Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2014. április 21., hétfő

Nagyváradi Vár haldoklása a kommunizmus idején (1980)

Szándékom szerint, a vár halálra ítélt, betömés alatt lévő, elővédrendszeréhez tartozó vársáncot szerettem volna lefényképezni. A látvány szomorúbb nem is lehet: tudni azt, hogy a vár félig betömött sáncát többé senki sem fogja látni (és sajnos, eddig sem láthatták) . . . a valamikor gondozott kertként szolgáló vársánc alját, most téglatörmelékek borítják és élve eltemetett fák . . . A bontást kerítés és még álló (de bontás alatt lévő) házak takarják . . . a buldózerek birodalma, amelyet megközelíteni is nehéz . . .
Alig készítettem két-három fényképet, már rám is szóltak. A szó szoros értelmében elzavartak a helyszínről, fenyegetőzések kíséretében, hogy: ez „kémkedés”, hogy „bekísértet” . . . stb. Bátortalan kérdésemre, hogy miért nem szabad fényképezni, azt a választ kaptam, hogy „azért, mert az államé” !!! Természetesen mindez román nyelven történt. Mint nem sokkal később megtudtam, a felháborodott személy a „şantier” (építőtelep) vezetője volt. Le a kalappal: ilyen bizalmas (kényes), romboló, eltüntető munkához, ilyen emberek kellenek ! Tüntessük el, még a nyomát is annak, ami célunkat nem szolgálja ! És még fényképet szerettem volna készíteni az állam tulajdonáról !? Miért, az nem a miénk is, a népé ? A történelmi emlékek nem közkincsek ?
De hagyjam abba, így lesz jó ! Helyén monumentális emlékmű fog majd magasodni. Csak az a tudat nyugtat meg, hogy a föld alatt, védve a további szándékos rombolástól, a romok túlalusszák kényszerű halálukat és egyszer majd ismét mindenki színe előtt a valóság megfogható bizonyítékaként fogják igazságukat hirdetni.

Eddig a naplórészlet. A valóság rácáfolt optimizmusomra: az épülő otodox katedrális áll a helyén. És állni is fog egy jó ideig . . .
Az egykori távolsági buszállomás melletti kis utca (régi nevén Kapu utca) vezetett a vár nyugati kapujához. Ezen utca két oldalán található építmények tulajdonképpen az ékműre épültek ! Jobb oldalán például a ruhagyár óvodája volt, és mindkét oldalt lakóházak. A sánc maga csalánnal, gazzal benőve, néhány helyen kertészkedtek a lakók. A sánc falai mindenben megfeleltek egy erődítmény építési feltételeinek.
Emlékezzünk, nosztalgiázzunk… - írja Darabont József.


















A fotók szerzője Darabont József.Forrás : Nagyvárad szeretett városunk Facebook csoport 

Köszönet Darabont Józsefnek a fotókért,mert képet ad a nagyváradi Vár haldoklásáról ' Nehezen találok szavakat ...

Térkép 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése