Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2014. március 17., hétfő

Javítás után is hibás a honlap , az oradea.travel

Nemrég újra látogathatóvá tették a Nagyváradot bemutató turisztikai honlap magyar változatát (http://oradea.travel/hu/), melyet múlt hónapban nagy botrány közepette azért kellett lezárjanak a városháza illetékesei, mert hemzsegett a hibáktól, és annak ellenére, hogy hivatalos fordítócéggel készíttették, gyakorlatilag olyan benyomást keltett, mintha Google-fordítóval készült volna (az internetes fordító többnyire a mondatokat nem értelmük szerint, hanem szóról szóra fordítja le, azokat a szavakat pedig, amelyeknek nem ismeri az adott nyelvbeli jelentését, a fordítandó nyelv szerint hagyja meg – szerk. megj.). A nemrég közzétett „kijavított” verzió már kevesebb és kevésbé szembeötlő hibát tartalmaz, viszont így is jócskán hagy kívánnivalót maga után.
Javitas NAGY KEP
Az európai uniós finanszírozásból létrehozott honlappal kapcsolatban már az is felháborító, hogy a magyar verzióját nem magyar szakemberekkel íratta meg az önkormányzat, hanem pusztán lefordíttatta a román történészek által írt, és így sajátosan román szemszöget tükröző várostörténeti és építészeti leírásokat, melyek hemzsegnek a történelmi csúsztatásoktól, és a harmatgyenge fordítással kombinálva olykor már a komikum szintjét súroló, abszurd kifejezéseket szültek. Ezekből világosan látszik: nemhogy egy szerkesztő, de egyetlen magyarajkú ember sem nézte át az anyagot, mielőtt közzétették volna.
A honlap magyar verziójának már a főmenüjében is szarvashiba áll – az ott szereplő „Emlékművek” menüpont ugyanis műemlékekre, illetve műemlék épületekre vonatkozik. A honlap készítői emellett könnyelműen megelőlegezték, hogy az egykori hadapródiskola épülete a Körösvidéki Múzeum székhelye lesz (ami a városvezetés jelenlegi álláspontját tekintve igen kevéssé valószínű). A fent említett intézményt egyébként néhol „Körös Országa Múzeum” névvel is illetik. A weboldalon számos egyéb „átkeresztelés” is fellelhető – a vasútállomást például „Összeszerelő Állomás”-ként is említik.
A honlap emellett következetesen nem létező művészeti és építészeti stílusokat emleget. A Sztarill Ferenc által építtetett Astoria-szálló például továbbra is a nem létező „kiválás” stílusban épült – legalábbis a weboldal szerint.
A várostörténeti részből kimaradt Patachich Ádám püspök, aki a 18-ik században kezdeményezte a barokk palota megépítését, valamint védence, a város zenei életének meghatározó alakja, Michael Haydn is, aki  a püspök meghívására több éven át alkotott Szent László városában.
Teljes cikk : reggeliujsag.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése