd neve „Ovid Densușianu híd” lesz, míg a Szent László tér és a Bérner tér közötti híd a „Szent László híd” nevet kapta.
A Sovata és az Oneștilor utcákat összekötő hidat „I Károly híd” lesz, míg a Dragoș Vodă és a Făcliei között épülő új híd neve „Mareșal Constantin Prezan” nevet kapta.
Teljes cikk : oradeamagazin.ro

Szent László hídja

szent 
Szent László nevét viselheti a főtéri Kishíd, miután a nagyváradi önkormányzati képviselőtestület jóváhagyta tegnapi ülésén a város hídjainak elnevezéséről szóló határozattervezetet.
Teljes cikk : reggeliujsag.ro

Az egészségügyi kártyákról

az egeszsegugyi 
Május elsejétől kezdődően az egészségbiztosítási pénztár (CNAS) által kibocsátott egészségügyi kártyák lesznek a biztosítottság bizonyításának legfőbb eszközei. Ilyen kártyát kap minden 18 év fölötti személy, a kiskorúak pedig eleve ingyenes orvosi ellátásban részesülnek.
Teljes cikk : reggeliujsag.ro

Pénzügyi palota: megvan az indoklás

Pénzügyi palota: megvan az indoklás 
A Bihar Megyei Tanács arról számol be: a Legfelsőbb Ítélő- és Semmisítő-szék befejezte annak a döntésnek a motiválását, mely arról szólt, hogy elfogadták az önkormányzat fellebbezését.  
Teljes cikk : erdon.ro

Turistacsalogató Nagyvárad

Turistacsalogató Nagyvárad 
Keddi ülésén fogadta el a váradi helyi tanács a turistáknak kínált kedvezménycsomagot. Az Oradea City Card (Nagyvárad Városkártya) elnevezésű csomag magában foglal egy közszállítási kártyát, egy turisztikai térképet, valamint egy kis könyvecskét, melyben különböző kedvezményekre feljogosító szelvények lesznek.  
Teljes cikk :erdon.ro

Elkészült az új közúti híd

Elkészült az új közúti híd 
Szerdán avatták fel, csütörtökön délután hat órától már járni is lehet a Nagyváradon épült új közúti hídon. 
Teljes cikk : erdon.ro 

Kié a tér? Egyenlő mértékben mindenkié!

Herczeg Mária cikke megjelent a Bihari Naplóban.Ezt olvashatjuk :

"A kérdésre a helyes válasz: az Unirii (egykor Szent László) tér természetesen a nagyváradi polgároké nemzetiségre, korra, társadalmi helyzetre való tekintet nélkül, a polgármestertől a hajléktalanokig. Nem főleg az elöljáróké és csak valamennyire a többieké, hanem egyenlő mértékben mindenkié. Közös tulajdon.
Ezen tulajdonjog alapján mi, „többiek” elvárjuk, hogy nekünk is legyen rálátásunk az alakulóban lévő közterület végső arculatára.
Sajnos a sajtóban eddig megjelent, tájékoztató jellegű gyenge kis ábrák minősíthetetlenek. Zavarosak, áttekinthetetlenek, alig értelmezhetők.
Szerintem egy ilyen nagy horderejű munka megkezdése előtt célszerű lett volna egy makett közszemlére bocsátása, két szempontból is. Egyrészt, hogy akit érdekel körüljárhassa, megismerhesse a tervet, másrészt, aki véleményt alkot elmondhassa a lakossági fórumon amely ezáltal értelmet nyert volna.
Ködösítési kampány
Első pillanatban – jóhiszeműen – azt hittem: megfeledkeztek a makettről. De hamar rá kellett jönnöm, hogy a hiánya a ködösítési kampány része. Ezen a ponton a „többiek” gyűjtőfogalommal jelölt csoportot két felé kell osztanunk: többségire és kisebbségire.
Mert a ködösítést, a hírzárlatot, a színvallás elodázgatását csak velünk, kisebbséggel szemben vetik be. Az eredmény az, hogy valósággal nyomaszt a kirekesztettség.
Úgy érezzük magunkat, mint a kotnyeles kölykök, akik mindent tudni akarnak, de a „nagyok” semmit nem kötnek az orrukra.
Mégis, a ködösítés dacára, mindnyájunk számára világos: húzzák-halasztják döntésük kinyilvánítását abban a kényes kérdésben, hogy lesz-e vagy sem Szent László szobor a főtéren?
Azt is sejtjük, hogy a határozat – sub rosa – már rég megszületett. Csakhogy kényelmetlen vállalni a felelősséget egy súlyosan diszkriminatív döntés miatt. Ugyanis ők is tudják, hogy amit tesznek helytelen, igazságtalan és mélységesen belegázol egy másik nép történelmi örökségébe.
Úgy tűnik, máig sem sikerült megértetnünk honfitársainkkal, hogy mi itt nem valamiféle bevándorlók vagyunk, akik a jogainkért ugrálunk, hanem – bár kisebbségben – de büszke, bátor, őshonos nép (állandóan megkérdőjelezett) ősi jogokkal.
Mert mi itt születtünk, ez a hazánk! A haza fogalma – valahányszor említem, vagy csak gondolok rá – lelkemből érzelmi hullámot indít útjára. Ezen az alapon jutott eszembe, hogy a tér felújítása villantotta fel a lehetőséget a mi szobrunk felállítására, amely valóságos mozgalommá szélesedett: aláírásgyűjtés, újságcikkek, petíció! Ennek a mozgalomnak – Dickenstől kölcsönvéve – azt a címet adhatnánk: „Szép remények”.
Tegyünk meg mindent, ami rajtunk múlik, állítsuk talpra megingott bizakodásunkat azért, hogy majd az elkészült teret látva ne Balzac regényének címe, az „Elveszett illúziók” jusson eszünkbe, hanem az, hogy értelme volt a küzdelemnek. Évekkel ezelőtt egy jó ügy érdekében egyszer már fohászkodtam. Nem volt hiábavaló!
Most újra itt az idő, hogy megtegyem! Nem veszíthetünk mindig! Ne engedd, Hadúr!"
2015. április 28., kedd

Forrás Bihari Napló Online / pressdisplay.com

2015. április 28., kedd

Az NHKV május elseji programja

otl 
Május elsején, pénteken, a tömegközlekedés járművei, valamint a jegyárúsító bódék órarendje az országos ünnepnapokon érvényes programot követik.
Az Idősek Multifunkcionális Központjában és a Duliu Zamfirescu utcán lévő, utazási kártya adatfeldolgozó pontok viszont zárva lesznek.
Teljes cikk : oradeamagazin.ro

Májusi műsorrend

IMG2214-1_2215-1_2216-1_easyHDR-PRO-2_resized-1 
A Szigligeti színház májusban is érdekes műsorral várja az érdeklődőket:
Teljes cikk : oradeamagazin.ro

Vége a fűtésnek

gigacalori 
Mivel a külső hőmérséklet elérte a megfelelő értékeket, a Nagyváradi Hőszolgáltató RT megszakította a központi fűtést.
Teljes cikk : oradeamagazin.ro

Novák Ferenc „történelemórája” a színházban

 
Április 30-án 11 és 13 órától NOVÁK FERENC „TATA”, Kossuth-díjas és Prima Primissima-díjas koreográfus-rendező, néprajzkutató, a Magyar Koreográfiai Iskola megteremtője a Maros Művészegyüttessel karöltve a nagyváradi Szigligeti Színházban tart előadást a magyar népi kultúra fejlődéséről, a néptánc és a népviseletek kialakulásáról és átalakulásának folyamatáról.
Teljes cikk : biharmegye.ro

Az Eurofotoart fotóverseny győztesei

075-B-Gold CPSz-Perini Valerio EFIAP (I)-Italy-Walking on the Edge_Italia - Plimbare pe creasta 
Nemrég lezárult az Euro Foto Art Egyesület által szervezett idei Eurofotoart fotóverseny zsűrizése.
A versenyre összesen 2.072 fénykép érkezett, 14 európai országból, valamint az Egyesült Államokból, Japánból és Kínából is.
Teljes cikk : oradeamagazin.ro

Fugyivásárhelyt is akarja Várad

fugyivasarhelyt 
 Bolojan és Pop 


Együttműködési protokollumot írt alá Ilie Bolojan Nagyvárad és Ioan Pop, Fugyivásárhely polgármestere tegnap a két település egyesüléséről. Tavaly kérte meg a Nagyváradi Metropolisz Övezet településeit a csatlakozásra, idézte fel Ilie Bolojan polgármester, erre a felhívásra Ioan Pop fugyivásárhelyi polgármester személyében immár a második elöljáró válaszolt igennel. Bolojan szerint, ha mindkét egyesülés megvalósulna, Nagyvárad 250 ezres lélekszámú településsé válna, és sikeresebben pályázhatna különféle stratégiai projektek uniós támogatására. Ioan Pop szerint idéntől a kisebb községek nehezen pályázhatnak, és bár annak tavalyi felhívása nyomán önállóan kezdte a tárgyalásokat Ilie Bolojannal, mára már bírja a helyi önkormányzati képviselők felhatalmazását is.
Teljes cikk : reggeliujsag.ro

Együtt a nagyváradi múzeumok

Együtt a nagyváradi múzeumok 
Május 13-18. között a Körösvidéki Múzeum együttműködve partnerintézményekkel XIX. alkalommal szervezi meg a Múzeumi napokat. Kedd délben sajtótájékoztatón ismertették a részleteket.  
Teljes cikk : erdon.ro

Beruházások: kölcsönnel kiváltott kölcsön

Beruházások: kölcsönnel kiváltott kölcsön 
 A nagyváradi önkormányzat összesen maximum 48 millió lej kölcsönt vesz fel a Pénzügyminisztériumtól különböző helyi beruházások finanszírozására. 
Teljes cikk : erdon.ro

Szilvás lett a Szilvás

Szilvás lett a Szilvás 
A nagyváradi helyi tanács április 28-i ülésén szavazott arról, hogy a köznyelvben a Sebes-Körös jobb partján a köznyelvben Szilvásként ismert zöldövezetet hivatalosan is Szilvás park – piknikövezetnek kereszteli el (”Parc Silvaş – zonă de picnic”).
Teljes cikk : erdon.ro 

A Macio híd új neve : Mareşal Constantin Prezan - Ki volt ?

Sikerült ismét egy olyan nevet találni,melyet nehéz lesz megjegyezni.A Szilvásban május 1-én lesz átadva az új híd,melyet Macio hídnak ismernek a váradiak.A Macio olasz cég kezdte el építeni,de tönkrement és Polgármesteri Hivatalnak kellett befejezni.Az olasz cég méltatlan lett a híd nevére, Ilie Bolojan polgármester szerint és ezért a PNL Mareşal Constantin Prezan nevet választotta az új hídnak - olvassuk az ebihoreanul.ro helyi lapban.

A Bihari Napló Online ezt írja :

"Ştefan Roşca mérnök elárulta, hogy már elkészültek a feljárók, a felfestések, már csak a híd alatt kell homoksugártisztítást végezni, de ez a munkálat nem fogja zavarni a közlekedést. Mint ismeretes, a Szilvásban lévő telekért cserébe az olasz Macio nevű cég vállalata azt 2011-ben, hogy saját költségén felépít egy közúti hidat a Sebes-Körös fölött, végül azonban nem teljesítette vállalt kötelezettségét. A félbehagyott hidat átvette a nagyváradi önkormányzat, amely tárgyalt a kivitelező Construcţii Bihor céggel, hogy fejezze be a munkálatot. Egyébként az olasz vállalatról a köznyelvben Macio hídnak nevezett építményt a nagyváradi önkormányzat Constantin Prezan tábornokról akarja elnevezni."

Az ebihoreanul.ro választ ad miért a tábornokról lett elnevezve az új híd.Szó szerint idézem : " Podul va purta numele eroului din primul război mondial care a pregătit şi condus luptele de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz, iar în perioada 1918-1920 operaţiunile militare pentru apărarea Marii Uniri şi alungarea trupelor maghiare bolşevice din Transilvania, Crişana şi Maramureş."

Constantinpreyan.jpg 
Constantin Prezan.Forrás : ro.wikipedia.org

Ki volt Mareşal Constantin Prezan tábornok?Az első világháború hőse volt.1861-ben született Snagov melletti Sterianul de Mijloc nevű faluban,meghalt 1943-ban a Vaslui megyei Schinetea nevű faluban - olvassuk az életrajzában '

Mi köze van Nagyváradhoz? Szó szerint ezt olvassuk az életrajzában :
"alungarea trupelor maghiare din Transilvania, Crișana și Maramureș și înfrângerea armatei Ungariei sovietice, stat succesor al Austro-Ungariei, care a continuat operațiile militare împotriva României."

Nem találtak egy köztiszteletnek örvendő váradi román kiválóságot?Miért kellett egy majdnem idegenről elnevezni egy fontos új hidat,akiről nem olvassuk hogy milyen kapcsolata volt Nagyváraddal?Könnyű volt elfoglalni Váradot,mert nem volt ütközet és ellenállás nélkül mehettek Budapestig.Ilyen alapon bármikor bárkiről lehet elnevezni bármit Nagyváradon.Igaz Vitéz Mihály is csak egyszer volt Nagyváradon,de a várba nem engedték be.Tovább lovagolt Bécsbe ...

Szavaztak a hídelnevezésekről

Szavaztak a hídelnevezésekről 
A nagyváradi helyi tanács keddi ülésén megszavazta a városi közúti hidak elnevezéséről szóló határozattervezetet. A központi híd hivatalos neve a városalapító után Szent László lett.  
Teljes cikk : erdon.ro

Szerzetesrendek Nagyváradon

a) A ferencesek ktora a Sebes Körös bal partján, a vár alatti rév közelében állt. Alapításának körülményeit és védősztjét nem ismerjük. 1298, 1332: a m. rtart. itt tartotta kápt-ját. Az egri őrséghez tartozott, 1472: őrségi székhely, 1533: kusztosza Beregszász, Debrecen, Szatmár és Telegd ktoraira felügyelt. 1533-50: 6 tart. kápt-t színhelye. 1557: Varkocs Tamás a vár bevétele után feldúlta a ferences ktort is. -
b) Az ágostonos remeték Szt Miklós ktorát 1339: említik. Olaszi Ény-i szélén a Püspöki felé vezető u-ban állt. 1449: Hunyadi János kormányzó próbálta átadni az obszervánsoknak. 1531-39: a rend 7. tagja, Balázs ~i perjel a m. rtart. vikáriusa kezébe tett fog-at. -
c) A klarisszák ktorát Báthory András pp. alapította Velence városrészben. Mellette Szt Anna-kőtp-ot épített. ahol lelkipásztorkodás is folyt. 1340: részletesen szabályozta a tp. rektorának és a nővéreknek a jogait és jövedelmeit. Az apácák lelki gondozását végző ferences atyák mellékoltárnál mondhattak csendes misét. A közelben egy malom és egy fürdő is az alapításhoz tartozott. 1552: az apácák szőlők, házak és 27 jobbágytelek fölött rendelkeztek. 1566: távozniuk kellett, a pozsonyi zárdába  költöztek. Okl-eik innen kerültek a kamarai, il. az Orsz-os Levtárba. -
d) Az obszerváns ferencesek Szentlélek ktorát 1490 k. említik. Helyét nem ismerjük. 1535: 15 pap, 6 növ., 12 testvér lakta. Ez volt a legnépesebb m. obszerváns ktor. ~on kívül Szegeden volt még jelen a r. mindkét ága egyszerre. 1497: az ütközések elkerülése érdekében a szerz-ek megegyeztek, hogy ezután az obszervánsok nem telepedhetnek meg olyan városban, ahol a konvetuálisoknak már van ktora. 1529: a ~i ktorban studium generale is volt. 1556: menteni kellett a tp. fölszerelést. 24 kelyhet a Bajoni családnál helyeztek el, de János Zsigmond (ur. 1559-71)  hívei ezeket is elvitték, s csak a Báthoryak ecsedi várába menekített miseruhák egy része maradt meg. 1557: Varkocs Tamás a szerz-eket elűzte. 1572-80: egy-egy lelkipásztort tudtak küldeni a ~i hívek gondozására. -
e) A domonkosok 1492-93 k. Velence városrészben megkapták a Mindenszentek tp-ot, a birtokaival együtt. Győri Paulin prov. perjel ktort épített. II. Gyula p. (ur. 1503-13) 1510: az adomány megerősítette. 1560: János Zsigmond engedélyezte József perjelnek, hogy a ktor 3 Bihar vm. faluban fekvő birtokát és 124 fejős tehenét zálogba adja, ami a szerz-ek távozását jelzi. -
f) premontreiek a kk-ban: →váradhegyfoki Szent István vértanú prépostság; 1804: ~ra telepedtek és a pálosok tp-át, ill. a jezsuita isk-t vették át. -
g) A jezsuitákat Báthori István erdélyi fejed. (ur. 1571-86) 1584: telepítette le, rájuk bízta Olasziban a Szt Egyed-tp-ot. 1699: alapított kisgimn-ukat 1718: nyitották meg, 1735: 2 o-lyal bővülve nagygimn., 1762: 2 bölcs. o-lyal akad. lett, tanára volt →Pray György, →Katona István. A r. feloszlatása, 1773 u. volt jezsuiták és világi papok tanítottak mindkét intézményben. 1808: a prem-ek vették át (→Nagyváradi Premontrei Gimnázium). - A jezsuiták 1747: a prem-ektől gyógyszertárt vettek (→nagyváradi jezsuita gyógyszertár). - Házfőnökök: 1702: Selendi János, 1717: Sodar Mátyás, 1726: Zombori Márk, 1735: Ribics Ferenc, 1743: Csiba Mihály, 1749: Riberics János, 1758: Peringer András, 1762: Buzás János, 1772: Vajkovics Imre. -
h) A pálosoknak Csáky Miklós pp. 1740: telket adományozott. II. József 1786: elűzte őket, tp-uk 1804-: a premontreieké. -
i) Az orsolyita apácák Szenczy István őrknk. alapítványából 1772. IX: leánynev. int-et, 1774: el. isk-t nyitottak. Szaniszló Ferenc pp. alapításaként 1858: tanítónőképző int-et nyitottak, mely 1871: 3, 1899: 4 évf-os lett. A leánynev. int-ből az 1870-es években bentlakásos felsőbb leányisk-t, 1890: nyilvános polg. isk-t szerveztek. 1916: felső leányisk-t nyitottak, melyből 1928: létrehozták a leánygimn-ot. Az okt. nyelve mindegyik isk-ban mindvégig a m. volt. 1941: újra megnyitották a tanítónőképzőt, és tovább működött a leánygimn. is az 1948. VIII. 3-i államosításig. -
j) A Szatmári Irgalmas Nővérek leánynevelő intézete volt 1856-1948. VIII. 3: az →Immaculata Intézet. Emellett 1892: ~-Olasziban polg. leányisk-t alapítottak. A Szt Vince Int-et, mely isk-kat, internátust és népkonyhát tartott fönn, →Fetser Antal alapította. -
k) Az irgalmasok Őrangyal-tp-át (2003: Miseri-tp.), konventjét és 20 ágyas kórházát 1760: poroszlói Gyöngyösy György váradi knk. alapította. 1792: Ehrenfels Gáspár Pál knk. alapítványából bőv. a kórházat, 1945: 50 ággyal rendelkezett. -
Forrás : Magyar Katolikus Lexikon

2015. április 27., hétfő

Szerdán avatják a hidat

Szerdán avatják a hidat 
Szerdán avatják fel Nagyvárad új közúti hídját, mely a Szilvásban épült. A hídon csütörtöktől lehet majd közlekedni, közölte szerkesztőségünkkel a hídépítési munkálatokat felügyelő Stefan Rosca mérnök. 
Teljes cikk : erdon.ro 

A nagyváradi Állami Színház felújítása

 
A nagyváradi Állami Színház 1900-ban épült fel. A Iosif Vulcan román és Szigligeti Ede magyar nyelvű társulatoknak otthont adó épület állapota fokozatosan romlott, az évtizedek folyamán csupán „felületi kezelést” alkalmaztak az állagmegóvás érdekében. A színpadot, miután teljesen használhatatlanná vált, 2004-ben cserélték, majd Pafka Ernő tervei szerint teljesen felújították, korszerűsítették az egész intézményt is. A színház ma régi pompájában ragyog, Thália legnagyobb örömére.
Forrás : epiteszforum.hu

Polgár Peti és Kaczor Feri a Hegyközi Majálison

Május 2-án szombaton lesz megtartva a Hegyközi Majális,mely a hegyköztóteleki erdészháznál lesz megtartva.A majális fénypontja Kaczor Feri (21 óra) és Polgár Peti (21,50) fellépése lesz.Aszfaltos úton kb. 25 perc alatt ér ki a helyszínre ' Jó szórakozást mindenkinek '

Teljes program
 

Útvonal

Kovács Koko,Koncz Gábor, Makk Károly ,Metropol ,By Alex,Baricz Gergő,Neoton a XXIV. Festum Varadinum rendezvénysorozaton.

XXIV. Festum Varadinum rendezvénysorozat 
Néhány nap és elkezdődik az egyhetes XXIV. Festum Varadinum rendezvénysorozat.Nagy a választási lehetőség a programokban.Szinte egy időben lesznek a programok megtartva.Egyszóval kifejezve , túlzsúfolt az idei Festum Varadinum. A rendezvénysorozat nívóját emeli a sok magyarországi vendég , mint Kovács Koko,Koncz Gábor,By Alex,Baricz Gergő,Neoton.Lesz emlékezés Horváth Imre költőre,Karádi Katalin emlékműsor,találkozás Makk Károly filmrendezővel, Bálint András Radnóti est,Kristófi János festőművész kiállítása,Koncz Gábor Gyorsvonat – önálló est,Operett express,kiállítások,versenyek,könyvbemutatók és sok - sok események , mely feladja a leckét nekünk.
Teljes program :  erdon.ro 

Szeretném felhívni a figyelmet a május 8-i Metropol koncertre,mely a Színházban lesz este fél kilenckor.Sok váradi még emlékszik a Metropol Groupra,mert végig kísérték a a fiatalságunkat.Ők sem fiatalok már,de zenélni még tudnak.Trifánon kívül egyik tag sem él itthon.Most itt lesznek,mert szeretnek haza jönni.Váradnak van egy sajátos varázsa,légköre,melyet nem lehet elfelejteni ...Metropolról itt olvashat bővebben '

Metropol együttes története 

Háromgenerációs zenészcsalád

 
COSTIN ÉVA, a Nagyváradi Állami Filharmónia hegedűse már a középiskola elvégzése után játszott a váradi szimfonikus zenekarban. Édesanyja, a néhai Tokaji Ágnes kiváló hegedűművész, zenetanár, a filharmónia tagja volt, tizenegy éves fia, Costin Albert pedig már bontogatja hegedűművészi szárnyait.
Teljes cikk : biharmegye.ro

A nyelv szeretetének öröme

 
Miként alakul, változik a magyar nyelv? Miféle új nyelvi dimenziókról beszélhetünk? Hogyan élünk benne a nyelvben? Egyebek között ezekről a kérdésekről volt szó a Kultika Irodalmi Fesztivál elnevezésű rendezvényen, amelyet április 21-én és 22-én tartottak meg a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központban.
Teljes cikk : biharmegye.ro

Szimfonikus hangverseny

music 
Április 30-án, csütörtökön, 19 órától, a Nagyváradi Filharmónia Enescu-Bartók hangversenytermében egy szimfonikus hangverseny veszi kezdetét.
Teljes cikk : oradeamagazin.ro

Tiltakozásra futotta, focira már nem

Tiltakozasra 2 
Vészharangokat kongattak a Bihar FC-nél múlt héten, ám a segélykérés sem az együttest támogató Bihar Megyei Tanács vezetőit, sem pedig az internetes fórumokon oly hangos szurkolókat nem hatotta meg, így valószínű, hogy a piros-kék csapat szombaton utoljára lépett pályára a Bodola Gyula Stadionban.
Teljes cikk : reggeliujsag.ro

„Nyomot hagytunk a térben”

nyomot 1 
Szekrényes János, Szász Enikő és Dukrét Géza 

Szekrényes János temesvári művészeti írónak, hely- és művészettörténésznek a bánsági magyarság emlékjeleit összegző, A magyarság emlékjelei a Bánságban című háromnyelvű kötetét mutatták be pénteken a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Egyházi Központ múzeumtermében a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság és a Temesvári Magyar Nőszövetség szervezésében.
Teljes cikk : reggeliujsag.ro

Az „öreg” emlékezők városa…

"Nem tehetek arról, hogy akármerre sétálok Várad utcáin, kerületeiben, régi arcok, régi emberek jutnak eszembe. Néhány ismerős már kérdezte, hogy mire ez a sok nosztalgiázás, a régi város képének állandó felidézése, elmúlt dolgok, események felemlegetése, hisz a múltat nem lehet visszahozni, meg nem történtté tenni. Persze, hogy nem lehet, és azzal sincs semmi baj, hogy a dolgok átalakulnak, új, modern létesítmények nőnek ki a földből, régi, elavult intézmények helyén" - írja cikkében Farkas László.

Teljes cikk : reggeliujsag.ro

Sebes-Körös nevének eredete

 
Sebes-Körös a Kárpát-medencében.Forrás :folyok.adatbank.transindex.ro

Homály fedi a Sebes-Körös nevének az eredetét.Több helyen úgy utalnak rá mint bizonytalan eredetűre.A Körösök legendáját olvashatja a folyok.adatbank.transindex.ro-n.A Sebes-Körösről olvashat a hu.wikipedia.org-n és a folyok.adatbank.transindex.ro-n. Néhány adat a Sebes-Körös nevének eredetéről :

" A Sebes folyónév valószínűleg ellipszissel jött létre. Míg a sebes jelző használata gyakori összetétel földrajzi köznevekhez társítva is. A legősibb neveink között szerepel a Sebes-Körös víznév. Ez abból kifolyólag alakulhatott ki, hogy a Sebes-Körös alkotja a Körös három nagy mellékfolyója közül az egyiket, így meghatározó szerepet tölt be a környék vízgazdálkodásában. Nagy esőzések, továbbá a tavaszi hóolvadás hatására megduzzad a vize és hatalmas árhullámok formájában vonul le a folyón a felhalmozódott víztömeg. Ebből ered a folyó sebes jelzője." - írja egy szakdolgozat a mnytud.arts.unideb.hu-n.

" Az erdélyi magyar földrajzi nevek legrégibb rétegét a bizonytalan eredetű nevek alkotják. Ezek közül a terület legnagyobb folyóinak a nevére (SzamosKörösMarosTemesOltOmpoly) már a római korból van adatunk, de bizonyos, hogy e nevek a római hódításnál sokkal régebbi időkből származnak." 
Forrás :  Erdély földrajzi nevei · Irta: Kniezsa István

"A Körös elnevezést sokan a folyó kanyargós folyásából származtatják; de ez úton nem jutunk el a szó eredetéhez.
Az elnevezés értelmét Borovszky Samu fejtette meg, rá mutatván, hogy a latin Crys megfelel az ó-német Gries szónak, mely fövenyet, kavicsot jelent. Régi irásainkban Körös helyett Kerest, Körösszeg helyett Keresszeget találunk. A nép Körös helyett KerestKerezst mond. Karácsonyi János ("Békés vármegye története" czimű művében) szintén elfogadja, hogy a mint Christből lett Kereszt (illetőleg Christianusból lett Keresztyén) úgy lehetett Crysből Keres, később Körös.
A Körös folyó a VI. században lesz ismeretessé, illetőleg a mint Hunfalvy is megjegyzi, előbb nem említik a régi írók. Jordanis említi először a Köröst, valószinűleg az eredeti gepida elnevezés után, Gresiának irván.
Ő a Gresián, a Sebes-Körösön kivűl a Miliare és Gilpit folyókat említi; ezekről Hunfalvy Pál sem tud többet, mint hogy Gooss Károly szerint a Miliare Fehér-Körös, a Gilpit Fekete-Körös; ezek az elnevezések azonban később feledésbe merültek. - Ennyit a Körösök legelső történeti nyomairól."
  "(...)Pais Dezső véleményét idézem: Melich bebizonyította, hogy a Szamos, Kőrös, Maros és Tisza folyók IX-XII. századi magyar nevét nem közvetíthette semmiféle szláv vagy oláh nyelv, hanem csak török, mégpedig közelebbről a bolgár. Ezek a néma földrajzi nevek sokatmondó tanúi a hazánk területén megforduló török népek: hunok-avarok-bolgárok meg a magyarok folytonosságának..."
Forrás : hhrf.org 

 
Forrás : folyok.adatbank.transindex.ro

A Körösök legendája

Van egy legenda a Körösökről.Nem biztos,hogy igaz,de szép legenda és van némi valós alapja ...

"A legenda szerint nagyon régen élt lenn a síkságon egy mohó, aranyra vágyó király, aki azt hallotta, hogy a keleti hegyekben egy hatalmas aranybánya létezik. Az aranybánya hollétét azonban csak az öreg Körös és három fia ismerte.
A király elrendelte katonáinak, hogy fogják el őket, majd bezáratta és megverette őket, remélve, hogy elárulják titkukat. Az öreg a vallatások során meghalt, és fiai elborzadva eldöntötték, hogy elárulják a kincs helyét. 
Őrzőikkel együtt elindultak napkelet felé. A harmadik napon már nem tudták eldönteni, melyik a helyes út, mindegyiknek más volt a véleménye. A legnagyobb fiú szerint egyenesen kelet felé kell tartaniuk, a másik két fiú úgy tartotta, hogy a helyes út délebbre volna. A legnagyobb fiú, hirtelenharagú lévén, megharagudott két fivérére, és a király katonáinak egy részével elindult, amerre jónak látta. 
A középső, szőke legény és a legkisebb, barna fiú délnek fordult. De egy idő után a legkisebb testvérnek úgy tűnt, hogy mégiscsak a legnagyobbnak volt igaza, és ő is kelet felé indult. És sokáig bolyongtak, keresve az aranybányát. 
Végül a kelet felé haladó legnagyobb fiú rátalált a kincsre. De abban a pillanatban, amikor meg akarta mutatni a katonáknak, előjött a bányából a bányák tündére és elvarázsolta a fiút, hogy ez többé ne leljen rá a kincsre. 

Ez a története a három kincskeresőnek, akik átalakultak Körösökké: Sebes-Körössé a hirtelenharagú, legnagyobb fivér, Fehér-Körössé a középső, szőke fiú és Fekete-Körössé a legkisebb, barna legény. Kőbálványuk talán még most is ott van a forrásoknál, ha nem pusztította el a sok eső és szél.Mint minden legendának, ennek is van valós alapja." 

Forrás : folyok.adatbank.transindex.ro

Bihar vármegye és Nagyvárad őskora.

Az első ember elé, a ki e vidéken megjelent, nagyon szomorú kép tárulhatott. Az Alföld beltengere már elpárolgott, helyét mocsarak és nádasok váltották föl. A bihari hegységek ormait már nem sugarazta be a glecserek fénye. A jégárak eltüntek, a hegyek egykori csúcsai már ott hevertek, az óriási hegység lábánál. Azok az óriási ősállatok sem szakították meg az örökös csendet, melyeknek csontjait e vidéken olykor-olykor találják - írja Cséplő Péter , a Borovszky - Magyarország vármegyéi és városai című könyvben.

Teljes cikk : mek.oszk.hu

2015. április 26., vasárnap

Nyílt nap volt az állatkertben

Nyílt nap volt az állatkertben 
Az elmúlt szombaton 9-18 óra között a nagyváradi állatkertben első alkalommal rendezték meg a Felelős Örökbefogadók Napját. Érdekes és változatos programok várták a nevelőszülőket.  
Teljes cikk : erdon.ro

Elkezdődött a motoros szezon

Elkezdődött a motoros szezon 
Mintegy ötszáz motoros gyűlt össze szombat délután, a White Wolves motorosklub által immár hagyományszerűen megszervezett szezonnyitó ünnepségen. 
Teljes cikk : erdon.ro 

Ulpianum , Nagyvárad elődje ' ?

ulpianum2
Forrás : oradeamea.com
Nagyvárad történelmét vizsgálva azt tudjuk meg,hogy Kr.e. 350-től Kr.u. 275-ig városunk neve  Ulpianum volt.Barabás Ernő írt egy rövid összefoglalót,a Katolikus Lexikonban csak egy mondatot olvashatunk róla.Nagyvárad turisztikai honlapján bővebben olvashatunk Ulpaniumról.Érdekes lehet hogy román nyelvű honlapokon több információkhoz juthatunk.A kérdés nyitott,választ talán egyszer kapunk ...

 Barabás Ernő ezt írta a "Nagyvárad város rövid összefoglaló története" című könyvében,mely 1931-ben jelent meg :
"Nagyvárad alapításának történetét sűrű homály fedi. Alapítása a dákok és rómaiak idejére, körülbelül Kr.e. 350-től Kr.u. 275-ig terjedő időre esik s "Ulpianum" nevet viselt. A kő és bronzkorszakbeli leletek bizonyítják, hogy e város határában helyet szerzett magának az ősember.

A dákok és rómaiak korszakának letűnte után, a Körös völgye egyik útja volt a népvándorlásnak, mit a hun és az avar leletek bizonyítanak. Kr u. 275-ben a barbárok kezére került Ulpianum. A népek, melyek Ulpianumon keresztülhaladtak s ott hosszabb vagy rövidebb ideig tartózkodtak, a következők:

Vandalok és gótok........ K.u. 275-378-ig
Hunok .................................« 378-457 «
Gepidák ...............................« 457-567 «
Longobárdok...................... « 567-690 «
Avarok ................................« 690-796 «
Bulgárok .............................« 796-896 « "
Forrás : facebook.com

A Katolikus lexikonban ezt olvashatjuk röviden : "Ulpianum: a rómaiak és a dákok idején (Kr. e. 350–Kr. u. 270) a →Nagyvárad helyén lévő település neve." Forrás : lexikon.katolikus.hu

Az Oradea.travel honlapon olvashatjuk : "A dákokkal való két háborút követő római hódítás nem foglalta magába Észak-nyugat Romániát, vagyis Nagyvárad környékét sem, bár némely történészek egy adott pillanatban megkérdőjelezték ezt a dolgot, mivel Nagyváradot az Ulpianum nevezetű feltételezett várossal vélték azonosítani.  A város területén vagy a környékén élő szabad dákok (vagyis az a dák népesség, amely a Római Birodalmon kívül maradt) továbbra is a régi településeinken maradtak, melyek a Sebes Körös teljes felső szakaszán található települések között nagyon kevés számban voltak jelen és melyek az i. u. II. században eltűntek. Viszonylag kevés régészeti lelet került elő a Nagyvárad területén élő szabad dákoktól, ami azzal is magyarázható, hogy igen kevés ilyen célú régészeti ásatás folyt ez eddig." Forrás : oradea.travel 

Cséplő Péter a Bihar vármegye és Nagyvárad őskora című cikk,mely Borovszky - Magyarország vármegyéi és városai könyvében jelent meg,ezt írja :
"Tehát a kereszténység első századában, a Körösök és Berettyó vidéke része volt egy nagy birodalomnak, melynek élén királyok állottak. Számos városai közül megemlíthetjük: Sarmisaegetusa (Sarmisa király városa) Ulpianum (a mai Nagyvárad), Patridava, Tetrodava, Augustia, Tibiscum, Zeugma, Zermizirga, Comidava, Zurobara, Argidava, Nenendava, Tema, Hydatae, Tsierna, Docirana1 (némelyek szerint Debreczen) stb. nevüeket. A városok közül alig tudjuk felének a helyét meghatározni. Egynehányról vitatkoznak a tudósok, de legtöbbje ismeretlen."
Ez időben, a mi Magyarországban nem volt római, az a nevezett három néphez tartozott. A jazygok a szarmatákhoz tartoztak. A rómaiak ismerték és használták a váradi fürdőket is. Várad és vidéke mindig megérezte a szomszéd erdélyi eseményeket, különösen a római Dáczia idején, midőn ott új élet és magasabb kultura fejlődik. E feltevésünket megerősítik az itt talált 450római érmek, melyek mind a római császárság fénykorából valók, Traján és Hadrián idejéből. A Tudományos Gyűjtemény 1824. 2. kötetében Haliczky Antal azt írja, hogy a váradi fürdőben (hogy melyikben, nem említi) két római feliratos siremlékkövet találtak. Az egyiknek fölirata ez:
Valeriae
VIX. AN. XXIX.
T. FL. APER.
SCRIBA. COL. SAR.
CONIUGI.
CARISS. 
Vagyis: Valeriai, vixit annos 29 Titus Flavius Aper scriba coloniae Sarmisagetusae conjugi carissimae. Magyarul: Valeriának, ki 29 évet élt, Titus Flavius, Sarmisaegetusa colonia írnoka emelte, legkedvesebb feleségének. Sarmisaegatusa, mint tudjuk, a mai Várhely helyén állott, a hátszegi völgyben, Váradhoz elég közel."
Forrás : mek.oszk.hu 

000512 
Forrás : oradeamea.com

Az Oradea mea honlapon olvasható egy cikk,melyben részletesen beszámol a régészeti leletekről és az állítólagos bizonyítékokról.A cikk szerzője kérdő jelt tesz a cikk címére,mely azt jelzi,hogy ő sem tud határozottan állást foglalni hol volt Ulpianum.Bővebben olvashat afacebook.com-n. Térképek :facebook.com-on '
Ha tud román nyelven,akkor olvassa el a cikket a oradeamea.com-on.

További információ : oradea.ro 
Latin nyelven : books.google.hu 

2015. április 25., szombat

Séta a Ligetben és naplemente Ősiben

A szép és napos időt kihasználva sétáltam a Ligetben,melyet mint Bunyitay ligetnek ismertek a nagyszüleink,később Munkásparknak kereszteltek.Ma Brătianu park a neve.Részlet az albumból : "
Szórakozhat, játszhat,olvashat,sétálgathat ,mert van elég hely mindenkinek.Ha csendet szeretne ,a fák között,megtalálja.Szinte hihetetlennek tűnik,hogy a második világháború előtt egy csónakázható sziget volt itt,melyet Dőry szigetnek hívtak.Bővebben itt olvashat 'A Körös áradása miatt megszüntették, pedig itt szórakozási központ volt.Bármikor sétálhat a ligetben." 


Fotók 

 
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
 
  
 
 
Teljes album : Egy Váradi Facebook 

Mindenhol szép a naplemente.Este 8 óra után Ősiben és a vízduzzasztó gátnál és az Ősi hídnál készültek a fotók.
 
A nap utolsó sugarai - 1. számú fotó
 
A nap utolsó sugarai - 2. számú fotó 
 
 A nap utolsó sugarai - 3. számú fotó 
 
 A nap utolsó sugarai - 4. számú fotó 
 
A nap utolsó sugarai - 5. számú fotó  
 
Naplemente a duzzasztó gátnál
Teljes album : Egy Váradi Facebook