Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2014. június 17., kedd

Egymásra mutogatnak az illetékesek

Egymásra mutogatnak az illetékesek 
A püspökfürdői termáltavat tápláló források vize gyakorlatilag elapadt, az illetékesek pedig folyamatosan egymásra mutogatnak, éppen ezért határozott lépésre senki sem szánja el magát. 
A püspökfürdő termáltavat is magában foglaló Pece Természetvédelmi Terület kezelője a nagyváradi székhelyű Körösvidéki Múzeum, amely az elmúlt években folyamatosan jelezte az illetékes hatóságoknak azt, hogy nagy bajok vannak a termáltóval. Venczel Márton a múzeum biológusa lapunknak elmondta: „az a probléma, hogy nincs termálvíz, ezért nem nyílik a tavirózsa.” Venczel Márton kifejtette, hogy a tavacskában élő fajok elvileg megmenthetők, csak azt nem tudni még, hogy hogyan, de ha az illetékes hatóságok nem lépnek közbe sürgősen, hogy a tavacskában legyen elegendő mennyiségű és hőmérsékletű termálvíz, akkor az élőhely eltűnik. „Itt magáról az élőhelyről van szó, ahogy fokozatosan eltűnik a termálvíz, visszafordíthatatlanná válik a folyamat, és eltűnik az a sajátos élőhely, ami egyébként törvényi védettséget élvez” – fogalmazott.

A múzeum dolga

Míg a Körösvidéki Múzeum más intézmények fellépésére vár, addig a Bihar megyei Prefektúra éppen hogy a Körösvidéki Múzeumot teszi felelőssé az előállt helyzet miatt. Claudia Timofte a prefektúra kancelláriájának vezetője lapunknak kifejtette: „a Körösvidéki Múzeum a hely kezelője, ezért neki kell foganatosítania a szükséges intézkedéseket a tó megmentése érdekében, hiszen a természetvédelmi övezet kezelése jogokkal és kötelezettségekkel is jár. A múzeum csak mindenféle értesítéseket küldött, aminek hatására a prefektúra létre is hozott egy bizottságot, hogy kivizsgálja, hány illegális kút van ott, és a prefektúra beavatkozásának köszönhetően került fel az ügy Bukarestbe. Mi minden tőlünk telhetőt megtettünk, de a termáltó megmentése érdekében a múzeum kell előálljon tudományosan megalapozott érvekkel, hiszen azért van ott annyi szakember. Mi nem rendelkezünk szakemberekkel. A tudományosan alátámasztott javaslatok alapján pedig szintén nem a prefektúra, hanem a múzeum kell az Országos Ásványkincs Hatósághoz forduljon, hogy tegye meg a szükséges lépéseket. De nem elég csak írásos tájékoztatásokat küldeni, néha telefonálni is kell, hogy megsürgessék az ügyet” – fogalmazott Timofte. Egyébiránt a múzeum éppen május végén fogalmazott meg egy javaslatot arról, hogy az Országos Ásványkincs Hatóság tárgyalja újra az összes termálvíz kitermelési szerződést, de mindeddig nem kaptak választ erre a javaslatra.
Forrás : erdon.ro
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése