Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2014. június 25., szerda

Kerékpártúra Biharkeresztesig

Kerékpártúra Biharkeresztesig 
Az eső ellenére mintegy harmincan vettek részt tegnap a nagyváradi Szent László Napok előrendezvényeként meghirdetett biciklis zarándoklaton, melynek végállomása Biharkeresztes volt. A tizenegy évestől a hetvenévesig minden korosztály képviselte magát; volt, aki csak az országhatárig tekert, de olyan is, aki csak ott csatlakozott. 
Reggel a római katolikus püspöki palota kertjében, a Szent László-szobor előtt gyülekeztek a résztvevők, akik egy-egy Szent László-napi pólót kaptak ajándékba a szervezőktől. A csoportkép elkészítése, és egy gyors eligazítás után lódultak neki a biciklizők. Zarándoklatukkal nemcsak a Szent László Napokat népszerűsítették, hanem a kerékpárutak szükségességére, valamint a környezettudatosságra is felhívták a figyelmet. A határ átlépése után Ártándon pihenőt tartottak, ahol Semlyéniné Mizák Ágota és Orosz Béla református lelkész köszöntötte a őket.
kerek2
Erősödő kapcsolatok
Biharkeresztesre érkezve személyesen Barabás Ferenc polgármester, valamint az önkormányzat képviselői fogadták a kerékpárosokat a Hősök terén található Szent László-szobornál. A koszorúk elhelyezése után a kultúrotthonban szavalattal és szeretetvendégséggel kedveskedtek a nagyváradiaknak. Barabás Ferenc elmondta: Biharkeresztest nemcsak a kerékpárút köti össze Váraddal, a település lakói mind a mai napig a történelmi Bihar központjaként tekintenek a városra. A polgármester szerint erősödnek a kapcsolatok a határ mentén élők között. Ezt igazolja az összetartozás jegyében megszervezett mostani kerékpártúra, de a honosítási eskük során is ezt lehet tapasztalni. Barabás Ferenc tájékoztatta a szervezőket: sokan készülnek Biharkeresztesről és a térségből a Szent László Napokra; örömöt jelent számukra, hogy a települést is bevonták a programokba.
kerek3
A Szent László Napok szervezői közül Zatykó Gyula és Nagy József Barna köszönte meg a szívélyes fogadtatást a biharkeresztesieknek. Programfüzeteket, szórólapokat nyújtottak át a jelenlévőknek ezzel is jelezve: a Szent László Napok nemcsak a nagyváradiak, hanem az térség lakóinak közös ünnepe, mely élő kapcsolatot teremt a határ két oldalán élő magyar és magyar közt.
A Szent Lászlótól Szent Lászlóig mottóval megrendezett kerékpártúrán a székelyhídi születésű Juhos Gábor maratonfutó is részt vett, aki futva tette meg a 40 kilométeres távot.
A Szent László Napok sajtószolgálata

Forrás : erdon.ro

Útvonal
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése