Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2014. május 19., hétfő

Nagyváradi Ady Endre Irodalmi Kör

Ady Endre Irodalmi Kör Nagyváradon működik az 1950-es évek óta.
Kezdetben tagjainak zöme nyomdász, diák, technikus, tisztviselő; szép szerepet vállaltak tevékenységében az újságírók és színművészek. A megalakuláskor és az azt követő évtizedekben Horváth Imre, Tabéry Géza, Tóth István, Kelemen István, a Nagyváradi Állami Színház magyar tagozatának titkára, majd Szilágyi Aladár vezette. 1979–1988 közt két alkalommal tagja volt a vezetőségnek Sall László költő, író; 1986–88 közt Szűcs László költőt is a vezetőségi tagok sorába választották. A Bihar megyei Alkotások Háza 1970-ben kiadta Tavasz '69 c. antológiájukat, melyben a Forrás-nemzedék tagjai közül Domokos Eszter, Kocsis István, Molnos Lajos és Szele Péter szerepelt.
1972-től a Szakszervezetek Művelődési Házának védnöksége alatt működött, vezetői időrendben: Nagy Béla, Tőke Csaba, Tóth Károly, Varga Gábor, Kőrössi P. József, 1979-ben Nagy L. Róbert. Innen indult el a ma Bukarestben élő Adonyi Nagy Mária; a kör kötetes költői: Máté Imre, Gittai István, Kőrössi P. József. Nyomtatásban jelent meg Nikolits Árpád Akik úgy merik vállalni az életet c. drámája az Országos Etnológiai és Didaktológiai Intézet kiadásában (1979). A kör tagjai közül hatan szerepeltek a Hangrobbanás (Temesvár, 1975), öten a Kimaradt Szó (1979) c. lírai antológiában. A nagyváradi Ady Endre Kör időnként közös ülést rendezett a szabadegyetemen működő Irodalmi Kerekasztallal.
Az Ady Endre Kör 1989 után is él, elnöke Gittai István.
Forrás : hu.wikipedia.org 

Nagyvárad, Szakszervezetek Művelődési Háza, 1988. decembere.Forrás : facebook.com 


Forrás : facebook.com


Az ady-kör után, mikor már minden poént elsütötttünk, itt fogunk sörétekkel újratölteni.Forrás : facebook.com

PÉNTEK ESTI SZABADSÁGUNK -
- A NAGYVÁRADI ADY-KÖR HÚSZ ÉVE - A könyv a Bihari Napló Kiadó gondozásában jelent meg 1998-ban,Nagyváradon 

 

Olvasható : poli.hu 

 

Újra összeültek az Ady-körösök 

Rendhagyó találkozót tartottak pénteken este a Várad folyóirat szerkesztőségében a nagyváradi Ady Endre Irodalmi Kör tagjai. A Várad az Ady­kör nélkül az elmúlt 23 évben című, közös felolvasással egybekötött vitaest moderátora Sall László nagyváradi születésű, Svédországban élő író, költő volt. Az egybegyűltek egy-két saját írásuk felolvasását követően többek közt arról elmélkedtek, hogy haladt-e előrébb a helyi irodalom a Nagyvárad kulturális életéből több mint két évtizede hiányzó Ady-kör nélkül, valamint hogy sikerült-e jobbat alkotni a „szeku figyelő szemeinek” hiányában. Az egykori és jelenlegi tagok ugyanakkor az Ady-kör újraindításának esélyeit, valamint lehetséges következményeit is latolgatták, emellett pedig terveket szőttek a kör ’80-as évekbeli ülései anyagának rendszerezésére és közzétételére.
Mint elhangzott, az Ady-kör hiánya elsősorban abban mutatkozik meg, hogy az elmúlt években kevés fiatal írótehetség bukkant fel Nagyváradon. Mint Szűcs László, a Várad főszerkesztője hangsúlyozta, reménykedtek abban, hogy a magyar nyelv és irodalom szak indulása a Partiumi Keresztény Egyetemen majd változtat a helyzeten, de ennek jelei ezidáig nem mutatkoztak, hiszen az „új tollak” többsége főként felvidéki, vajdasági vagy kolozsvári. Az est folyamán ugyanakkor elhangzott: az Ady-kör létét egykor az indokolta, hogy a publikálási lehetőség híján a szerzők igyekeztek valamilyen közösségben nyilvános felolvasást tartani. Ennek ellenére az Ady-körnek ma is lenne létjogosultsága, holott már nem kéne helyettesítenie a kéziratok úgymond publikálását.
Ujra Forrás :
reggeliujsag.ro 

Szükség van-e ma Ady-körre? 

Szükség van-e ma Ady-körre? 

Pénteken a Várad folyóirat szerkesztőségében azok közül gyűltek össze néhányan, akik a ’70-es, ’80-as években a Váradon működő Ady irodalmi kör tagjai voltak. Írásokat is felolvastak. 
 
Vitaindítónak Sall László - alias Cseletneki Ányos – három kérdést tett fel. Ment-e előre az irodalom a huszonhárom évvel ezelőtt, 1990 januárjában megszűnt Ady-kör nélkül? Jobbat írtak-e a Securitate figyelő szeme nélkül? Mire lenne ma jó az Ady-kör, illetve a jövőben tölthet-e valamilyen szerepet?
Szűcs László úgy vélte: ahogy például Kolozsváron a napjainkban is működő Bretter-kör csupán a nevében ugyanaz mint a hajdani, de működésében valahogy más, mert a rendszerváltozást megelőző körülmények megszűntek, úgy kérdéses, hogy mi értelme van a hasonló köröknek, kluboknak, hiszen megjelentek más fórumok, melyek talán feleslegessé teszik ezeket. Hozzátette ugyanakkor: Nagyváradon sajnos kevés a tehetséges fiatal író, és a helyzeten az sem változtatott, a Partiumi Keresztény Egyetem magyar irodalom szakot indított.

Kell vagy nem?

Varga Gábor felidézve néhány régi emlékeket, az elhangzottakat azzal egészítette ki: megváltozott a helyzet, napjainkban már millió találkozási pont kínálkozik, beleértve az elektronikus média világát is, viszont ami pótolhatatlannak tűnik, az az Ady-kör „brancsszelleme”, hogy azonos érdeklődésű, de nem feltétlenül ugyanolyan világnézetű fiatalok összejönnek. Ezzel együtt meglátásában ez a fajta irodalmi tevékenység még nem halt ki, és annak ellenére, vagy éppen annak köszönhetően, hogy millió önkifejezési lehetőség létezik, az Ady-kört újra lehetne éleszteni, mert menet közben jönnének új tagok, akik átvehetnék a stafétabotot. Ezen a véleményen volt Sall László is, aki szerint az Ady-körnek napjainkban is van létjogosultsága, és nem kell hogy helyettesítse a közlést. Ő volt az, aki azt is felvetette, hogy emlékoldalakat kéne létrehozni azoknak, akik már nincsenek köztünk.
A beszélgetés folyamán felmerült továbbá az is, hogy jövőre valahogy meg kéne ünnepelni az utolsó Ady-kör 24. évfordulóját, illetve digitalizálni kellene az anyagokat. Szűcs László és Zudor János verseket olvastak fel, Varga Gábor pedig egy 1975-ben keletkezett, A tagadás etikuma című rövid prózáját ismertette.
Forrás : erdon.ro
 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése