Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2014. március 20., csütörtök

Tiltakozás a várba költöztetés ellen

Mózes Teréz és Marossy Anna is tiltakozik a nagyváradi székhelyű Körösvidéki Múzeumnak a váradi várba való költöztetésének terve ellen. 
Tiltakozás a várba költöztetés ellen

Mózes Teréz nagyváradi műtörténész, néprajzkutató, aki 1964-1976 között a Körösvidéki Múzeum néprajzi osztályának vezetője volt, levélben tiltakozott az intézménynek a nagyváradi várba való költöztetése ellen. A szerkesztőségünk birtokába jutott elektronikus levélben Mózes Teréz így fogalmaz: „Nagyváradtól távol naponta követem az ország híreit. Ma nagy megdöbbenéssel értesültem a múzeumnak a nagyváradi várba való költöztetésének a híréről. Azok után, hogy a múzeum nagy anyagi és szellemi hozzájárulással szerzett hírnevet magának itthon és külföldön, ez most ötven éves visszalépést jelentene. Szívből kérem, mozgósítsák az értelmiséget, a szakszervezeteket, az iskolákat, mentsék meg a pusztulástól a múzeumot!”
Ugyancsak döbbenten fogadta a várba költöztetés tervét Marossy Anna biológus, aki nyugdíjazásáig szintén a Körösvidéki Múzeum munkatársa volt. Marossy Anna lapunknak elmondta: „teljes mértékben ellenzem ezt a változatot! A várban nincs megfelelő hely és mikroklíma, márpedig a muzeális anyagoknak nagyon száraz mikroklímát kell biztosítani. A muzeális anyag nemzeti vagyon, amit egyenesen nevetséges lenne a várba tenni. Súlyos hibának tartom ezt a gondolatot, nem beszélve arról, hogy már 1988-ban, amikor nyugdíjba mentem, alig volt helyünk a püspöki palotában, a laboratóriumokban embertelen körülmények között dolgoztak a munkatársak. Az új székhelyen megnézték, mi hova kerül, és végre normális helyre kerülhetne a múzeum, mert a hadapródiskolát úgy rendezték el, hogy alkalmas legyen a múzeum befogadására! A volt hadapródiskolának a helye is nagyon jó, mert ott van a könyvtár, a park, ahol a múzeum különböző akciókat tudna rendezni. ”
Forrás : erdon.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése