Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2014. április 21., hétfő

Emlékmű került a közös sírra - Magyar vállalkozók adománya

Emlékmű került a közös sírra 
Emlékoszlopot helyeztek a Rulikowski temetőben közös sírba helyezett 202 egykori váradinak, akiket annak idején a volt olaszi és szőlősi temetőből exhumáltak. 

A kétszáz két személy földi maradványait tartalmazó közös sírt betonnal körbekerítették és egy emlékoszlopot helyeztek el rajta, melyre mindegyik elhunyt nevét felvésték. Liviu Andrica, a temetőt is kezelő Közterület Fenntartó Zrt. igazgatója kedden a helyszínen a sajtó képviselőinek elmondta, hogy a hétfőn este elkészült emlékművet szponzorálásból építették fel. Teodor Vaida, a Rulikowski temető ügyvezetője elmondta, hogy a gödör méretét a koporsók száma és mérete határozta meg, ugyanis a maradványokat hatvanhárom gyerekkoporsókba helyezték el. A továbbiakban Liviu Andrica felidézte, hogy 2009-ben a sajtón keresztül értesítették az embereket arról, hogy jelentkezzenek hozzátartozóik földi maradványai után, és akik jelentkeztek, azok a Rulikowski temetőben ingyen biztosított helyen temethették újra halottukat. A maradványokat öt évig őrizték a Rulikowski temető városi kápolnájának pincéjében, és mint mondta, megítélése szerint elegendő ideig vártak, eljött tehát az ideje, hogy az elhunytak porhhüvelyét közös sírba helyezzék. Hozzátette, hogy a tervek szerint jövő csütörtökön szentelik fel az emlékművet, amelyre meghívják az összes váradi felekezetet. Arra a kérdésünkre, hogy az újratemetésre miért csak ortodox papot hívtak, Andrica ezt válaszolta: „úgy ítéltem meg, hogy egy felekezet papja elég ahhoz, hogy a szertartást elvégezze.” Emlékeztetőül: annak idején mind Csűry István református püspök, mind pedig Fodor József, római katolikus vikárius kegyeletsértőnek minősítette azt, ahogyan újratemették a maradványokat.
Forrás : erdon.ro 

 Magyar vállalkozók adománya

Mint tegnapi lapszámunkban röviden már megírtuk, elkészült az a márványemlékmű, amely az egykori Olaszi és Szőlősi temetőből kihantolt váradiak közös sírhantjára került a Rulikovszki temetőben. A Reggeli Újságban is több alkalommal olvashattak erről, hogy a felszámolt temetőkből összegyűjtött emberi maradványokat a Rulikovszki temető úgynevezett „szegényparcellájában” egy tömegsírba temették el. A furcsa hanton egy hevenyészett bádogtáblán ennyi állt: „Oseminte”, azaz emberi csontmaradványok felirattal. Az újratemetés a magyar történelmi egyházak tudta nélkül, titokban történt, s ezt (miután kiderült) a polgárok igencsak méltatlan eljárásnak tartották.
magyar vallalkozok adomanya (1)
Mind az RMDSZ, mind az EMNP helyi szervezetei tiltakozó nyilatkozatokat adtak ki az eset kapcsán, és a váradi magyar polgárok is kezdeményezték, hogy az egykori városlakók földi maradványai fölé helyezett bádogtábla helyére kerüljön egy tisztességes emlékmű. A nagyváradi Közterület-fenntartó Zrt. (ADP) vezetősége a kirobbant botrányt követően megígérte, hogy a húsvéti ünnepekre rendbe téteik a tömegsírt és a közeljövőben újratemetési szertartásra is sor kerül majd ott.
A hét elejére elkészültek a tömegsír körbekerítésével, és egy fehér márványból faragott emlékmű került a sírra. Mint megtudtuk, ezt a márványgúlát, amelyre több mint kétszáz elhunyt neve, illetve magyar és román felirat van vésve, nem a váradi önkormányzat, hanem egy vállalkozó házaspár, Bányai István és neje, Bányai Ágnes adományozta. Tegnap megkerestük Bányai Istvánt, aki elmondta, mivel nejével együtt tulajdonosai a márványkőfaragással foglalkozó cégnek, mint itt élő magyar emberek úgy vélték, tartoznak annyival az örök nyugalmukban megbolygatott néhai váradiaknak és az egész váradi magyar közösségnek, hogy megcsináltatják ezt az emlékgúlát. Az emlékmű teljes költségét ők állták, az ADP annyiban segített, hogy a rendelkezésükre bocsátotta azt a listát, amelyen a több mint kétszáz név szerepelt. Ennek alapján vésték fel a neveket a síremlékre. Bányai elmondta, úgy érzi, ha lehetőségük megengedte ezt az adományt, meg kellett tegyék. Bár a vállalkozó házaspár szerényen háttérbe vonult az emlékgúláról tartott sajtótájékoztatón is, az internetes közösségi portálokon kitudódott nemes adományozásuk híre, a világhálón keresztül pedig sok váradi fejezte ki köszönetét nekik.
Ami az újratemetési, emlékgúla-szentelési szertartását illeti, az ADP sajtószóvivőjétől, Florin Alexandrutól annyit tudtunk meg, az eddigi tervek szerint április 24-én, csütörtökön lesz a szertartás, a tervek szerint több egyház képviseletével, ugyanis úgy tervezték, hogy az elhunytak vallásának megfelelő szertartások legyenek. A ceremónia időpontját még nem tudni, az ADP azt ígérte, a jövő hét elején a sajtón keresztül értesítik a polgárokat erről. Remélhetőleg az ADP betartja ígéretét, és idejében értesíti a történelmi magyar egyházak képviselőit az esedékes szertartásról. A nyilvántartás szerint az újratemetett váradiak zöme római katolikus vallású volt, ám ennek ellenére tegnap lapzártánkig Böcskei László, váradi római katolikus megyés püspököt az ADP nem értesítette az újratemetési szertartásról. A püspök, mint ezt megtudtuk természetesen jelen lesz az emlékmű beszentelési ceremóniáján.
Forrás : reggeliujsag.ro 

  A halottak nevei az emlékmű oldalán,Kordics Imre fotói 


Forrás : Nagyvárad szeretett városunk Facebook csoport.Link : facebook.com


Térkép 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése