Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2014. március 17., hétfő

Tömegsírban a régi váradiak

Egy exkavátorral kikotort közös gödör és egy méretes, jelöletlen földhalom a Rulikowszki temető hajléktalanoknak fenntartott részén – ennyi jutott az Ilie Bolojan által vezetett Nagyváradon azoknak az egykori városatyáknak, építészeknek, tudósoknak, művészeknek, tanároknak és egyszerű polgároknak, mintegy 170 elhunytnak, akik balszerencséjükre a váradszőllősi vagy váradolaszi temetőkben nyugodtak, két olyan sírkertben, amelyet évekkel ezelőtt parkosításra szemelt ki az önkormányzat. A felszámolt temetők halottainak azonban még annyi kegyelet sem jutott új nyugvóhelyükön, amennyit a hajléktalanok kapnak. Még az utca embereinek is jár ugyanis egy fejfa, egy kereszt emlékeztetőül, hogy valaha éltek ezen a földön. A parkosított temetők halottainak – köztük annak a Sztarill Ferencnek, aki például a Fekete Sas-palotát, a váradi Astoria Szállót és a Darvas–La Roche házat építtette – még ennyi sem járt.
Tomegsirban (3)
A felszámolt sírkertekből exhumált földi maradványokat ezidáig – ha nem is a legmegfelelőbb körülmények között – de külön, névvel ellátott kartondobozokban tárolták a városi temető egyik kápolnájában. Mint azonban a helyszínen tartott tegnapi sjtótájékoztatója keretében Szabó Ödön parlamenti képviselő tudatta, az elmúlt napokban a Közterületkezelőség (ADP) emberei mutyiban egy jelöletlen tömegsírba hányták a maradványokat, mindenféle vallási szertartás vagy ceremónia nélkül. „Ez teljességgel embertelen és elfogadhatatlan bánásmód. Nem gondoltam volna, hogy ilyen megtörténhet” – nyilatkozta Szabó Ödön.
Teljes cikk : reggeliujsag.ro

Az egyik nagyváradi Facebook csoport más csoportokkal karöltve megemlékezést tartottak a Rulikowszki temető hajléktalanoknak fenntartott részén ahol eltemették a felszámolt sírkertekből exhumált földi maradványokat.Az eseményről többen beszámoltak és fotókat készítettek.

Véglegesen felszámolták Nagyváradon az Olaszi és a Szőlősi temetőt és azoknak a csontjait, akiket a hozzátartozóik exhumálás után nem temettek újra valamilyen okból, egy jeltelen tömegsírba dobálták, suttyomban, minden ceremónia nélkül, a Rulikowski temetőben. Megérdemeltek volna egy ünnepélyes újratemetést, valamint egy síremléket, melyen felsorolják a neveiket és azt, hogy egy több felekezetű lelkészcsoport mondjon értük imát a sír felett és áldja meg a holtukban megzavartakat. Több, Nagyváradért sokat tevő, híresség is van közöttük.

Aki teheti jöjjön el a közös megemlékezésre, tegyünk egy-egy szál virágot a Rulikowski temetőben méltatlan körülmények között elhantolt földi maradványok tömegsírjára.

Találkozzunk március 16-án, vasárnap, 15 óra előtt pár perccel a Rulikowski temető bejáratánál, onnan induljunk a tömegsírhoz.

Akik valamilyen okból nem tudnak eljönni, otthonaikban gyújtsanak gyertyát a tömegsírba elhantoltak lelki üdvéért. Forrás : FELSZÁMOLT OLASZI ÉS SZŐLŐSI TEMETŐK TÖMEGSÍRJÁNÁL A NAGYVÁRADI RULIKOWSKI TEMETŐBEN - FACEBOOK CSOPORT
Szép, bár szeles délután, mintegy kéttucatnyian gyűltünk össze, a csendes megemlékezésre, a Rulikowski temetőben, a méltánytalanul elföldelt nagyváradi EMBEREK tömegsírjánál. A virágok elhelyezése után, imádkoztunk és elénekeltük Nemzeti Imánkat, valamint a Székely Himnuszt.
Szerző : Farkas László
 Szerző : Mandy Zsi
Méltó végtisztességet! A szeles idő is engedett és a Nap is kisütött, amikor Ninive, bocsánat Nagyvárad városából mintegy két tucat igaz ember a gyalázatos, "Csontok" feliratú tömegsírhoz zarándokolt. Ott, a temetőszéli szegényparcellában, egy-egy szál virággal, nemzeti énekkel, imádsággal, és a közösség sugárzó erejével tisztelgett, a méltatlanul ide vetet, várost álmodó, és építő tisztes polgárokra.
 
Szerző : Bősze László
A blog szerzője nem volt ott,de készített egy videót az eseményről ...

 

Térkép
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése