Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2014. május 28., szerda

Bolojan: “hazug a PSD”…

Bolojan: “hazug a PSD”… 
Pártja, a PNL ugyan visszaszorult Nagyváradon és a megyében is, ahol a PSD-úthenger volt a fő befutó, ám a PNL-s Ilie Bolojan az EP-választások nyomán új tervekkel állt elő ma. 
“Nyilván nem tetszik az az eredmény, amit a PNL elért Váradon és a megyében. A megyeszékhelyen elért 11,5% körüli eredmény csalódás nekünk, de vannak terveink” – mondta Ilie Bolojan nagyváradi polgármester. A helyi PNL-vezető két munkatársával, Mircea Mălan alpolgármesterrel és a PNL ifjúsági szervezetének megyei vezetőjével jelent meg – utóbbi egyébként végig szótlanul marad az EP-választásokat értékelő tájékoztatójukon.

Tények és célok

Bolojan szerint a liberálisok vereségének oka az, hogy városon sokkal nehezebb mozgósítani a választókat, továbbá az, hogy Crin Antonescu pártelnök manőverei elbizonytalanították a párt támogatóit, valamint az, hogy a PSD népszerűségének időszaka van, ráadásul a PNL-vel összeveszett, és függetlenként indult Mircea Diaconu elhalászta előlük a voksok egy részét.
Ami a jövőt illeti, ismeretes, hogy a PSD most mindenképp szeretné ismét az USL szövetséget létrehozni. Ám főleg azért, hogy a várhatóan majd PSD-s államfőjelöltként induló Victor Ponta mögé sorakoztassa fel a liberálisokat is, ne pedig ellenfelük legyen a PNL. Utóbbiak többsége ez ellen tiltakozik, és hangsúlyozzák, hogy nem kérnek többé az USL-ből. Ilyen Ilie Bolojan is, aki tegnap közölte: “Az USL nem él, nem is fog, nem is kell. Ha a PSD-vel ismét összeborulnánk, akkor lassan feloldódnánk hamisan ölelő karjaiban, ami a PNL halálát jelentené.” Szerinte a liberálison nem fognak belemenni a PSD újabb választási játékaiba. “Nincs is semmi erre késztető tényező. Eddig a PSD azzal jött, hogy a Băsescu-rezsim ellen lép fel. Csakhogy Băsescu hatalma ez év végén véget ér. A PSD folytatódó Băsescu-ellenes retorikája hamis, hazudik a PSD. Mi nem fogunk kooperálni velük, csak azért, hogy pár tisztséget kapjunk”. Mint jelezte, most a PDL-hez akarnak ismét közeledni. Bolojan, aki maga is ismét részt vállalna az országos politikában is, úgy véli, mindent meg kell tenniük, hogy közös államfőjelöltet találjanak, aki bírja a lakosság bizalmát, és esetleg megverheti Pontát a novemberi voksoláson.
Helyi szinten azonban más a helyzet. Nagyváradon például – a polgármester elemzése szerint – szintén a PDL-hez szeretne közeledni a PNL, de most ezt nem viheti végig. “Együtt ugyanis nem lenne kétharmadunk a helyi tanácsban, márpedig a hathatós vezetéshez az kell. Marad az, hogy vagy a PSD-vel kollaboráljunk továbbra is, vagy az RMDSZ-szel” – mondta.
Reagált arra is, hogy Ioan Mang, a PSD Bihar megyei elnöke a voksolási eredmények nyomán azt nyilatkozta, hogy “Bolojan elvesztette a választói bizalmat”, továbbá kifogásolta, hogy a váradi polgármester a PNL EP-képviselő-jelöltje, Norica Nicolai plakátjain szerepelt, támogatóként. Bolojan úgy véli, nem vesztette el a bizalmat itt, mivel “az EP-választásoknak semmi közük a helyhatósági ügyekhez”. Azt pedig megerősítette, hogy további választásokon is nyilvánosan támogatni fogja majd a pártja más jelöltjeit. Hozzátette: “bezzeg azt nem kifogásolták PSD-sek, amikor még szövetségben voltunk, és annak idején az ő államfőjelöltjük, Mircea Geoana mellett álltam ki nyilvánosan”…
Forrás : erdon.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése