Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2014. április 13., vasárnap

Kupán Árpád : „A gyermekvédelem és emberszeretet igaz apostola” – Edelmann Menyhért gyermekorvos, szakíró élete

A címbeli jellemzés Edelmann Menyhértről egyik kortársától, Erdős Istvántól, a Nagyvárad újságírójától származik. 1932. december 23-án A hetvenéves Edelmann Menyhért dr. hősi élete címmel rajzolta meg lapjában riportalanya életpályáját, s vonta le végső következtetésként a fenti megállapítást.
Háromnegyed évszázad elteltével, s mai szemmel vizsgálva ennek a rendkívüli személyiségnek életét, tevékenységét, elmondhatjuk, hogy a címben foglalt megállapítás ma is helytálló. Inkább a riport címével vitatkoznánk, de azzal sem elutasítólag. Ma, annyi év távlatából úgy látjuk, hogy annak a korszaknak, amelyben Edelmann Menyhért élt, nem ő volt a hőse, hanem a egész nemzedék, amelynek kortársa volt. Benne élt, hittel, idealizmussal egy történelmi korszakban, de annak nem volt kiemelkedő alakja, haszonélvezője, nem keresett benne karriert, hanem vezető munkása és eszméinek művelője, hirdetője volt. Hiányzott belőle minden valóságérzet, javíthatatlan, naiv eszmeharcos volt, aki mélyen hitte, hogy az emberiségen önzetlenséggel, humánummal és társadalmi összefogással lehet segíteni.
Kétségtelen, hogy Edelmann korának egyik legkiválóbb egyénisége volt, már fiatal orvos korában az emberi boldogság kivívásának vágya hajtotta. Másokért dolgozni, mások szenvedését enyhíteni, embertársai számára érdemessé tenni az életet; ez az ábránd űzte, hajtotta egész életében. A megszállott álmodozók közé tartozott. Barátai csodálattal figyelték, hogyan tudott beteges, erőtlen, gyönge fizikumával annyit dolgozni, alkotni. Ahhoz az a fanatizmus kellett, amely legyőzött minden fáradtságot és erőtlenséget, minden csábítást, minden külső és belső ellenállást. Aki megismeri dr. Edelmann Menyhért életét, az ámulattal látja alkotásainak visszfényében nemes szívének győzelmes alkotóerejét.
Teljes cikk : varad.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése