Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2014. szeptember 22., hétfő

Ceauşescu, az elégedetlen bályoki vadász

Nagyváradon és Bihar megyében szinte mindenki tudta hogy Nicolae Ceauşescu rendszeresen Bályokon vadászik.Különböző mende-mondák keltek szárnyra Ceauşescu bályoki vadászatairól, melyek eredetét senki nem tudta bizonyítani.Mítoszok keletkeztek az Elvtársról és az Elvtársnőről, melyek többsége lehet nem is történt meg,mert kommunista propaganda része volt.A bályoki vadászatáról olvashatunk egy cikket,mely megjelent Adevărul újság hasábján,szerzője Florina Barbu.
Részlet a cikkből :

Vasile Crişan, Ceauşescu vadászatainak egyik szervezője a „Vadászaton Ceauşescuval” című könyvében 1975 teléről mesél. Pontosabban mondva az eset januárban történt, amikor az elvtárs háromnapos vadászatra érkezett Bályokra (Balc). A felesége, valamint tisztségviselők kísérték el: Constantin Dăscălescu, Emil Bobu, Iosif Banc és Ion Păţan.
Nicolae és Elena Ceausescu egyik nagyváradi látogatása (Fotó: Adevarul/Fototeca online a comunismului românesc)

„Az elnöki vonat Bályokon állt meg és egy kis állomáson tartották a bályoki erdő közelében. Ceauşescu és a kísérői éjszakára a vonat kényelmes hálószobáiban maradtak. A másnapi vaddisznóvadászat normális körülmények között zajlott, ez volt a mi véleményünk. De Ceauşescu és a többi meghívott más véleményen volt. Bár az öt hajtóvadászat során az államfő több mint 30 vaddisznót lőtt le, a hangulat elég feszült volt. Nem volt elégedett az eredménnyel… Minden hajtóvadászat során létrehozták azokat a tölcséreket, melyekkel a vaddisznókat kizárólag Ceauşescu állása felé terelték, a többi vadász pedig a kerítéseken kívül állásokban voltak, ahol nem volt mit lőni… A bályoki vadászat késhegyen táncolva ért véget”, áll a könyvben.
 Ceauşescu nagyváradi látogatásairól is olvashatunk a cikkben.Akik vissza tudnak emlékezni azoknak nem biztos hogy tetszenek Ceauşescu nagyváradi látogatásairól szóló beszámolók,mert ki voltak rendelve az Elvtárs üdvözölésére.Több órát esetleg félnapokat kellet várni és ha megérkezett ,lengetni kellett a nemzeti zászlókat és a jelszavakat kiabálni.1989 decemberében végleg eltűnt Ceauşescu és rendszere a történelem süllyesztőjében,de szellem a mai napig kísért ... Részlet a cikkből :

Nicolae Ceausescu Nagyváradon (Fotó: Adevarul)
Nicolae Ceausescu a bályoki vadászaton (Fotó: Adevarul)
Nicolae Ceausescu Nagyváradon (Fotó: Adevarul) 

Ceauşescu minden nagyváradi látogatásakor több ezer embert tereltek ki az utcákra a fogadására. Az akkori időket megélők emlékeznek arra, hogy Nicolae Ceauşescu egyik Bihar megyei látogatásakor, a megyét a Belényesre vezető úton hagyta el, Félix-fürdőnél pedig dolgoztak az úton. Hogy az elvtárs ne vegye észre, hogy az út még nem kész, az embereket felállították az út mindkét oldalán, az emberek üdvözölték az elvtársai és nagyon jól elleplezték a befejezetlen munkálatokat.
Nagygyűlés Ceausescuért (Fotó: Adevarul)


Több történetet olvashat a Ceauşescu-házaspárról a eurocom.wordpress.com-n '

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése