Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2015. április 18., szombat

Todor Manojlović nagyváradi naplójegyzetei

Naplómból
Feljegyzem még a lassú és letűnt
Barangolások nyugodt őszi éjét,
Otromba újgazdag-paloták és
Komor, elfeledett, vén sövények hosszán,
A tágas, színtelen új utcákon
S a kietlen bóbiskoló közökben,
Melyeknek akkor hellyel-közzel tarkázott,
Szaggatott sötétjében megannyi féktelen,
Csodálatos poézis rezgett, rejtezett.
Todor Manojlović (Fordította Brasnyó István)



"Manojlović naplójegyzeteinek szinte regényes a története. Költőnk 1903. január 1-jén kezdett el naplót vezetni, egy csütörtöki napon,
mint írja, „isten segítségével”.

Korabeli, 12 × 19 cm nagyság ú noteszekbe jegyzetelt, s egy-egy jegyzetfüzet körülbelül egy év eseményeinek megörökítésére volt elegendő. Nos, éppen ez a körülmény vezetett később a naplók elkallódásához. Ugyanis nem sokkal Manojlović halála után naplójegyzeteinek egy része unokahúga, Vera Putić jóvoltából – több más kéziratával egyetemben – a Nagybecskereki Történelmi Levéltár gyűjteményébe került.

A másik részét később Svetislav Vrška egykori nagybecskereki újságíró szerezte meg, Vera Putićtól pedig egy szabadkai régiségkereskedő vásárolt meg néhány naplófüzetkét, amelyek a közelmúltban – szerencsére – a Városi Könyvtár gyűjteményébe kerültek. Egy, a nagyváradi évekből származó füzetkét pedig e sorok írója vásárolt meg. Tehát többfelé szóródtak Manojlović feljegyzései azzal, hogy néhány a mai napig nem került elő. Hogy Manojlović meddig vezetett naplót, pontosan nem tudhatjuk. Utolsó (ismert) bejegyzése 1910. január 17-ei keltezésű.

Szinte bizonyos, hogy a későbbiek során is vezetett naplót, de az nem maradt fenn.Manojlović német nyelven, ceruzával írta naplóit. Érdemben először 1983-ban kezdte feltárni Svetislav Vrška újságíró és Vukica Popović művészettörténész, akik az Ulaznica című nagybecskereki folyóiratban tettek közzé szerb fordításban egy válogatást Manojlović 1903 és 19 08 közötti feljegyzéseiből.

Később Tomislav Bekić szerb fordításban közzétette Manojlović 1908. január 1-je és május 26-a közötti feljegyzéseit,az Ulaznica folyóirat pedig 1903. évi naplójegyzeteiből jelentetett meg újabb válogatást.Tekintettel arra, hogy minket ezúttal a nagyváradi évek feljegyzései érdekelnek, az alábbiakban az 1907. július 25-e és 1910. január 17-e közötti naplóit adjuk közre (a kevésbé érdekes részek elhagyásával) azzal a megjegyzéssel, hogy az 1908. december 15-e és 1910. január 17-e közötti jegyzetek itt kerülnek első ízben publikálásra."
Teljes cikk : adattar.vmmi.org
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése