Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2015. november 14., szombat

Elhunyt Horváth Károly

 
 Horváth Károly.Forrás : szigligeti.szigligeti.ro



Elment közülünk Horváth Károly.
Egy név a színlapon. Zeneszerző: Horváth Károly.
Barát.
Váradon született, de ha kellett udvarhelyi, temesvári, zalaegerszegi, székesfehérvári, budapesti, bukaresti (s nem tudom még hány helyet kellene felsorolni) volt. Mindenhol a zene, a színház szolgálatában. Alázattal és örömmel jött haza Váradra! Futott ide, s már indult is tovább, vándorolt, a kotta fegyelmével és az ember megértésével. Mindennap dúdoljuk egyik vagy másik dallamát, amit a lelkünkbe csempészett. Most már tudjuk, utolsó találkozásunk dalai A mi osztályunk gyermek-énekei. Ezek maradnak nekünk. Tőle!
Mi pedig megígérjük magunknak, hogy rögzítjük a dallamok mellé az arcát, az emberségét! Továbbadjuk, amit tőle tanultunk.
Emléke legyen áldott, pihenése csendes!

Horváth Károly 1950-ben született Nagyváradon, akkor, amikor – ahogyan korábban nyilatkozta ­- „a Transilvania vendéglőben Csicsa nevű prímás húzta a muzsikát és az, aki adott magára, a Hetedik gáthoz járt nyáron fürödni”.A bukaresti zeneakadémia elvégzése után a bukaresti televízió magyar adásának állandó munkatársa, a Concorde, Táltos, illetve a Mákvirág folk-együttesek alapítója, zenei vezetője a sepsiszentgyörgyi, veszprémi és zalaegerszegi színházaknakm igazgatója a Griff Bábszínháznak. Szerzője több mint kétszáz színpadi kísérőzenének, élete folyamán Magyarország, Románia és a Vajdaság szinte mindegyik színházában dolgozik, nevéhez fűződik számos film zenéje is.

Munkái a Szigligeti Színháznál
Zeneszerzőként: Ödön von Horváth: Kasimir és Karoline (2009), Parti Nagy Lajos: Mauzóleum (2010), Friedrich Dürenmatt: A Nagy Romulusz (2013), Giulio Scarnacci-Renzo Tarabusi: Kaviár és Lencse (2013), Molnár Ferenc: Liliom (2014), Tadeusz Slobodzianek: A mi osztályunk (2015)
Zenei vezetőként: Nagyvárosi Bujdosók (2013), Kellér Dezső-Horváth Jenő-Szenes Iván: A szabin nők elrablása (2014). 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése