Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2015. március 22., vasárnap

Régi EMKE Kávéház Nagyváradon

  
EMKE Kávéház.Forrás : postcards.hungaricana.hu

Nagyvárad egyik jellegzetessége volt és van a híres régi EMKE Kávéház,mely ma is létezik,de más néven az egykori Bémer téren.Nosztalgiázva olvashatjuk a régi EMKE Kávéházról szóló cikket :

Az Emke kávéház 1902 decemberében nyílt meg. „A kávéház úgynevezett Jugendstilben van berendezve, s igen szép falfestmények díszítik. A kávéház – amelyet Emkének kereszteltek – Stern Hermané. A népszerű kávés, mindenki kedves Herman bácsija nagyon ismeri a közönséget, a mai kényelmet sóvárgó ideg embert” – tudatta a Nagyvárad.

Az Emke kávéházban a mindenkori fő szempont a figyelmes és pontos kiszolgálás volt: szinte lesték a vendég minden gondolatát. Említést érdemel az Emke emeleti különterme, a híres-nevezetes Bagolyvár. „Amolyan klubféle, íratlan szabályokkal – jegyezte le Nagy Andor. – A város jeles agglegényei, Rimler Károly polgármester, Mezey Mihály királyi közjegyző, Stark Gyula iskolaigazgató s mások jöttek össze eredetileg a kávéház különszobáiban délutáni feketére, főleg azért így, mert itt pipázni is lehetett, ami a kávéházban már nem szokás, továbbá itt el is lehetett egy kicsit szundítani a nagy karosszékben. A társaság aztán mind jobban bővült, fontos közügyek dőltek itt el, a Bagolyvár a város életében jelentős tényező lett.”

Az élet igazából a kávéház földszintjén volt mozgalmas, talán ezért is számított az Emke az újságírók és az irodalmat kedvelők törzshelyének. "Itt írják az ország legelevenebb újságjait – emlékezett vissza Dutka Ákos – és a magyar irodalom sok-sok száz, azóta klasszikussá nemesedett versét.” Egy szűkebb körű társaságban, a kávéház egyik erkély alatti szegletében pattant ki egy irodalmi folyóirat megalakításának gondolata, ez vezetett aztán a kétkötetes antológiához, A Holnap-hoz.

Azt is el kell mondani, hogy az Emkében ismerkedett meg Ady Endre Diósyné Brüll Adéllal, Lédaként emlegetett múzsájával. Az ismerkedés időpontja körüli vitát Hegedüs Nándor zárta le egy képeslappal, amely az Emke belsejét ábrázolja. Mindössze néhány sor olvasható rajta, Ady kézírásával: „Csókolja a kezét Ady Endre, Nagyvárad 1903. szept. 6.” A lap címzése: „Őnagysága Diósiné Brüll Adél űrnőnek Nagyvárad, Főutcza, Markovits házzal szemben.” Hegedüs szerint ez azt bizonyítja, hogy a költő csak nemrég ismerkedhetett meg Lédával. Erre utal a pár udvarias szó, valamint az, hogy még nem tudta pontosan, hol lakik Diósyné. Későbbi leveleit már a Stern-házba címezte.

Az Emke kávéház emeleti részén Sztarill Ferenc építész 1912-ben szeretett volna egy 55 szobából álló szállodát létesíteni. A terv, talán a kirobbanó gazdasági válság miatt, nem valósult meg. Csak a két világháború között, a harmincas évektől lett itt szálloda, de már Astoria néven.
Forrás : transylvaniatop10.com

 
Az egykori EMKE Kávéház,majd Astoria.Saját fotó.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése