Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2014. április 29., kedd

Híd épül a várkapunál

Rohamos gyorsasággal emelkednek ki a földből annak a leendő gyalogoshídnak a lábai, amely a nagyváradi vár nyugati kapuját köti majd össze az ortodox katedrálissal. Az önkormányzat tervei szerint a híd annak a gyalogos zónának a részét képezi majd, amely a Fő utcától kiindulva a Szent László téren és a Nagyvásártéren át, a katedrális mellett elhaladva egészen a várig tart majd.
Hid epul (1)
A nyugati várkapunál egyébként már a középkorban is állt egy híd, amely a vársánc vizesárkán való átkelést biztosította. A konstrukció vár felőli oldalán méretes lengőhíd állt, amelyet veszedelem esetén fel lehetett húzni – tudtuk meg Mihálka Nándor történésztől. Mint hozzátette, az eredeti hidat a 18. század második felében átalakították és kibővítették. A kibővített híd fából készült, lábai azonban szilárd kőépítmények voltak. A magyar világban, a híd meghosszabbításában (a jelenlegi ortodox katedrális helyén) egy szűk utcácska állt, amelyet Kapu utcának neveztek, és amely a Nagyvásártér és a vár között biztosította az átjárást. Az utcát később átkeresztelték, a hidat pedig valamikor a kommunizmus idején bontották le.
Hid epul (2)
A jelenleg épülő hidat egy 1775-ös tervrajz allapján rekonstruáltatja az önkormányzat. A munkálatokat a várfelújtást is végző szalárdi Constructorul cégnek ítélték oda. Az európai finanszírozású projekt összértéke 326 ezer lej. Az új híd ötvenhat méter hosszú lesz és kizárólag gyalogosan lehet majd átkelni rajta.
Forrás : reggeliujsag.ro

Térkép

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése