Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2015. december 9., szerda

A volt Înfrâţirea gyár 2015 november végén

 
 Saját fotó

Évek óta látható volt a volt Înfrâţirea gyár siralmas állapota.Miért ment tönkre?Mert nem volt rá szükség.Mert a gyárnak nem volt rendelése.Az okokat tovább lehet sorolni.Nem lehet egy dolgot megváltoztatni : a volt Înfrâţirea gyár végleg eltűnt,mert lebontották.Az más kérdés,hogy 1989-ben volt egy szlogen : Nu vîndăm ţara! 25 év elteltével meg lehet mosolyogni,de akkor nagyon elhitték és elhitették a volt elvtársak az emberekkel.Sokan meggazdagodtak,még többen szegényekké váltak. Hány váradi gyár tűnt el?Nem szeretnék " szőrszálhasogató" lenni,de szomorkodtam a volt Înfrâţirea gyár lebontásakor.Készítettem néhány fotót és videót 2015 november végén a gyárról,vagy ami még megmaradt.Miért?Mert szerettem volna,ha megmaradna az emléke nekem és azoknak ,akik a gyárban dolgoztak.Mi lesz a helyén? Szórakoztató és bevásárlási központ ,valamint új lakónegyed.

Egy kis történelmi háttér magyarázatot olvashatunk Péter I. Zoltán Újváros temetői cikkében : "Létezett még 1799-től az úgynevezett Alsó temető, amelyet később Őssi temetőnek neveztek. Az egykori Lóvásár tér mögött a római katolikusok temetője volt, ettől délre a református, majd a görög katolikus parcellák húzódtak. Ezt a sírkertet 1952-ben zárták be a közelében levő vasgyár és vegyi gyár bővítése miatt.Nem messze tőle, az úgynevezett Madárváros peremén volt a Hattyú utcai zsidó temető. Első írásos említése 1766-ból való. Ez volt a város legrégibb ismert zsidó temetője. A város terjeszkedése miatt csak 1800-ig használták.A XIX. század utolsó évtizedében időszerűvé vált a városban levő temetők rendezése, néhánynak a bezárása. Minderről a helyi sajtó is gyakran írt. Az alábbiakban néhány újságcikk következik a korabeli sajtóból:
„Nagyvárad város temetőinek rendezése egyik sürgős ügyét képezi Nagyváradnak. Egyik-másik temető helyét, mint az Őssi temetőt és a Zöldkerti temetőt rövid időn belül be kell zárni. A miniszter különben már el is rendelte a temetők ügyének rendezését, mégpedig záros határidő alatt. A kérdés azonban sokkal fontosabb, semhogy könnyedén el lehetne intézni, mert szorosan összefügg a kegyeletérzéssel, a sírboltok ügyével. Éppen ez okból a kérdés alapos tanulmányozást igényel. A város mérnöki hivatala pedig annyira el van foglalva a nagyobb építkezésekkel, a millenniumi kiállításra küldendő munkákkal, miért is a városi tanács felterjesztést intézett a belügyminiszterhez, hogy a rendezésre kitűzött határidőt egy évvel hosszabbítsa meg.”Busch Dávid városi főmérnök temetői terve szerint az Olaszi és a Rulikowski temető megmarad, utóbbit központi temetővé rendeznék, kibővítenék és parkosítanák. Az Őssi, a Zöldkerti, valamint a velencei és váraljai temetőket be kellene zárni."
Az Înfrâţirea gyár építése után végleg eltűnt a régi Őssi temető.2015-ben a gyár tűnt el végleg.Meg kell érteni,hogy a városnak fejlődni kell.Nem lehet a múltat siratni.Az élet megy tovább ...Ezt írta Ipoly Arnold,melyen lehet elmélkedni : "Azon nemzet, amely emlékeit veszni hagyja, azzal saját síremlékét készíti"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése