Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2015. július 31., péntek

Bolyai János Nagyváradon

"Most, mikor Bolyai János születésének 200. évfordulójára emlékezünk, illő, hogy újra felidézzük Nagyváradon Bolyai János varázslatos alakját és szellemét. Kezdjük talán azzal, hogy elmondjuk: Bolyai János a maga teljes fizikai valójában, ezelőtt több mint 175 évvel, már megfordult Váradon, mégpedig az alatt az idő alatt, mikor Temesvár után, 1826 és 1830 között, többször, rövidebb időre, Szegedre és Nagyváradra is vezényelték szolgálati ügyben. Ezzel kapcsolatban nemrég érdekes új dokumentumok kerültek napvilágra, amelyeket dr. Ács Tibor neves budapesti hadtörténész, Bolyai-kutató most megjelent könyvében közölt (Ács Tibor: Bolyai János a bécsi hadmérnöki Akadémián, Bp. 2002). Az egyik ilyen új írásos bizonyíték Bolyai János váradi tartózkodásáról Radetzky altábornagy (a Johann Strauss által a Radetzky-indulóban is megörökített híres tábornokról van szó) 1826. december 26-i írásos utasítása, melyben Bolyai János nagyváradi szolgálati útja költségeinek kifizetéséről intézkedik. Nagyváradon elvégzett munkáira maga Bolyai többször is utal. Példaképpen idézzük János főherceghez intézett, 1833. április 12-i folyamodványát, ahol saját munkásságát értékeli, azáltal, hogy Temesvár és Arad várai bástyasétányainak munkálatait „felülmúlhatatlan pontossággal végezhette, az állam számára teljességgel nem jelentéktelen szolgálatot teljesített".
Részben a nagyváradi és részben a szegedi állomáshelyeken is ellátta feladatait, hosszabb ideig egyedül volt beosztva az aradi helyi igazgatósághoz.
Akkori aradi és váradi tartózkodása alatt a fiatal mérnökkari alhadnagy, majd 1827. szeptember 8-i aradi előléptetése után főhadnagy, a tudományos körökben teljesen ismeretlen volt, habár akkor már a háta mögött volt az a híres felfedezés, mellyel örökre beírta a nevét a matematikai tudományok egyetemes történetébe." - írja Toró Tibor.
Teljes cikk : epa.oszk.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése