Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2015. április 27., hétfő

Sebes-Körös nevének eredete

 
Sebes-Körös a Kárpát-medencében.Forrás :folyok.adatbank.transindex.ro

Homály fedi a Sebes-Körös nevének az eredetét.Több helyen úgy utalnak rá mint bizonytalan eredetűre.A Körösök legendáját olvashatja a folyok.adatbank.transindex.ro-n.A Sebes-Körösről olvashat a hu.wikipedia.org-n és a folyok.adatbank.transindex.ro-n. Néhány adat a Sebes-Körös nevének eredetéről :

" A Sebes folyónév valószínűleg ellipszissel jött létre. Míg a sebes jelző használata gyakori összetétel földrajzi köznevekhez társítva is. A legősibb neveink között szerepel a Sebes-Körös víznév. Ez abból kifolyólag alakulhatott ki, hogy a Sebes-Körös alkotja a Körös három nagy mellékfolyója közül az egyiket, így meghatározó szerepet tölt be a környék vízgazdálkodásában. Nagy esőzések, továbbá a tavaszi hóolvadás hatására megduzzad a vize és hatalmas árhullámok formájában vonul le a folyón a felhalmozódott víztömeg. Ebből ered a folyó sebes jelzője." - írja egy szakdolgozat a mnytud.arts.unideb.hu-n.

" Az erdélyi magyar földrajzi nevek legrégibb rétegét a bizonytalan eredetű nevek alkotják. Ezek közül a terület legnagyobb folyóinak a nevére (SzamosKörösMarosTemesOltOmpoly) már a római korból van adatunk, de bizonyos, hogy e nevek a római hódításnál sokkal régebbi időkből származnak." 
Forrás :  Erdély földrajzi nevei · Irta: Kniezsa István

"A Körös elnevezést sokan a folyó kanyargós folyásából származtatják; de ez úton nem jutunk el a szó eredetéhez.
Az elnevezés értelmét Borovszky Samu fejtette meg, rá mutatván, hogy a latin Crys megfelel az ó-német Gries szónak, mely fövenyet, kavicsot jelent. Régi irásainkban Körös helyett Kerest, Körösszeg helyett Keresszeget találunk. A nép Körös helyett KerestKerezst mond. Karácsonyi János ("Békés vármegye története" czimű művében) szintén elfogadja, hogy a mint Christből lett Kereszt (illetőleg Christianusból lett Keresztyén) úgy lehetett Crysből Keres, később Körös.
A Körös folyó a VI. században lesz ismeretessé, illetőleg a mint Hunfalvy is megjegyzi, előbb nem említik a régi írók. Jordanis említi először a Köröst, valószinűleg az eredeti gepida elnevezés után, Gresiának irván.
Ő a Gresián, a Sebes-Körösön kivűl a Miliare és Gilpit folyókat említi; ezekről Hunfalvy Pál sem tud többet, mint hogy Gooss Károly szerint a Miliare Fehér-Körös, a Gilpit Fekete-Körös; ezek az elnevezések azonban később feledésbe merültek. - Ennyit a Körösök legelső történeti nyomairól."
  "(...)Pais Dezső véleményét idézem: Melich bebizonyította, hogy a Szamos, Kőrös, Maros és Tisza folyók IX-XII. századi magyar nevét nem közvetíthette semmiféle szláv vagy oláh nyelv, hanem csak török, mégpedig közelebbről a bolgár. Ezek a néma földrajzi nevek sokatmondó tanúi a hazánk területén megforduló török népek: hunok-avarok-bolgárok meg a magyarok folytonosságának..."
Forrás : hhrf.org 

 
Forrás : folyok.adatbank.transindex.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése