Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2015. február 26., csütörtök

Mogyoróssy István színművész

 
„1947-ben segédszínészként Nagyváradra szerződött, az 1960–61-es évadban Szatmárot játszott, majd visszatért Nagyváradra, és 1990 januárjáig, nyugdíjazásáig kisebb-nagyobb szerepeket kapott prózai színművekben és operettekben.” 
Forrás : szigligeti.szigligeti.ro

 F.Sz. Nyilas Misi (Móricz Zs.: Légy jó mindhalálig); Siro (Machiavelli: Mandragóra); Zülfikár (Huszka J.: Gül Baba); Gabi (Méhes Gy.: Mi, férfiak).
Forrás : mek.niif.hu

2010-ben halt meg Nagyváradon.Így búcsúzott Szántó Sándor : 

Megrendülten értesültünk váratlan haláláról, hiszen az elmúlt hét elején még írt nekünk, s feleségére bízta utolsó sorait, melyek megjelenését már nem érhette meg. Mogyoróssy István sokoldalú, közismert és közszeretetnek örvendő színművész volt. 1947-ben húsz évesen szerződött a nagyváradi Szigligeti Ede színház társulatához, s nem mindennapi pályája után onnan vonult nyugállományba. Nevével lapunk hasábjain továbbra is sűrűn találkozhatott közönsége, mert a színész, táncoskomikus, énekes, generációk közkedvelt Pötyije a mindennapok visszásságainak éles szemű megfigyelője és kritikusa maradt. Most azonban végleg legördült számára a függöny, örökre véget ért a taps, a játék, és a betű iránti palástolhatatlan szeretet…
         Forrás : erdon.ro
  
Darab,szerep.év
 
 Holló a hollónak-Tyiska, inasgyerek szerepben,1952
 
Az apák ifjúsága-Ocskár szerepben,1953
 
 Cigányszerelem, Laci- kisbéres szerepben,1957
 
  Hotel Astoria- Nariskin gépfegyveres szerepben,1957
 
 Szeget szeggel- Pompeius szerepben,1971

 
 
 A bosszúálló kapus- III. Tisztviselő szerepben,1971
  
 
 Mi, férfiak -Gabi szerepben,1971
  
A tizenegyedik parancsolat - portás szerepben,1972
  
Lumpáciusz Vagabundusz, avagy a három jómadár-Cérna, szabó szerepben,1976
  
Koldusopera -Szomorúfûz Walter szerepben,1975
  
 
Szmirnai komédiások-Ali, török kereskedő szerepben,1978
  
Az idő vasfoga-Részegek szerepben,1978
  
A régi nyár-Trafina szerepben,1980
  
 
  Mandragóra-Siro szerepben,1982
  
Lulu-Legrand szerepben,1982
  
Fekete Péter-Pierre szerepben,1983
  
Napos oldal avagy Felméri Kázmér és a többiek-Lólábú szerepben,1984
  

 
Hazudj igazat-Chasuble dr.kanonok,1985
  
Szentivánéji álom - Dudás, fúvó-foldozó,1986
  
 
 Múló szerelmek alkonyán-Tódor szerepben,1986
  
Szókimondó asszonyság (Madame Sans-Gêne)- Despreux tánc- és illemtanár szerepben,1987
  
Anna Karenina-Jegoruska Korsunszkij,1987
  
A feleség és súgó,Mogyoróssy Erzsébet
 

Pötyi, az örökifjú nagyváradi színész
   

Mogyoróssy Pötyit ma is érdemes hallgatni Fotó: Tésik Attila 

A határon túli magyar színjátszás nevezetes alakja Mogyoróssy István színművész, aki 1947-ben szerződött színésznek és sztepptáncosnak a nagyváradi Putni Bálint igazgatta magyar színházhoz. Negyvenkét esztendeig dolgozott a világot jelentő deszkákon – életéről nemrég Vásárhelyen mesélt.

Teljes interjú : delmagyar.hu 

Okt. 18-án bemutatták Nagyváradon, a Kanonok sori Tibor Ernő Galérián a néhány éve nyugalomba vonult 74 éves váradi színész, Mogyoróssy István napokban megjelent, önéletrajzi ihletésű könyvét /Te is benne vagy, Abaddaba Kiadó/. Bathó Ida a könyvből olvasott fel részleteket. /Fél évszázad a váradi színpadon. = Bihari Napló (Nagyvárad), okt. 22./  

Forrás : udvardy.adatbank.transindex.ro

Gyönyörű, karácsonyi dallamok csendültek fel a Posticum ifjúsági énekkara előadásában, majd Mogyoróssy István színművész szavalt és mesélt, megosztva élményeit, színházhoz kötődő emlékeit.

Forrás : retirmdsz.org 

A szerény primadonna 

Papp Magda síremlékére gyűjtöttek a nagyváradi gálán. A Szigligeti Ede társulat és Papp Magda hozzátartozói kezdeményezésére a hétvégén, halálának 15. évfordulóján Békéscsabáról Nagyváradra szállították át a váradi színjátszás meghatározó egyéniségének hamvait. Az 1992-ben elhunyt primadonnát – végakarata szerint – férje sírja mellett, a Rulikowszky temetőben helyezték örök nyugalomra. 

„Mikor elment Békéscsabára, azt mondta: Pötyikém, várjatok, mert visszajövök. Azonban ezt már nem érhette meg” – emlékezett vissza rá Mogyoróssy István színművész, aki negyven évvel ezelőtt, pályakezdőként sokat tanult Papp Magdától.

Forrás : kronika.ro

Indokolatlan facsonkítások Váradon 

Indokolatlan facsonkítások Váradon

Mogyoróssy István nyugalmazott színművész, hűséges olvasónk arra hívta fel a figyelmünket, hogy a nagyváradi Iza utcában szerinte indokolatlanul vágnak ki fákat, s újabban csonkítják is ezeket.  

Teljes cikk : mon.hu 

Fókuszban az édesanyák 

fokuszban 3 

Minden anyuka kapott virágot

A Nagyváradi Anna Nőszövetség ’90-es évekbeli megalakulása óta megünnepli az anyák napját. A váradi Tibor Ernő Galériában szombaton köszöntötték az édesanyákat egy gazdag és szívmelengető programmal kedveskedve számukra.

A köszöntést egy videovetítés követte, amely révén felidézték Mogyoróssy István néhai színművész 14 évvel ezelőtti anyák napi üdvözletét. A közel 20 perces, megható kisfilm sokak szemébe csalt könnyet. Majd alkalomhoz illő, hangulatos, édesanyákhoz és édesanyákról szóló költemények, gondolatok, dalok csendültek fel gyerekektől, anyáktól, nagymamáktól.

Teljes cikk : reggeliujsag.ro

 Könyvei

Százegy gondolat a váradi emberekről (dedikált) 

Te is benne vagy (dedikált) 

 

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése