Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2014. december 24., szerda

Betlehemi csillag

 
 A három bölcs és a betlehemi csillag a ravennai San Apollinare Nuovo bazilika mozaikján (i. sz. 565).Forrás : hu.wikipedia.org

A karácsony egyik szimbóluma a betlehemi csillag.Létezett vagy nem?Miért van sok ellentétes nézet?A Wikipedia több kérdésre megadja a válaszokat : 

" A betlehemi csillag, ami a napkeleti bölcsek (görög: Magoi apo anatolon – keleti mágusok), háromkirályok csillagaként is ismeretes, de a nép körében egyszerűen karácsonyi csillagként is emlegetik, csak a Biblia újszövetségi részében található Máté evangéliumában (Mt 2,1-11) szerepel. Máté leírása szerint a Názáreti Jézus a júdeai Betlehem városában történt megszületését egy csillag jelezte az égen, egy rendkívüli égi jelenség, amit követtek a napkeletről származó bölcsek, akik így találtak rá az újszülött Jézusra."
Teljes cikk : hu.wikipedia.org

"Máté evangéliuma szerint Jézus születését egy csodás égi jelenség kísérte, ami a napkeleti bölcseket, vagy más néven a háromkirályokat az újszülötthöz vezette. Csillagászok és asztrológusok régóta kutatják, hogy a betlehemi csillag milyen égi jelenség lehetett, pontos válasz azonban még nem született rá. " - olvasható a femcafe.hu-n . 

A Magyar Katolikus Lexikon írja a betlehemi csillagról :" betlehemi csillag, bölcsek csillaga: A →napkeleti bölcsek egy rendkívüli égi jelenségből, „csillag fölkeléséből” ismerték föl a zsidók királyának megszületését, s indultak el, hogy hódoljanak előtte (vö. Mt 2,1-12). E jelet a zsidók nem értették, mert Heródes kérdésére nem →Bálaám, hanem Mikeás jövendölésével válaszoltak, s adták meg Betlehemet a születés helyeként. Maga Heródes, mert nem volt zsidó, e kérdésben érthetően tájékoztatlan volt. A csillag pedig, amelyet „fölkelni láttak”, újra föltűnt és elvezette a bölcseket a házhoz, ahol a Gyermek volt."

A betlehemi csillag rejtélyével foglakozó cikk bevezetőjében ezt olvashatjuk :" Számos egyházi, vallásos ábrázoláson jól látható, amint az újszülött Jézus fölé hajoló bölcsek felett az égbolton egy fényesen üstökös mutatja: megérkezett a Megváltó. Az astro-archeológia – csillagászati régészet – azonban bebizonyította, hogy ez az ábrázolás alapjaiban téves, sőt Jézus – amennyiben valóban élő alak volt – hét évvel korábban születhetett. Ezt az időpontot tartja egyébként a legvalószínűbbnek XVI. Benedek pápa nemrégiben megjelent könyve is. De akkor mi lehetett ez az égi jelenség, és mikor születhetett valójában Jézus? " Teljes cikk : szeged.hu 

Van olyan vélemény,mely szerint a Jupiter lehetett a betlehemi csillag.Cikk : mult-kor.hu 

Máté evangéliumának második fejezete írja Jézus születéséről: “Amikor a judeai Betlehemben Heródes király idejében Jézus megszületett, bölcsek jöttek napkeletről Jeruzsálembe és kérdezősködtek: Hol van a zsidók újszülött királya? Láttuk csillagát napkeleten s eljöttünk, hogy bemutassuk neki hódolatunkat.”
Teljes cikk : kagylokurt.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése