Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2015. július 28., kedd

Fantomkórház: van már gazdája

Az elhagyatott épületet most megkapta a Gavril Curteanu Városi Kórház. Per volt, de végül nem a nyertesé lett az ingatlan, hanem a vesztesé. Az önkormányzat átvenné az épületet.

Nézhetik egy ideje a lakosok, ahogy egy további volt kórházépület tátong üresen és van tönkremenőben Nagyváradon. A Neurológiai és Pszichiátriai Kórház épületéről van szó, amely a Louis Pasteur és a Colinelor utcák kereszteződésében van. Az elhagyatott ingatlan egyre roszszabb állapotban van, már jó ideje üres, miközben betört, illetve nyitva felejtett ablakain be-betekintgetnek az arra járó kíváncsiak – és találgatják, mi van már ezzel is, hogy a neurológia kivonult onnan, és látszólag senkié immár az egész. Pedig van fejlemény.
Az ingatlan már jó ideje üres, egyre rosszabb állapotban van Kézről kézre
Nos, az épületet most átvette a Gavril Curteanu Városi Kórház. A létesítmény évek óta húzódó per tárgya volt. Az építtetője egy oktatási szövetség volt, amelynek jogutóda a Bihar Megyei Tanügyi Szabad Szakszervezet, és ez utóbbi volt az egyik peres fél. A másik a Gavril Curteanu Városi Kórház, amelyik pedig annak a neurológiai kórháznak a jogutóda, amelyik annak idején korszerűsítette az épületet. Végül nem a per nyerteséé lett az ingatlan, hanem a veszteséé. Nézzük, hogy lehetséges ez.
A bíróság még 2010-ben olyan ítéletet hozott, hogy az ingatlant vissza kell szolgáltatni a tanügyi szakszervezetnek. Ugyanakkor az is szerepelt a döntésben, hogy addig nem kell megejteni a visszaszolgáltatást, amíg a városi kórház vissza nem kap 3.610.000 lejt, ugyanis az épület még nem volt készen, amikor a román állam rátette a kezét, és utólag ennyi pénzt fektettek még a befejezésébe. A Gavril Curteanu Városi Kórház egy ideig várt a pénzére, aztán elindította a végrehajtói eljárást. A szakszervezet emiatt másik pert indított, amit elvesztett – és fizetés helyett végül maga kérte, hogy az épületet vegye át a kórház. A nagyváradi önkormányzat közleményt adott ki az ügyről, amelyben emlékeztet: ez az átvétel is eleve a végrehajtási folyamat része, és most a városi kórház válik tulajdonossá. További lépés is következhet azonban: az önkormányzat ugyanis keresi annak jogi módját, hogy átvegye az épületet az új tulajdonosától, hogy ezt követően európai uniós pénzügyi támogatással felújíttassa az ingatlant.
Forrás : Bihari Napló/pressdisplay.com/pressdisplay

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése