Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2014. április 13., vasárnap

Váradra érkezett a Kapu folyóirat

Több év után visszatért a nagyváradi könyvesboltokba, és így a Partiumba is a legendás Kapu. A Budapesten szerkesztett vaskos kiadvány a rendszerváltás első független orgánuma volt, és túlzás nélkül állítható, hogy az eltelt évek alatt az összmagyarság folyóiratává vált. A konzervatív szemléletű periodikában megjelenő írások szerzőinek több mint egyharmada a határokon túl él, így nem csak erdélyi, de nagyváradi vonatkozású cikkek is megjelennek a hasábjain. Ennek ellenére eddig problémás volt a Kapu beszerzése a külhoni magyar területeken, de mostantól a váradi Illyés Gyula Református Könyvesboltban (Teleki, ma Primăriei utca) és a Hobby Libriben (Nagysándor, ma Aurel Lazăr utca) is megtalálhatjuk az új és a régebbi lapszámokat mindössze háromlejes áron.
A Kapu alapító főszerkesztője az erdélyi származású Brády Zoltán, az állandó szerzők között pedig ott találjuk Aniszi Kálmánt, a Bihar megyei Nagykakucsról származó írót, valamint Bakay Kornélt, a neves ősrégészt, illetve Borbély Zsolt Attila publicistát és Grandpierre Attilát is. A Nagyváradon kapható legújabb kiadásban (2014./2.) olvashatunk a magyar önrendelkezési törekvésekről, biztonságpolitikai és magyarságtörténeti témákról, a mostani parlamenti választás tétjéről, sőt a mai kor párhuzamairól is az 500 évvel ezelőtti helyzettel. E kiadvány külön érdekessége, hogy az Erdély Anno 1895–1944 című album váradi származású írójának, Balázs D. Attilának a gyűjteményéből származó régi magyar képeslapok díszítik a belső oldalakat.
A váradi boltokban fellelhető korábbi Kapu magazinok között megtalálható a 2013-as karácsonyi duplaszám is, amelyben szerepel a Kik miatt vesztegel az ország? – 2014 Dózsa György éve legyen, ne idegen jelképé! című komoly visszhangot kiváltott 16 oldalas melléklet is, ami ezekkel a sorokkal indít:
„Legújabbkori történelmünkben adódtak kedvező helyzetek, amikor országunk sikere nagyrészt vezetőink döntéseitől függött, ám a legtöbbször kudarcot kellett elkönyvelnünk. Sokan tették fel a kérdést: miért, kik miatt nem sikerült kiaknázni a lehetőségeket? A kisiklatott rendszerváltás kudarcaival terhelt két évtized után pedig tömegesen kérdezzük ugyanezt, mivel a világháborúkat követő két nemzeti vagyonvesztés után elszenvedtük a harmadikat.”
Nagyvaradra
Forrás : reggeliujsag.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése