Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2014. június 3., kedd

Tábla őrzi az áldozatok emlékét

A nagyváradi vasútállomáson tegnap avatták fel azt két – magyar és román nyelvű –emléktáblát, amely a városból deportált zsidóknak állít emléket. A szállítási minisztérium és az Elie Wiesel Holokausztkutató Intézet együttműködésében összesen 11 város állomására kerültek fel az emléktáblák az országban.
tabla3
Nagyváradon a zsinagógában megtartott megemlékezés után került sor a táblaavatóra, melyen elsőként Asher Ehrenfeld rabbi mondott rövid beszédet és mondta el az El Mule Rahamin imát az áldozatok emlékére, majd Dan Ben-Elizer, Izrael romániai nagykövete és Claudiu Pop Bihar megyei kormánybiztos leplezte le a táblát.
tabla1
Claudiu Pop emlékeztetett, több mint 27 ezer embert vittek el Nagyváradról 70 évvel ezelőtt, és nekünk ma már tudnunk kell: egyik nemzet sem jobb vagy rosszabb, mint a másik. Megbocsátani lehet, felejteni nem – zárta szavait a prefektus, majd a polgármester megbízásából Gheorghe Carp beszélt a városvezetés nevében. Mint mondta, tudja, milyen jelentős szerepet játszott a zsidó közösség Nagyvárad felvirágoztatásában, ezért is bocsánatot kell kérnie azért, ami a XX. században Váradon is megtörténhetett.
tabla2
„A történelem egyik legsötétebb idejére emlékezünk ma, hetven éve deportáltak ártatlan embereket” – mondta Dan Ben-Elizer, Izrael romániai nagykövete, aki azt is hozzátette: azoknak az embereknek akkor nem volt hova menekülniük, ma azonban Izrael menedéket jelenthet az arra szorulóknak. „Fel kell emelni a szavunkat az idegengyűlölet, a rasszizmus és az antiszemitizmus ellen, azért, hogy a közöny, a tagadás ne vezethessen ilyen eseményekhez”, tette hozzá a diplomata, aki felidézte Eva Hayman alakját is, hiszen a váradi kislány egy volt a Shoa másfélmillió gyermekáldozata közül. A nagykövet angol beszédét románul Alexandu Climescu, az Elie Wiesel-intézet munkatársa tolmácsolta, ő a későbbiekben beszélt az 1944-es eseményekről, a gettók megszervezéséről és a deportálásról is. A táblaavatón Aurel Vainer, a Romániai Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke is beszélt, tőle azt is megtudhatták a jelenlévők, hogy 70 évvel a deportálások után az országban még 65 túlélő él. Viorel Faur történész szintén Eva Haymant említette, és azt is hozzátette: az emléktáblának helye van az állomáson, mivel ott keresztülhaladtak a Rhédey-kertből (ma Bălcescu-park) induló vonatok. A táblaavatás imával zárult.
Forrás : reggeliujsag.ro

Térkép

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése