Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2015. február 27., péntek

A várad-előhegyi monostor (II. István király temetkezőhelye)

Biztosan sok váradinak hasznos információ lehet az alábbi cikk ,melyet Hankó Ildikó írt II. István király temetkezőhelyéről a Királyaink tömegsírban :
A premontrei rend első prépostságát II. István király 1130 körül Nagyvárad mellett, a Körös jobb partján emelkedő hegyen – Várad-Előhegyen ("Várad-hegyfokon") alapította. A monostort Szent István vértanú tiszteletére szentelték fel. Az alapító királyt, II. Istvánt 1131-ben bekövetkezett halála után kívánsága szerint ide temették. Az "esztergomi hártya-kéziratban" ezt olvashatjuk: "...Ladislaus Varod... Stephan(us) minor Varod..." temették el.
A tatárjárás idején, 1241-ben a monostort kirabolták, lakóit elkergették, így az elnéptelenedett. Egy évtized elteltével újjáépítették, de gondatlan kezelés következtében elszegényedett és újra elnéptelenedett. VI. Sándor pápa jóváhagyásával 1494-ben az épületeket a karthausi rendnek adták át. 1520-ban a ferencesek foglalták el a kolostort, majd világi kézbe ment át. A török időkben – talán 1557 körül – ismét elpusztult és elnéptelenedett, majd 1566-ban mindenestől megszűnt. Romjainak feltárása még nem történt meg, így a király nyughelyéről sem tudunk bizonyosat.
Forrás :  mek.oszk.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése