Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2014. április 22., kedd

Post mortem avatták díszpolgárrá Rimler Károlyt

Rendkívüli ülésre hívták össze Bihar megye önkormányzati képviselőtestületét pénteken délelőtt, az ülés keretében először avattak megyei díszpolgárokat, ez alkalommal mindannyian post mortem kapták meg a címet. Cornel Popa tanácselnök köszöntőjében elmondta, hogy olyan személyeket választottak, akik példaképül szolgálhatnak a megye lakosságának. Biharban vannak kiváló értelmiségiek, sportolók, orvosok, akik munkájukkal a közösségnek is érdemeket szereznek, rájuk kell felhívni a figyelmet, tette hozzá a tanácselnök, aki azt is elmondta: az áprilisi rendes tanácsülésre érkeznek még javaslatok arról, hogy május 9-én, Európa napján kik váljanak a megye díszpolgáraivá.
Mátyás Attila és Kakas Istvánné veszik át a Rimler Károly plakettjét
Mátyás Attila és Kakas Istvánné veszik át a Rimler Károly plakettjét

Elsőként Aurel Chiriac, a Körösvidéki Múzeum igazgatója olvasta fel dr. Aurel Lazăr laudációját, majd ő vette át a díszoklevelet és a plakettet is, melyeket – mint mondta – az Aurel Lazăr Emlékmúzeumban helyeznek majd el. Ezt követően dr. Ioan Ciordaş és dr. Nicolae Bolcaş mártírok laudációit Gabriel Moisa olvasta fel, a plaketteket a tanácselnök felmutatta, majd elmondta: azokat szombaton adják át a belényesi önkormányzatnak.
Rimler Károly volt váradi polgármester laudációját ismét Aurel Chiriac olvasta fel, az oklevelet az elöljáró ma Váradon élő leszármazottja, Kakas Istvánné vette át Mátyás Attila evangélikus lelkésszel egyetemben, aki a Rimler-család egy fotóját is bemutatta.
Traian Moşoiu tábornok laudációját Dan Poinar ismertette, az oklevelet szintén leszármazott, Cantemir Moşoiu vethette át, ő beszélt a tábornok fiáról, Tiberiu Moşoiuról is. Az ülésen Viorel Faur egyetemi tanár egy, az 1919-es eseményekről szóló könyvét is bemutatták. Ennek kapcsán Szabó Ödöm RMDSZ-es parlamenti képviselő kapott szót, aki elmondta, annak idején ő is az egyetemi tanár tanítványa volt, majd Tacitust idézte: sine ira et studio, azaz „harag és elfogultság nélkül” kell a történészeknek munkálkodniuk, idézte Szabó Ödön, majd hozzátette, egy háborúban mindkét oldalon vannak áldozatok, így 1919-ben köröstárkányi és grădinari-i áldozatok is voltak, és átadta a múzeumigazgatónak az erről szóló dokumentumokat.
Forrás : reggeliujsag.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése