Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2014. március 28., péntek

Péter I. Zoltán : Korszerű kórház épült 110 éve

A modern városalakító munkát, amelyet id. Rimanóczy Kálmán kezdett el, fia, ifj. Rimanóczy Kálmán folytatta. Tanulmányainak, külföldi tapasztalatainak és műszaki zsenialitásának egész kincsestárát alkalmazta, hogy Nagyvárad valóban szép, nagy, a vidéki települések sorában élenjáró város legyen.
 
Ifj. Rimanóczy Kálmán 1902-re megalkotta a legnagyobb, legjelentősebb váradi művét, a városházát. Ugyanebben az évben, 1902. április végére elkészítette az Ideg- és Elmegyógyászati Kórház tervét, az akkor még újnak számító pavilonrendszerben a Kórház (ma Pasteur) utca 26. szám alatti telekre. Tervét májusban elfogadta a rendkívüli vármegyei közgyűlés, hogy utána a belügyminiszter elé terjesszék jóváhagyás végett. Az 540 ezer koronában megszabott beruházás kivitelezésére kiírt árlejtés győztese ugyanezen év augusztusában úgyszintén a fiatalabb Rimanóczy lett. Az épületek alapozásához a következő hónapban kezdtek hozzá. A munkálatok felügyeletével a kereskedelmi miniszter a nagyváradi államépítészeti hivatal részéről Bartha Mór királyi főmérnököt bízta meg. Októberben már azt írták az újságok, hogy rövidesen tető alá kerül a hatalmas főépület.
A terv szerint 1903 szeptemberére adták volna használatba a kórházat, de nyáron a napszámosok bérharca hátráltatta a munkát. Az építtető a sztrájkot vis maiornak tekintette, ezért kitolták az átadás határidejét. A továbbiakban a munka lendületesen haladt, a napilapok szeptemberben már arról írtak, hogy az új elmekórház teljesen elkészült, megnyitható állapotban áll. Az átvételt 1903. október 1-jére tervezték. Akkor részlegesen meg is nyílt a kórház, de teljes kapacitással csak az 1904. február 16-án megtartott hivatalos átadás után működött.
Közvetlenül a kórház átvétele után a Nagyváradi Napló bemutatta olvasóinak az új létesítményt: „Körülbelül nyolcholdnyi telken épült fel ifj. Rimanóczy Kálmán műépítész valóban zseniális terve alapján. A főépületen kívül kilenc pavilon áll a betegek befogadására. A főépületben a vezető főorvos lakosztálya, a segédorvosok szobája, az igazgatói iroda, a felvételi helyiség lel helyet, e mellett itt van a hatalmas arányú díszterem, melyben a betegek szórakoztatására estéket fog az igazgató rendezni. Az emeleten a különböző vallásfelekezetek imatermei vannak. Ugyancsak ebben az épületben vannak a mosókonyhák, s az adminisztrációhoz szükséges helyiségek.

Teljes cikk : biharmegye.ro 

Térkép 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése