Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2015. július 31., péntek

Tabéry tollához vezető emlékek

"A diófa levelei megkönnyebbülten várakoztak. Várták a tisztító szellőt, hogy ellibbentse róluk a halvány fűrészport. A magas férfi kezével tisztogatta ruhájáról. Mellette nagy kupac vágott fa várakozott. Az apró szoba ajtajában sötét ruhás asszony állt összekulcsolt kézzel, és fakó hangon ismételgette: Köszönöm. Köszönöm szépen. A magas férfi összerendezte a fűrész alkatrészeit. Aztán hátára vette, és elindult a kapu felé.
A diáklány így ismerte meg Tabéry Gézát. Mert a sötét ruhás asszony a favágásos két óra után odament a szomszéd család ajtajához, és mesélni kezdett. „Géza jó barátja a testvérem férjének, Rozsnyai Kálmánnak. Rozsnyai jelentette meg Tabéry első könyvét, még 1911-ben. Most is sokszor találkoznak Szeghalmon. Szeghalmon volt az otthona Rozsnyainak, meg a testvéremnek, a feleségének, Dapsy Gizellának – írói neve Nil. Sajnos néhány éve Nil meghalt. Géza baráti jóságát bizonyítja ez a mai szolgálata is. De az igazsághoz tartozik, hogy Géza ebből él most. Favágásra kényszerül. Akik ilyen favágó szerszámmal terhelten látják Várad utcáin, nem sokan tudják, hogy több évtizedes írói múlt áll mögötte. S akik tudják, tehetnek valamit érte? Idők változásával változnak a lehetőségek. Az idők változásával cserélődnek az emberek. Változnak a városok, a tudatok, az emlékek, a szándékok, valós és vélt bűnök.”
Így beszélt arról a délceg favágó férfiról a nyugdíjas tanítónő, Vojsza Irén, ott a felfűrészelt hasábok előtt." - írja Implon Irén.
Teljes cikk : epa.oszk.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése