Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2014. március 26., szerda

Kossuthra emlékeztek Váradon

Megtelt hívekkel és emlékezőkkel tegnap délelőtt a nagyvárad-olaszi református templom, ahol az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács szervezte eseményen a 120 éve elhunyt Kossuth Lajosra, a nemzeti függetlenségért és a polgári szabadságjogok biztosításáért vívott 19. századi küzdelem egyik legnagyobb alakjára emlékeztek. Tőkés László olaszi lelkipásztor hirdetett igét, majd a jelenlévők dr. Velkey Ferenc debreceni történész, egyetemi docens Kossuthról tartott előadását hallgathatták meg A magyarok Mózese címmel. Az eseményen díszvendégként jelen Jantyik Zsolt derecskei alpolgármester, a Debreceni Művelődési Központ igazgatója is.
Kossuth 2
Megtelt hívekkel a váradolaszi templom
Tőkés László prédikációját János evangéliuma 10. részének első öt versére építette: „Bizony, bizony mondom néktek: A ki nem az ajtón megy be a juhok aklába, hanem másunnan hág be, tolvaj az és rabló./ A ki pedig az ajtón megy be, a juhok pásztora az./ Ennek az ajtónálló ajtót nyit; és a juhok hallgatnak annak szavára; és a maga juhait nevökön szólítja, és kivezeti őket./ És mikor kiereszti az ő juhait, előttök megy; és a juhok követik őt, mert ismerik az ő hangját./ Idegent pedig nem követnek, hanem elfutnak attól: mert nem ismerik az idegenek hangját.” Tőkés arra figyelmeztette a híveket, hogy különbséget kell tudnunk tenni az igaz és a hűtlen pásztorok között. „A hiteles emberek hangját meg kell ismerni!” – figyelmeztetett, hozzátéve, hogy annak idején a románok hallgattak a megtorló Habsburg-politika kufárjaira. Nem értették az igaz pásztorok hangját. Így ők is, akárcsak a magyarok, elnyomottak lettek. „Szükség van felidézni előttünk járt nagyjaink emlékét és üzenetét. Korunk állóvizeiben minden múltba tekintő ünnep fontos” – fogalmazott Tőkés László, hozzátéve, hogy a szabadság több, mint a jogok puszta bitorlása. „Kossuth megjósolta, milyen következményekkel jár, ha megalkuszik a nemzet” – fogalmazott Trianonra utalva, kiemelve, hogy mennyire könnyű az embereket félrevezetni. „Itt az ideje a nagyböjti önvizsgálatnak!” – mondta azt hangsúlyozva, hogy nem a népből, hanem a népért kell élni, így készülve a jövendő szabadságharcaira.
Kossuth 1
Tőkés László olaszi lelkipásztor 
Teljes cikk : reggeliujsag.ro

Kossuth a magyarok Mózese

Kossuth a magyarok Mózese
A nagyvárad-olaszi református templomban tegnap délelőtt tíz órától kezdődő istentiszteleten emlékeztek a százhúsz évvel ezelőtt elhunyt Kossuth Lajosra. 
Teljes cikk : erdon.ro 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése