Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2015. december 7., hétfő

Nagyváradi adók és illetékek

nagyvaradi 
Fotó: Csikos Rolland 

"Elfogadták tegnap a Nagyvárad 2016. évi adóit és illetékeit megszabó határozattervezetet az önkormányzati képviselőtestület novemberi rendes ülésén. A szavazás nem volt egyhangú, a 20 jelenlévő nemzeti liberális párti és RMDSZ-es tanácstag jóváhagyta a tervezetet, a négy szociáldemokrata párti tanácstag ellene szavazott." - írja Fried Noémi Lujza a Reggeli Újságban.

"A Pénzügyi Törvénykönyv változásai miatt Nagyváradon is változnak egyes adók és illetékek 2016-tól kezdődően. Fontos, hogy ezután az épületek alatti területet is megadóztatja az állam. Ezt ellensúlyozandó az RMDSZ váradi frakciója kérte, hogy a törvényben megszabott minimál-értéket alkalmazzák adóalapként, ami a jelenlegi telekadó mintegy 25–30 százalékos csökkentését jelentette volna. A tanács csak részben fogadta el az RMDSZ-es javaslatot, és átlagosan 15 százalékkal csökkentette a telekadót. Ezzel együtt mégsem lesz kisebb bevétele a városnak, mert az adófizetők több telekért fizetnek majd. A telekadó szintje a város négy fő övezetében a következőképpen alakul: az A-övezetben 0,78 lej lesz a telekadó négyzetméterenként, a B övezetben 0,58 lej, a C-övezetben 0,40 lej, a D-övezetben pedig 0,19 lej lesz tehát az egy négyzetméternyi telek után fizetendő adó. Mint azt Ritli László Csongor, a városi tanács RMDSZ-frakciójának vezetője elmondta, ha nem is az általuk kért mértékben, de sikerült csökkenteni a város lakóinak adóterheit. A telekadó egyébként tavaly egységes volt mind a jogi, mind a magánszemélyek számára, és a jogi személyeknek változatlan maradt, az A-övezetben 0,88, a B-ben 0,67, a C-ben 0,46, a D övezetben pedig 0,21 lej egy négyzetméter terület adója.
A magánszemélyek épületadója lakóépületekre 0,1 százalék lesz, a jogi személyeknek 0,3 százalék lesz, más épületekre egyaránt egy százaléknyi adót kel fizetniük. A jogi személyeknek az utóbbi három évben fel nem értékelt épületek után 7,5 százalékos adót kell majd fizetniük, a hibridautók adója viszont felére csökken a következő évtől.
Ritli László Csongor frakcióvezető tájékoztatott egy eredményről is, mint mondta, Huszár István alpolgármester kezdeményezésére azon civil szervezeteknek, amelyek az önkormányzattól bérelt ingatlanban fejtik ki tevékenységüket, jövő évtől nem kell adót fizetniük."
Forrás : reggeliujsag.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése