Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2014. augusztus 30., szombat

G. Călinescu : Mihai Eminescu élete - Mi az igazság?

A román nép egyik kiemelkedő költője Mihai Eminescu,akinek igazi neve Eminovici volt. Eminescu életéről írt egy könyvet George Călinescu,melyet Mikó Imre magyar nyelvre fordított.
 
Az előszó így kezdődik : "Eminescu rendkívüli egyénisége csak halála után néhány évtizeddel talált megfelelő életrajzíróra. 1932-ben, amikor megjelent G. Calinescu műve " Bővebben : antikvarium.hu

Călinescu könyvét sokan bírálták és támadták,mert egy mítosz lehet szürkébb.Eminescu a román költészet géniuszáról nem szeretik,ha kritika vagy lejárató adat jelenik meg. Călinescu igyekezett az eredeti adatokat felhasználva megírni Eminescu életét.Az egyik legvitatottabb része a könyvének az Eminescu betegségének a leírása.Mikó Imre fordításában ez olvasható a 308. oldalon:

Ezt a részt sokan nem hiszik el,mert nagyon szeretik Eminescut.Nem könnyű elviselni ezt a feljegyzést,mert egy mítosszal lehetünk kevesebbek.Megjegyzem,hogy Slavici feleségét Szőke Katinkának hívták és nem lehet elfogultsággal vádolni.Titu Maiorescu jött és Eminescut a bécsi idegklinikára vitte.A bukarestiek közadakozásának köszönhetően nagyon jó kezelést kapott a költő géniusz.Érdemes elolvasni a könyvet,még ha fenntartással is olvassuk.

Hogyan halt meg Eminescu?Több vélemény alakult ki a haláláról.Több vélemény ütközik és heves vitára ad okot.Évekkel ezelőtt a feleségemmel jártunk abban a bukaresti kórházban ahol Eminescu meghalt.A mai napig megemlékeznek a költőről.Jelenleg Comisia de Expertiză működik a kórházban,mely nagyon rossz állapotban volt az ottjártunkkor.Azóta biztosan javítottak a kórházon ...

Néhány szót Eminescuról és Călinescuról : 

Eminescu.jpg 
Mihai Eminescu (ejtsd: Mihály Emineszku, 1850. január 15. – 1889. június 15.), eredeti nevén Mihail Eminovici, a legismertebb román költő. Költészetét képalkotó erő és a költői formaművészet megújítása jellemzi. Életműve döntő hatással volt a modern román nyelv kialakulására, a költői nyelv fejlődésére. Írt szépprózát, színműveket, a román sajtó egyik legkiemelkedőbb írója volt.
Teljes cikk : hu.wikipedia.org

GeorgeCalinescu.jpg 
G. Călinescu 
Született 1899 június 19-én Bukarestben.Meghalt 1965 március 12-én Otopeni-ben.Író ,publicista,irodalmi kritikus és a Román Akadémia tagja volt.
Forrás : ro.wikipedia.org
Călinescu véleménye Eminescuról -videó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése