Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2014. június 17., kedd

Kipusztultak a püspökfürdői hévízi tündérrózsák

A hivatali packázások és a nemtörődömség, továbbá az emberi kapzsiság mostanra vezetett el odáig, hogy elpusztult az egyik legértékesebb természetvédelmi terület, a Nagyvárad melletti püspökfürdői termálvizes rezervátum. Idén már egy szál hévízi tündérrózsa sem díszíti a tizedére összezsugorodott tavacskát - olvasható a mind1.ma cikkében.Teljes cikket olvassa el és gondolkodjon el az olvasottakon '
A hozzáértő környezetvédők évekkel ezelőtt megkongatták a vészharangot: amennyiben a jelenlegi ütemben termelik ki a termálvizet a püspökfürdői üdülőközpontokban, kiszárad a Pece-patak fő forrása, a tavacska, amelyben Európában egyedüli helyként évezredek óta él és tenyészik természetes körülmények között a nílusi hévízi tündérrózsa. A hatóságok hoztak pár látszatintézkedést, de a problémát nem sikerült megoldaniuk.
Puspokfurdo 2012
Így nézett ki a tó 2012 nyarán
A helyzet olyannyira súlyosbodott, hogy tavaly télen már befagyott a termáltó vize. A fő forrásból már annyira kevés meleg víz jutott a felszínre, hogy tavacska mérete a tizedére zsugorodott. A bajt kezelendő a hatóságok tűzoltócsövekkel elkezdtek ugyan vizet pumpálni a tóba, de ennek a vize annyira lehűlt, hogy a komolyabb hidegben be is fagyott. Már akkor félő volt, hogy elfagytak a tündérrózsák gyökerei, ám tavaly nyáron mégis kihajtott és virágzott pár tő. Idénre azonban semmi sem maradt az egykori idillből, amikor varázslatosan szép virágok borították a tavat. Kint jártunk a helyszínen, hogy meggyőződhessünk a katasztrofális állapotokról. Alább a képek, kommentár nélkül.(Borsi Balázs)
Puspokfurdo 1
Puspokfurdo 2
Puspokfurdo 3
Puspokfurdo 4
Puspokfurdo 5
Puspokfurdo 6
Puspokfurdo 7
Puspokfurdo 8
És így néz ki a Perla szálló mellett  a Pece patak. Valamikor itt is virágzott a hévízi tündérrózsa:
Puspokfurdo 9
Puspokfurdo 10

 Forrás :mind1.ma

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése