Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2015. szeptember 18., péntek

XIII. Hajdúhét – Szalontai Magyar Napok 2015

XIII. Hajdúhét – Szalontai Magyar Napok 2015 
"Gazdag programkínálattal várja az érdeklődőket szeptember 19-26. között a XIII. Hajdúhét – Szalontai Magyar Napok 2015. " - írja az erdon.ro.

Teljes program : 

Program:
Szeptember 19., szombat
A Sinka István Kézműves Kör szervezésében
10.00: Szilvásgombóc főzőcske
A hagyományőrzés jegyében ízletes finomság készül a Csonkatorony udvarán.
A gombócolás után a program résztvevői megkoszorúzzák Sinka István köztéri szobrát.

Szeptember 20., vasárnap
A Városi Nyugdíjas Érdekvédelmi Egyesület szervezésében
12.00: Néprajzi kiállítás
Helyszín: az Arany Palota nagygalériája
A hagyományőrző tárlaton egykori használati tárgyak kerülnek bemutatásra, olyan több mint 100 éves eszközök, amelyeket régen a nagyszalontai emberek használtak.
Ugyanakkor a kiállítás keretében az egyesület kézimunka köre is bemutatja munkáját, azokat a kézimunkákat, amelyek nemrégiben díjazva voltak Budapesten és Békéscsabán.

Szeptember 21., hétfő
Az RMDSZ szervezésében
Egészségnap
Az elmúlt évekhez hasonlóan az egészségmegőrzés fontosságát szem előtt tartva idén is különböző orvosi vizsgálatokban részesülhetnek ingyenesen városunk lakosai.
10.00-12.00: Vércukorszint- és vérnyomásmérés a felnőtteknek dr. Kerekes Anikó közreműködésével.
14.00 órától dr. Tolnai Angéla tart orvosi tanácsadást és vérkeringésmérő géppel végez vizsgálatot. A rendelésre előjegyzést kell kérni, ennek érdekében keressék fel az RMDSZ Székház titkárságát.
Helyszín: Magyar Ház
A gyerekeknek ingyenes fogászati vizsgálat dr. Vígh József fogorvos rendelőjében.

Szeptember 22., kedd
Az RMDSZ szervezésében
18.00: Hajdúvárosi Esték
Helyszín: Magyar Ház
A rendezvény meghívott vendége dr. Veress Erzsébet családterapeuta, szakpszichológus.
A szakember nem először jár városunkban, előadásai már korábban is nagy sikert arattak a nagyszalontaiak körében.
A Hajdúhét keretében a boldogság-keresés módjairól, a lelki béke és a lelki egyensúly megteremtésének lehetőségeiről tart előadást.

Szeptember 23., szerda
Az RMDSZ és az Arany János Elméleti Líceum szervezésében
Sportnap
A nap folyamán szórakoztató vetélkedők, sportprogramok várják a diákokat.
Többek között lesz kocogás a 0-IV. osztályosok számára a városi parkban, majd zumba óra a nagyiskolában, szintén a legkisebbeknek.
A Sándor Péter Sportteremben labdarúgó bajnokság várja a 7-12. osztályos fiatalokat, de ugyanakkor a kosárlabda kedvelői is összemérik tudásukat a nagyiskolában a Sportnap folyamán.
Természetesen idén sem marad el az évről évre nagy sikernek örvendő kerékpártúra, és még sok más meglepetés is várja majd a tanulókat.
Az RMDSZ szervezésében
17.00: Könyvbemutató
Szalontai hajdú konyha
Ízek, étkek, értékek
Nagyszalonta háziasszonyai és a konyhaművészettel most ismerkedő ifjú hölgyek gyűjtötték csokorba kedvenc receptjeiket, amelyeket a Hajdúhéten a nagyközönség is megismerhet.
Helyszín: Magyar Ház

Szeptember 24., csütörtök
Az RMDSZ és az Arany János Művelődési Egyesület szervezésében
11.00: Arany 200 konferencia – A szárba szökkenő ünnep
Arany János születésének 200. évfordulóját 2017-ben ünnepli a nemzet. Ebből az alkalomból Arany 200 néven a nagyszalontai RMDSZ egy Kárpát medencei konferencia sorozatot kezdeményezett a tavalyi évben. Az indító konferencia folytatásaként a Hajdúhéten ismét találkoznak mindazok, akik felvállalták, hogy hozzájárulnak a legnagyobb epikus költő születésének 200. évfordulója alkalmából megrendezésre kerülő programsorozathoz.
Helyszín: Magyar Ház
A rendezvény fővédnöke: Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke.
Ünnepi meghívottak: Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke, Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára, Dr. Naszvadi György, a Pallas Athéné Domus Concordiae Alapítvány elnöke, Hegedűs Csilla, volt Kulturális Miniszter, Korompai János a Magyar Tudományos Akadémia tagja. Továbbá Bihar megye magyar parlamenti képviselői és szenátora.
Házigazda: Török László, polgármester.
A konferencia után a résztvevők megkoszorúzzák Bocskai István fejedelem köztéri szobrát.
A Hajdúhét keretében a gyermekek szórakoztatására is gondoltak a szervezők, ugyanis vidám műsorral mutatkozik be a Bóbita zenekar.
13.00: A Bóbita zenekar gyermekkoncertje
Az eseményre szeretettel várnak minden kisdiákot.
Helyszín: Zilahy Lajos Művelődési Ház

Szeptember 25., péntek
Az RMDSZ szervezésében
14.00: Deák Árpád gyűjteményes kiállítása
A marosvásárhelyi születésű szobrász gyűjteményes kiállítással mutatkozik be a Hajdúhéten. A tárlaton láthatóak lesznek különböző érmek, díjak és grafikák.
Helyszín: Magyar Ház
19.00: Színházi est
Délután a legjobb, avagy a miniszter félrelép
Helyszín: Zilahy Lajos Művelődési Ház
A Hajdúhét – Szalontai Magyar Napok keretében a kultúrház színpadán olyan neves budapesti színművészek mutatkoznak be, mint például Straub Dezső, Fodor Zsóka, a Barátok közt Magdi anyusa, Harsányi Gábor, Nyertes Zsuzsa, de színpadra lép Straub Péter és Beleznay Endre is.
A Délután a legjobb, avagy a miniszter félrelép című két részes komédia igazi csemege minden színházkedvelő számára, a remek szórakozást ígérő előadásra elővételben helyjegyek válthatóak a lenti nézőtérre az RMDSZ Székház titkárságán, a Kossuth Lajos utca 16 szám alatt, a karzatokra pedig a Zilahy Lajos Művelődési Ház irodájában vásárolható helyjegy. Figyelem! A helyek száma korlátozott, akik szeretnének részt venni a színházi esten, keressék fel mihamarabb a Magyar Ház irodáját, vagy a kultúrházat.
21.00: Toldi Zug!
Helyszín: a kultúrház udvara
21.00: Színpadon a Wrong Way zenekar
A színházi est után a Toldi Zug színpadán forrósítja a hangulatot városunk kiváló csapata, a Wrong Way. A zenekar magyar és külföldi jól ismert, közkedvelt slágereket, a 80-as, 90-es évek, illetve napjaink rock slágereit játssza, s garantáltan remek buli hangulatot varázsolnak majd a rendezvénytérre.

Kolbásztöltő fesztivál: szeptember 26., szombat
Mintegy két tucatnyi csapat az évről évre nagy sikert arató ízek versenyén. Jókedv, vidámság, finom ételek, italok, baráti társaságok, remek szórakozás!
Kezdési időpont: 12.00 óra.
Helyszín: Zilahy Lajos Művelődési Ház
Eredményhirdetés: 16.30 órakor.
10.00: DOG SHOW
Játékos vetélkedő a kutyatartó gazdik számára délelőtt 10 órától, a Kultúrház melletti udvaron.
Mialatt bent tekerednek a kolbászok, a kultúrház udvarán remek fellépők szórakoztatják a közönséget.
15.30 – Idesüss színpad
15.30-16.30: Néptáncprodukciók
16.30: Kolbászkészítő verseny eredményhirdetése
17.00: Magyar Rózsa mulatós koncert
17.50: Csepeli Auth Henrik Fesztivál Fúvószenekar koncertje
18.50: Táncprodukciók: Arny Dance, Infinity, Famous
19.10: Schneider Lilla koncert
19.40: Tombolasorsolás
20.00: Zoltán Erika koncert
21.00: Danilescu Csaba és Nótári Andrea mulatós és könnyűzenei koncert
22.00: Spontán zenekar koncert
Kolbászfesztiválos különlegességek
Kolbászos babgulyás mindenkinek
Aki a kolbászfesztiválon enne egy jót, keresse fel az RMDSZ csapatát a kultúrházban, ahol átvehet egy játékszelvényt, amit kitöltve kell a kultúrház udvarán felállított RMDSZ sátornál leadni, cserébe pedig elfogyaszthat egy adag kolbászos babgulyást.
Sztárműsorvezető a kolbászfesztiválon
Barátok közt megsúgjuk önnek, hogy az idei kolbászfesztiválon a népszerű színművész, Szőke Zoltán (12.00 órától) lesz az esemény házigazdája, aki műsorvezetőként és zsűritagként is kiveszi majd a részét a rendezvényből.
Csepeli guruló kiállítás
Nagyszalonta testvérvárosából, Csepelről érkezik a kolbászfesztiválra az a veterán teherautó, melynek belsejében egy érdekes kamara kiállítást rendeztek be. Töltények, hűtőgép a ’30-as évekből, motorkerékpár az ’50-es évekből, és sok más érdekesség várja a látogatókat. A gyerekek örömére fajátékokat is ki lehet majd próbálni a rendezvény ideje alatt.
Nyerjen biciklit vagy fotelt a Tulipán tombolán
A Hajdúhéten, a szombati kolbászfesztivál alkalmával Tulipán tombolasorsolásra kerül sor. Számos értékes és érdekes ajándéktárgy talál gazdára. Ezek közül a leginkább szemrevaló lehet egy bicikli vagy egy kényelmes fotel. Ezzel együtt számos más nyeremény is gazdára vár. A sorsjegy ára 3 lej lesz. Keresse a Tulipán tombola standot szeptember 26-án, 12 órától a kultúrház udvarán. A nyeremények kisorsolására nyilvánosan, a sátor alatti Idesüss színpadon kerül sor.
Partiumi premier: Csíki sör Nagyszalontán
Mára az igazi csíki sör az erdélyi magyar nemzeti itala lett, amit az idei kolbászfesztiválon Nagyszalontán is meg lehet kóstolni. Az igazi csíki sör több mint ital. A székely különlegesség a kultúrház udvarán felállított standon, önköltségi áron lesz kapható.
A Hajdúhét – Szalontai Magyar Napok rendezvényeire a színházi est kivételével a belépés ingyenes.
A szervezők a műsorváltoztatás jogát fenntartják.
Forrás : erdon.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése