Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2014. április 26., szombat

Nagyvásár tér,Augusztus 23 tér,ortodox katedrális - Mi fog történni ?

100 év alatt milyen sokat változott Nagyvárad ' Ha a régi fotókat nézzük,akkor láthatjuk a változásokat.Ilyen lehet a Nagyvásár tér,mely a Borovszky könyvében ,a Magyarország városai és megyéi című könyvben így néz ki
Ilyen puszta volt a tér? Igen,mert itt volt a nagy piac,mely előzőleg a Szent László téren volt.A második világháború után az elvtársak jelentősen átalakították a teret.Lett Augusztus 23 tér és később a Vár felé eső rész lett a Centru Civic.1960-as években itt volt a buszállomás,melyet a Velence negyedbe helyeztek.
A városvezetés azt határozta el,hogy a Vár előtt a Szovjet katona Emlékművét építik fel,később modern blokkokat építettek az elvtársaknak
1989 után lett December 1 tér a neve.Sokan mint Centru Civic-nek ismerik.1990-es évek elején elhatározta a helyi önkormányzat a szovjet katona eltávolítást és a helyébe ortodox katedrális építését,mely ha lassan haladt és sok pénzt emésztett fel,de majdnem teljesen elkészült.Mi fog történni? Nem tudjuk előre,mert egy sugárutat szeretett volna ide a jelenlegi polgármester a központtól.Ez a terv egyelőre megbukott.Mi fog történni?Nem tudjuk.Sajnos a magyarok létszáma jelentősen csökkent.
Ez az óriási szobor volt,melyet nehezen tudtak eltávolítani.Helyette egy még nagyobb épület lett,mely eltakarja az Várat.Darabont József fotója jól szemlélteti a Szovjet katona Emlékművet .
2014 áprilisban jártam a téren ...









 Mi fog történni?Nem tudom,de remélem még marad így ...

Térkép

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése