Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2013. december 5., csütörtök

Ügy vagy ürügy az Ady-kultusz? Miért üres a Léda-ház?

Az elmúlt napokban lépten-nyomon hallhattunk, láthattunk, olvashattunk olyan rendezvényekről, amelyek pártok, civil szervezetek égisze alatt zajlottak Nagyváradon Ady Endre születésének évfordulója alkalmából. Nem is volna ezzel semmi baj, hiszen hol máshol, ha nem Váradon, a költőgéniusz kedves városában ápolják az Ady-kultuszt, a probléma csupán ott kezdődik, hogy míg sokat hangoztatják, mennyire fontos magyar kultúránk és váradiságunk szempontjából őrizni ezt a becses szellemi hagyatékot, addig a még meglévő „kincsek” gyakran a szemünk láttára válnak az enyészet martalékává.
Erre az egyik legszembeszökőbb példa Váradon a híres Léda ház, mely a Fő utca (Republicii) 59. szám alatt áll, ahol egykor Ady múzsája, Léda, azaz Brüll Adél lakott és fogadta szalonjába a múlt századi váradi irodalmi és művészeti élet jeles személyiségeit. Korabeli versek, novellák, újságcikkek bizonyítják, hogy a ma Léda-házként ismert épület egykoron a város legnépszerűbb irodalmi szalonja volt. Mint ilyen, minden normális társadalomban vagy európai városban bizonyára megkülönböztetett figyelmet és megbecsülést kapna ez az épület mint a nagy idők tanúbizonysága, nálunk azonban csak politikai sárdobálások eszközévé válva pusztul napról-napra, üresen, lakatlanul. A Léda ház kálváriája az elmúlt években több frappáns történetnek szolgált alapul, nagy tervekre és gyanús ügyletekre világítva rá.
Teljes cikk : reggeliujsag.ro 

Idén is üresen marad a Léda-ház


Több nagy tervezgetés, kulturális projekt látott már sajtónyilvánosságot az elmúlt években a nagyváradi Léda-ház kapcsán, azonban úgy fest, Ady Endre egykori múzsájának, Brüll Adélnak a háza még jó ideig csak egy elhagyatott kísértettanya marad, kitéve a lepusztulásnak. A váradi Fő utca (ma Republicii) 59. szám alatt levő ház szalonjában annak idején a költő szerelme fogadta a múlt századi váradi elit neves alakjait. Korabeli versek, novellák, újságcikkek bizonyítják, hogy a ma Léda-házként ismert épület valójában a város egyik legnépszerűbb irodalmi szalonja volt. Ma csak egy üres, lepukkant ház. S valószínűleg egyhamar nem is lesz más, ugyanis mint ezt a minap Benyovszki Tündétől, a polgármesteri hivatal ingatlanügyi osztályának munkatársától megtudtuk, egyelőre semmilyen döntés nem született arról, mi is legyen az egykori múzsalakkal, s értesüléseink szerint nincs is napirendre tűzve ez a kérdés a városi tanács elkövetkező ülésein.
Teljes cikk : reggeliujsag.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése