Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2013. december 5., csütörtök

Száztíz éve épült a nagyváradi városháza

A nagyváradi Szent László tér emblematikus épülete, a városháza 1903. október havára készült el. Az évforduló alkalmából elevenítjük fel az építés történetét, emlékezve az esemény mellett a tervezőre és kivitelezőre, ifj. Rimanóczy Kálmánra is.
A Szent László téri ódon Fekete Sas épülete már rég nem felelt meg a városháza céljainak. 1860-ban komolyan szóba került az immár közös városi tanácsban egy új városháza építése; Újvároson szerették volna felhúzni, de valami okból erre nem kerülhetett sor. Egy évvel később, amikor Nagyvárad visszatért az alkotmányos jogaihoz, már mindenképpen változtatni akartak. Jobb híján a Széchenyi térre (ma Traian park), a Királyi Ítélőtábla melletti épületbe költözött az elöljáróság. (Ennek a helyére építették 1905-ben a mostani Oltea Doamna iskolát.) Már kezdettől fogva alkalmatlan volt városháza céljára ez az épület, ugyanis az 1714-ből való földszinti része eredetileg püspökségi börtön volt, majd erre 1854-ben emeletet húztak. Az apró, sötét, dohos szobák egyáltalán nem feleltek meg irodának.
Két évtized elteltével egyre sürgetőbbé vált egy új városháza építése. A királyi ítélőtáblák decentralizációja után a Széchenyi téri városháza egy részét a szomszédos Királyi Ítélőtáblának adták át, és az addig ott lévő hivatalokat 1891-ben a város különböző ingatlanaiba, egyebek mellett a Fő utcai kisvárosházába költöztették el. Ez a kis földszintes épület a mai Stern-palota helyén állt.
Teljes cikk : biharmegye.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése