Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2015. április 23., csütörtök

Vágó József építész

vagojozsef1.jpg 
Vágó József.Forrás : nagyvarad-utcai.hupont.hu

Vágó József (Nagyvárad, 1877. december 23. – Salies-de-Béarn, 1947. június 7.) magyar építész, a magyarországi szecessziós építészet kiemelkedő alakja, testvérével, Lászlóval számos jelentős épület tervezője. Fia Pierre Vago építész.
Kilencgyermekes család utolsó előtti fiaként látta meg a napvilágot Nagyváradon. Szülei asszimilálódott zsidó polgárok, édesapja eredeti Weinberger családnevét magyarosította Vágó Mihályra. Építési vállalkozása nem volt sikeres, így a család később Budapestre költözött; József csak azután követte őket, hogy befejezte a középiskolát Nagyváradon, 15 évesen. Fiatalon elhatározta, hogy építész lesz, két évvel idősebb bátyja, László nyomdokaiba lépve.

Fontosabb építészeti művei Nagyváradon

 1905. Vágó-ház, Nagyvárad, Kapucinus (gen. Traian Mosoiu) utca 14. (Vágó Lászlóval

1909. Darvas-ház, Nagyvárad, Rimanóczy Kálmán (Áldás, Iosif Vulcan) utca 11. (Vágó Lászlóval)

1910-1911. Moskovits-palota, Nagyvárad, Zöldfa (Vasile Alexandri) utca 1. (Vágó Lászlóval)

Teljes cikk : hu.wikipedia.org 

A kiváló építész 125. évvel ezelőtt született, 55 éve hunyt el. Mind a két évforduló alkalmat ad az emlékezésre, hiszen a Vágó József életének hét évtizedében teremtett gazdag életmű néhány darabja Nagyvárad szecessziós építészeti örökségét gazdagítja - írja Péter I. Zoltán.

Teljes cikk : varadlap.ro 

V. I. József, építész, szül. Nagyváradon 1877. 6. V. László építész és l. V. Béla színművész fivére. Tanulmányait a budapesti műegyetemen végezte, hol 1900. építészi, 1916. mérnöki oklevelet nyert. Hosszabb külföldi (Francia- és Olaszország) tanulmányút után 1899. a párisi világkiállítás magyar osztályának építési vezetője lett. Már mint másodéves műegyetemi hallgató díjat nyert a budapesti zsinagóga tervpályázatán. 1911-ig bátyjával, Lászlóval együtt tervezte épületeit, azután Lechner Ödön társaságában dolgozott. Korábbi alkotásai az ú. n. magyaros szecesszió-stílusban épültek (a Sándor-téri Gutenberg Otthon 1906; a Dohány-utcai Árkád Bazár 1909; Nemzeti Szalon kapuja 1911). A modern gyakorlati célokat megvalósító építkezési stílus termékei: az Alföldi Takarékpénztár (1911); a Városligeti Színház (1911); a Schiffer-palota (1912); a Lipótvárosi Kaszinó Vilma királyné-úti nyári helyisége (1912) Budapesten; az Országos Csendőrségi Iskola Nagyváradon (1913); a Magyar Unió Klub épülete (1913); a budapesti Grünwald-palota(1915). 1919-ben Svájcba, majd Olaszországba költözött. 1928-ban a Népszövetségi palotára kiírt pályázaton a kilenc I. díj egyikét nyerte pályatervével és más két külföldi pályázóval megbízatást kapott az építésre. A Magyar Mérnök és Építész Egyletben ezüst (1900), majd aranyérmet (1901), az 1911-iki római nemzetközi művészeti kiállításon pedig ezüstérmet nyert."  

Forrás : mek.oszk.hu 

A Nagyváradon született Vágó József szorgalmával és tehetségével került az elmúlt század első két évtizedének legkiválóbb mesterei közé. Az újításai miatt nem kevés támadást is kapott építész Quittner Zsigmond budapesti irodájában kezdte pályafutását.

Teljes cikk : hg.hu

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése