Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2015. február 28., szombat

Vársánci ringlispir

Fotó : Darabont József

Darabont József fotója a Vársáncban készültek.Miért fontos számomra?Mert egyik legszebb gyermekkori emlékeket idézi fel.Nem a fotó előterében látható fuvarosok,hanem a fotó baloldalán látható ringlispir .Úgy írom le ahogyan kiejtem.Édesanyám sokszor ide hozott játszani,mert több lehetőség volt.

Az egyik ringlispir volt,mely félelemmel töltött el.Féltem nagyon,de azért felültem,mert nem akartam gyávának mutatkozni.Sokszor behunytam a szemem.Nem mertem sírni,vagy kiabálni.Óriási élmény volt számomra.Ha jól viselkedtem édesanyám megjutalmazott. Felnőtt lettem és a ringlispir eltűnt,mert más játék lett helyette,de az emlékét ma is felidézem.Milyen szépek voltak azok az évek,de elszálltak ...

Crişana tartomány térképen

Darabont József fotóján láthatjuk az 1967 előtti Crişana tartományt.Hogyan nézett ki térképen?

Volt ,nincs avagy nagyváradi emlékek az Aranykorszakból

Talán nem szívesen emlékszünk vissza a dicsőséges Aranykorszakra,de a mi múltunk emlékeit nézhetjük meg Darabont József fekete-fehér fotóin.Olyan épületeket ,házakat nézhetünk ,melyek már nincsenek.Nagyvárad állandóan változik.Jó nosztalgiázni ,emlékezni ...Volt,nincs ...Crişul Áruház előtti park a felújítási terve

http://nnp-admin.informmedia.ro/2015/02/DSC_0185.jpg 
A Crişul Áruház előtti park a felújítási terve így néz ki papiron.A terv 570.257 euróba kerül és az egyik előnye a biztonságos bicikli út lesz.
Forrás : bihon.ro

Polgármesteri Hivatal három részletben fizeti ki a Gyerekkórház parkoló alatti mélygarázs költségeit

 
A tervek szerint a Gyerekkórház parkoló alatti mélygarázst szeretné megépíttetni a város vezetése,mely össze lenne kötve a Rogériusz paiccal.A terv költségvetése 18 millió lej,mely 11 hónap alatt lesz kész.A város három részletben fizetne.A kezdő lépéseket megtette a Polgármesteri Hivatal. Elsősorban a Gyerekkórház-Városkórház dolgozói használnák.410 hely lesz, 5.300 négyzetméteren. Ilie Bolojan kijelentette a város vezetése a Crişul Áruház előtti tér felújítását tervezi.
Forrás :ebihoreanul.ro

Ilie Bolojan polgármester kölcsönből szeretné a fűtési munkálatokat megoldani a Nufărul negyedben

 
Ilie Bolojan kölcsönből fedezné a geotermikus rendszerű fűtési munkálatokat,melyet a Nufărul negyedben szeretne elkezdeni.A város kasszájában nincs pénz,de kölcsön formájában utólag fizetné ki a munkálatokat.A Hidroconstrucţia céggel megegyezett ,hogy a cég 3-4 hónapig saját pénzből fedezi a költségeket.A Városháza kölcsönt vesz fel,mellyel ki tudja fizetni a saját részét.A szerződést március 2-án írja alá a céggel.
Forrás : ebihoreanul.ro

Személyes vélemény:
Ilie Bolojan az egész várost fel akarja forgatni és átakar mindent rendezni,felújítani,csak már nincs pénz az önkormányzat költségvetésében.Bolojan úr miért siet?A válasz lehet az,hogy ismét szeretne polgármester lenni 2016-ban.Lehet az is,hogy be akar kerülni Nagyvárad kiemelkedő polgármesterei közzé.Az is lehet,hogy azokat akarja segíteni sok munkával és pénzzel,akik szponzorálták a 2012-es választási hadjáratát.Sok váradi nem tudja,hogy a kölcsönt melyet felvesz a város azt vissza kell fizetni?

Újváros két tornya

 
Száznyolcvan éve lesz nemsokára annak, hogy 1835. április 13-án letették az alapkövét a Teleki utcán a nagyvárad-újvárosi kéttornyú református templomnak. Ebből az alkalomból felelevenítjük az istenházához kapcsolódó jelentősebb eseményeket - Írja cikkében Péter I. Zoltán.
Teljes cikk : biharmegye.ro

Lemezbemutató koncert

10926174_10152596759361301_4132413778821331663_o 
Március 7-én, szombaton, 20 órától, a Moszkva Kávézóban a Kistehén együttes bemutatja legújabb lemezét, melynek címe: Szomjas nők.
Teljes cikk : oradeamagazin.ro

Újabb, ezúttal 27 millió lejes kölcsönt vesz fel a nagyváradi önkormányzat

Újabb, ezúttal 27 millió lejes kölcsönt vesz fel a nagyváradi önkormányzat 
Megszavazta azt a határozat-tervezetet csütörtöki  ülésén a nagyváradi helyi tanács, melynek értelmében a város 27 millió lejes kölcsönt vesz fel tíz éves futamidőre.
Teljes cikk : nagyvarad.ro 

Egy térfelújítási terv kálváriája

Eredetileg Emődi Tamás műépítész felújítási tervét hagyta jóvá kivitelezésre a nagyváradi helyi tanács 
A Szent László tér felújításának a történetéhez tartozik, hogy a nagyváradi helyi tanács eredetileg Emődi Tamás ismert műépítész felújítási tervét hagyta jóvá kivitelezésre. Aztán a városvezetés arra hivatkozva ejtette a tervet, hogy az túl egyszerűre sikeredett. 
Teljes cikk : erdon.ro 

2015. február 27., péntek

Szöllősi temető,mely megszűnt

Az utolsó perc utáni mentési kísérlet az egykori Szöllősi temetőből. A római katolikus templom udvarába mentett sírkövek. A többiek sorsát ismerjük.Nincs hozzáfűzni valóm - írja Darabont József.

 
 
 
 
 
 
 
 
Forrás : facebook.com

Nagyvárad képeken , 1988-1989

Darabont József fotói képet adhatnak milyen volt Nagyvárad a forradalom előtti években.Ha nem végezték volna ki Nicolae Ceauşescut,lehet nem is maradt volna hírmondója.A Diktátor mindent le akart bontatni és tömbházakat akart építtetni. A demokráciában is eltűnt sok ház és épület,de ez már más lapra tartozik ...
 
A D.Cantemir C41. tömbház tetejéről. 
 
 A D.Cantemir C41. tömbház tetejéről.
 
A kép érdekessége, hogy a háttérben még látható a Huszárlaktanya és Lovarda teteje !
Köszönet Darabont úrnak a fotókért '
Forrás : facebook.com  

Házak,melyek ma nincsenek ...

Darabont József fotóiból megtudhatjuk hogy milyen bontást,rombolást végeztek nem oly rég Nagyváradon.Voltak házak,melyeket nehezen tudtak bontani.Rombolni kellett,mert másképp nem sikerült eltüntetni.A fotók képet adhat hogyan nézett ki Nagyvárad központja és a Körös part.Házakat láthatnak,melyek ma nincsenek ...
 Az emlékezetes 1974-es árvíz
 Az árvíz mellett a legnagyobb veszélyt a házakra a bontás okozta
 Már lebontva, a gát még nincs kész ...
  Körös oldali házak,melyeket hamarosan lebontottak ...
 Körös oldali házak ...
 Körös oldali házak
 Kossuth utcai házak a bontás előtt ...
Kossuth utcai házak a bontás előtt ...
Köszönet Darabont úrnak a fotókért ' 
Forrás : facebook.com